zaterdag 17 december 2022

3073 Dictee woensdag 21-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (794)

Dictee – dictees [3073]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 063, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (794)

1. Bij woorden van vreemde herkomst gelden bepaalde spelling(s)regels. Zouden die in alle gevallen hetzelfde uitpakken? A capella (zonder instrumentale begeleiding), a-capellakoor en
a-capella-uitvoering, ad hominem (rechtuit, op de man af) en
ad-hominemdispuut, a posteriori [later, achteraf], a-posteriorioordeel en a-posteriorisch oordeel, a priori [van tevoren, vooraf], a-priorigevoel en a-priorisch, ad hoc [voor dit specifieke doel] een ad-hoccommissie benoemen, een au pair (inwonend bij buitenlands gezin) en een
au-pairmeisje, een avant-gardist die lid is van de avant-garde [jonge generatie kunstenaars] en avant-gardetoneel speelt, eau de toilette [reukwater] met een eau-de-toiletteachtige eau-de-toilettelucht (en eau de toiletteje!), nouvelle-cuisinerestaurant en nouvelle cuisine [zeer licht en mager voedsel, met dure hapjes], een (nog) ad remme(re) opmerking met hoog ad-remgehalte en een fetisjistische [fetisj = levenloos voorwerp van afgodische verering bij heidense volken]
belle-époquearchitect [belle époque = tijd rond 1900].

2. Het huis, waartegenover ik woon, staat leeg. Wij liepen er over de bevroren velden naartoe. Hij debiteerde in zijn redevoering, dat hij niemand op de kast wilde jagen, maar dat daaronder in de kast wel de nodige lijken lagen. En die kast bevond zich daar in de middelbare school.

3. Bij het inrijden van de auto moest hij de eenrichtingsweg inrijden. Ineens kwam het spelende kind tevoorschijn. Bij de rechtszaak moest hij zich tezamen met de rijinstructeur teweerstellen tegen de aanklacht. De advocaat zou hen terzijde staan, temeer omdat die aanklacht onder meer dood door schuld behelsde. Hij voelde zichzelf niet des doods schuldig.

4. Hij kon er tenminste prat op gaan, dat hij ten minste eenendertig
processen-verbaaltjes had uitgeschreven. Dat twee maal twee vier is, hoef je hem geen tweemaal te zeggen. Tenslotte had hij de job maar aangenomen, om ten slotte niet werkloos te zijn. Kan een rode hond ook rodehond krijgen? Koffie kan een sterke drank zijn, dat geldt niet voor elke sterkedrank (ook bijv.: [zeer] sterke drank) (GB ook: sterke drank) (sterkwater is andere koek … – moet aaneen). Deze redenering mist elke logica en is dus niet waar, nietwaar? Zijn allesbehalve slimme broer kon alles, behalve even goed voetballen als hijzelf. Evengoed was er van rivaliteit geen sprake. Kon hij zichzelf scheren?

5. Deze zelfde klaagzang was dezelfde als die van vorig jaar. Hij was ten einde raad. Zijn machtspositie was ten einde en teneinde die te behouden, had hij de intellectuele eigendom verkwanseld. Ingevolge is ten gevolge van, inzake is ter zake van, inzonderheid is in het bijzonder, in zoverre is voor zover, in plaats van de oppositie heeft hij maar de coalitie opgezocht.

6. Met te, ten en ter valt ook heel wat te beleven. Terzelfder tijd (tezelfdertijd) kon hij onverrichter zake terugkeren, want ter linker- en rechterzijde was geen plaats om te parkeren.

7. Was het nu voor de eerste keer, ten tweeden male of ten enenmale, dat hij de terdoodveroordeelde bezocht na zijn terdoodveroordeling? Maar of dit nu te gelegener plaats en ure was? Te bestemder plaatse en te gepasten tijde leek het toch wel. Was het een tekortkoming dat hij de veroordeelde tekortdeed? Was hij vroeger goed te werk gegaan bij die tewerkstelling?

8. Hij was ter plaatse en zelfs ter juister plaatse geweest indertijd. Op de daaropvolgende pinksterdag was er te mijnent een meeting, waarbij ik het tekort van buurman te zijnen bate aanzuiverde. Ik was immers duidelijk tekortgeschoten. Ik had hem te kort ondersteund.

9. Teboekstelling is het te boek stellen. Zou hij terug hebben van tien euro? Zou hij terugschrikken voor zijn daad? Teloorgaan is ten onder gaan. Het ondergaan van een terdoodveroordeling als de zon ondergaat, is geen sinecure. De tenlastelegging (telastlegging) was aanvechtbaar geweest. De tegeldemaking was in feite niet bewezen, daarom ging hij vrijuit.

10. In voce betekent op of bij dat woord in een alfabetisch ingericht boek. Ook t.a.p. [tee-jaa-pee], de afkorting van ter aangehaalde(r) plaatse, heeft een verwijsfunctie. Inachtneming is het in acht nemen, invrijheid(s)stelling is het in vrijheid stellen en overneming is het overnemen.

11. De bezitsvorm is een waardevolle: Mulisch' romans, Rubens' oeuvre, Velázquez' [niet in wdb.] schilderijen, een collector's item, een writer's block, een driver's seat. Verder mogen in dit dictee niet ontbreken: een [in cijfers] 65+'er (vijfenzestigplusser 65-plusser), een CD&V'er, wie a's zeggen, moeten ook b's zeggen, KB's, nv's, een A4'tje (A5’je), een cd'tje, een m'etje, ik gsm'de, sms'te en ik heb
ge-e-maild. En vergeet vooral het writer’s blokprobleem(!) niet.

12. De louwmaand was lauw. De rouw viel de van vakantie terugkerenden rauw op het dak.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten