donderdag 22 december 2022

3080 Dictee dinsdag 27-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (800)

Dictee – dictees [3080]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 057, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (800)

1. De haute cuisine verschafte courgettes (mergpompoen), crème fraîche (dikke, zurige room), prosciutto (zekere achterham), maar geen ratatouille (ratatoelje, ratjetoe).

2. Hoewel de artieste nog bezig was met haar tweedefaseopleiding, begon ze haar carrière met een solo-expositie in eigen atelier. Ze schilderde vooral op de bonnefooi met een Iraans tintje.

3. Maar dat haar werk honderd procent (100%) poeha was, kon je nu ook weer niet met recht te berde brengen. Ze verbeeldde ook ara's en andere papegaaien, pluizenbeesten die je in baasjestaal toespreekt.

4. De in de essayistiek doorgeleerd hebbende essayiste schreef ook wel satirische columnpjes. In de frictie tussen de non-fictie van waargebeurde verhalen en story's over platgetreden paden koos ze voor exposés van licht filosofische (lichtfilosofische) aard. Als ze vastzat, praatte ze met de maître van het hotel [chef-kok] – niet de maître d'(hôtel) [chef bedienend personeel] dus – en na die catharsis (loutering) ging ze verder met haar verhaal over de antimaffiamagistraat, die graag een Elvisimitatie ten beste gaf. Hij was ciceroniaan (volgeling Cicero).

5. In haar novellebundel bracht de schrijfster nogal wat prechristelijke ideeën naar voren. Geert Wilders wil de Koran verbieden. Hij denkt, dat in de grijze wereld tussen utopie en antiutopie ons Koninkrijk der Nederlanden is verworden tot een mengelmoes van eigen land en Arabië: hij noemt ons deel van de Lage Landen – ook wel de lage landen bij de zee geheten – Nederabië.

6. De aufklärung wordt ook wel verlichting genoemd. In de verlichte eeuw had men beslist nog geen onlineverzameling (online verzameling) animatiefilms. Er werden wel klassieke concerten ten gehore gebracht.

7. In het rasphuis [tuchthuis] zaten vooral slechteriken, badguys, en weinig goodguys. In de samizdatliteratuur (GB ook: tt) vind je geen links met het vacuüm [spreek uit: met betrekking tot, schrijf dit als afkorting!] m.b.t. het spinozisme [leer van de filosoof Spinoza] van de verlichting. Daarentegen krijgt de zeventiende eeuw, in Nederland (specifiek) de(!) Gouden Eeuw [VD] genoemd, brede aandacht. In semiclandestiene circuits werden veel loftuitingen voor de pantheïstische (de wereld en God zijn identiek) leer van Spinoza geuit.

8. Immanent [in zichzelf besloten] aanwezig is God en alomtegenwoordig. Dat is andere koek dan cartesiaans [zoals bij Cartesius = René Descartes] dualisme [een goede t.o. een kwade god]! In het voormoderne Griekenland en het postmoderne Frankrijk was geen plaats voor post-, laat staan antikoloniale denkbeelden. Men moest er niets hebben van niet-westerse tradities.

9. Er was afkeer van idolatrie [beeldendienst] en indiaanse totemverering werd rücksichtslos verworpen.

10. Volgens de machiavellisten was het werpen van pek door de machicoulis [mezekooi, werpgang – voor het pek] toegestaan en het drinken van caffè macchiato ook.

11. Politiek correcte aanhangers (policor, poco) van het republicanisme voerden in de stadstaat [niet: ss] de boventoon.

12. Ik had een halfindiaans collegaatje, de ex-vrouw van een Jiddische (Jiddisje) secularist [verwereldlijking van geestelijke zaken] met een uitgesproken Joods karakter. Zij had een anti-ideologische inslag en aanbad het epigonisme [geen eigen ideeën, maar slaafs navolger van andere(n)].

13. De liveopnametechniek [live opnametechniek] is verbeterd. Het polyfone [veelstemmig] concert van het bijna-klassieke danceduo, op tournee in de Verenigde Staten, werd op virtuoze wijze ten gehore gebracht.

14. In de jaren vijftig kon hun leven, vervuld van androgyne dromen, rustig voortkabbelen.

15. Samplen [ook: sampelen = een monster nemen] en scratchen [een grammofoonplaat snel en ritmisch onder de naald heen en weer bewegen] van bestaande platen is trendy [eigentijds] en du jour [idem]. Maar is het ook legitiem en legaal [beide: wettig, wettelijk]?

16. De door een malaria-epidemie uitgedunde gothic band kreeg een koninginnengevoel, toen hun optreden met live-instrumenten [live instrumenten] tijdens de dinerpauze een enorm succes bleek te zijn.

17. Een antidepressivum [geneesmiddel ter onderdrukking of voorkoming van depressies] hielp ook niet tegen de malaise en de mineurstemming die ontstond tijdens de projectie van de
zwart-witopnames van een era (tijdperk) uit de Hollandse romantiek.

18. Het houtblazersoctet, aangevoerd per helikopter, speelde op de picknick voor de tachtigplussers [80-plussers, 80+’ers]. Sommige spelers waren als sidekicks [gezworen kameraden] voor elkaar en één lid speelde een jazzy basloopje [oo]. Tot nu toe was alleen nog rond de kerst een optreden in een televisieopera gepland.

19. De state- en ideeëloze vluchteling was lijdend voorwerp van een sitcomachtige [komische tv-reeks, opgenomen voor publiek] soapopera.

20. Hij sprak zijn talen vloeiend: Wit-Russisch, Welsh, steenkolenengels, klare taal, de tale Kanaäns, Somali – een (c)hamitische taal, Sardijns, Oudpruisisch, Ossetisch, Opperlands, diverse negertalen, lingua toscana in bocca romana, standaardtaal, Lets en Letzeburgs.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten