vrijdag 2 december 2022

3048 Dictee maandag 05-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (778)

Dictee – dictees [3048]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 079, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (778)

1. Als je stad en land hebt afgereisd, hoef je niet per se in stad en lande, Groningen en Ommelanden, te zijn geweest. De kassière (caissière) behandelde de klant als vippersoon [very important person].

2. Er heerste een babylonische spraakverwarring – niet te verwarren met de Babylonische spraakverwarring bij de bouw van de toren van Babel [in de Bijbel] – over de vraag, of het traditionele christendom dat van de God der wrake was, of dat het geseculariseerde [verwereldlijkte] kerkidee van keizer Constantijn de boventoon voerde.

3. Je kunt iets, maar ook twee breuken, onder één noemer brengen. Optellen van een derde en een vijfde leidt zo tot vijf vijftiende plus drie vijftiende, dat is samen acht vijftiende. Op een zoldertje
driehoog-achter kun je ouweklessebessen over de
Olympische Winterspelen [VD].

4. Hierbij nog wat pietluttigheden: een pietermannetje [klein, petieterig ventje], piet-in-'t-hok [brandewijn, geslachtsgemeenschap], appeltjes pietheinen [stelen], een saaie piet, Piet Snot, een hele piet, Pietje de Dood, een hoge piet, pietje-de-voorste, Zwarte Piet, de grote piet uithangen, pietdood of morsdood, Pieterbaas, pietje-ongeduld [maar: janongeluk!] en pietje-precies, platte pieter of peter [tuinboon], als de pieten [heel erg], pietje-rechtuit en pietje-secuur, een bonte piet [scholekster], iemand bij zijn pietje hebben [te grazen, een loer gedraaid], zo piet [stil, koest] als een muisje, een pietlut [kleingeestig] en een piet-van-vliet [uit de familie van de koekoeken].

5. Met het antiamerikanisme de nos jours [tegenwoordig, huidig] is het minder tegen de stroom oproeien dan eertijds. In Myanmar, het vroegere Birma, betaal je met kyats; je koopt er echter weinig voor. Het lijkt daar wel een moerlemei [chaos, verwarde volksmassa] of intifada [opstand van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden]. Tomahawks [strijdbijl van de indianen in Noord-Amerika] gebruiken ze er niet, als de monniken weer stormlopen.

6. Als het aan CD&V, sp.a, Groen, N-VA, de Belgische PVDA, de Nederlandse PvdA, D66, ChristenUnie of GroenLinks ligt, komen er in Congo ook Albert Heijnwinkels die halffabricaten van de
elektronica-industrie verkopen als made-in-Chinaproducten. Het gezegde, dat blinde dirk geen ketelkoek is, maar appelgebak, slaat als kut op dirk.

7. Ze hadden rendez-voustjes over de showdown [directe confrontatie] van de Brechtmanier van toneelschrijverij. Als je met de ene voet in het graf staat, ga je plannen, dat Charon je tegen betaling van een
Oud-Griekse pasmunt, de obool, de Styx over zal zetten naar de onderwereld, het schimmenrijk.

8. Het stuk chagrijn (sacherijn) van een drugssmokkelaar vertoonde geen valse pudeur [schroom], maar heerste soeverein over zijn cannabisplantage. Van boven af duwde hij kompanen bevelen door de strot. Met kromme tenen, tenenkrommend, aten de Fidel Castroaanhangers kleffe nepcalzone [dubbelgevouwen pizza].

9. 43 eieren verorberde de schranskampioen in eieren eten. Dat was dus wel even doorbijten! Het woord 'tamtam' behoort niet tot de tale Kanaäns. Het komt via het Engels uit het Hindi. Volhouden, dat is het hele eier(en)eten.

10. Godfried Bomans had een oom. Ik heb alleen maar tantes: Tante Betje (wc), Tante Pos (personificatie posterijen), die van de tanteagaathregeling, Tante Cor [tijdmelding] en Tante Bloemkool [enigszins zonderling geklede vrouw]. Je kunt ook tante Betje te logeren hebben [menstrueren] of de tantebetjestijl gebruiken in een zin als "We morden luid en moesten we afhaken."

11. De woorden 'donquichotterie' en 'donquichot' komen van Don Quichot uit Cervantes' boek. We hebben met 3-2 voorgestaan, maar door die klotebal werd het nog gelijk, een draw.

12. Het OM (Openbaar Ministerie) zou een straatlengte voorliggen op de advocaten, die verdachte(n) wilden vrijpleiten. De stratenmaker, die Maarten 't Hartgrappen gedebiteerd had, wilde een blokje omlopen.

13. Hij sprak met verve en met overslaande stem van containers overslaan, tot dweepzucht overslaan, de bal een heel honkbalveld overslaan en een station overslaan.

14. Enkele woorden met 'laat' zijn: laatmis [gezongen; i.t.t. vroegmis], laatvlieger (de bruine vleermuis), Laatlatijn (bij Romeinse keizers en in de (christelijke) middeleeuwen), laatdunkend [verwaand, pedant, laat dunken is bij basketbal], laatbarok [eind van de barok], laatnegentiende-eeuws. Van acatalectische verzen is de laatste voet (wel) volledig.

15. Tijdrekken, spel ophouden en spel vertragen is spelbederf. Achteraf de tijd doden mag wel. Zijn ongelovige thomassen vernoemd naar de originele ongelovige Thomas uit het Thomasevangelie?

16. In de WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering) of de VUT [vervroegde uittreding uit dienstverband] kan men zich naar hartenlust uitleven in excentrieke hobby's.

17. All animals are equal, but some are more equal than others (George Orwell).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten