dinsdag 6 december 2022

3053 Dictee vrijdag 09-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (782)

Dictee – dictees [3053]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 075, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (782)

1. Hij draaide eromheen en wel als een kat om de hete brij, toen hij laatstelijk in Drenthe was. Een vijfde van alle paparazzi [opdringerige persfotograaf] was wel als coauteur bezig met ayatollahs [religieus leider, despoot] en hun fatwa's [vonnis islamitisch rechtsgeleerde].

2. De nationaalsocialisten [NSB] waren met kapsones aan het bungeejumpen bij mainport [luchthaven, knooppunt] Schiphol. Een spel kaarten wordt des duivels prentenboek genoemd. Berust dat op een Bijbelwoord?

3. Op de beide kerstdagen werd de viermaal honderd meter hordelopen van de Olympische Spelen [OS] op tv [ook: teevee – GB/VD] herhaald. Moeder de vrouw zat een boek uit de bouquetreeks (GB, VD: nog B – kennelijk als eigennaam – zie internet) te lezen. Buiten zat het potdicht van de mist, een mirakel dat we iets zagen. Onze mooiprater ging prat op zijn mooipraten.

4. Pf, steunde hij en hij had weinig puf. Pufpuf, de trein zette zich langzaam in beweging. De Pueblo-indianenleider – de bestuursvorm was een adhocratie – sprak een anathema [vervloeking] uit.

5. De VEB in Nederland is de Vereniging van Effectenbezitters. Haar gedachtegoed is niet het onze. "Krijg de rambam", "krijg het
heen-en-weer" en "krijg de meningitis" zijn geen termen uit de Bijbel. Taalkundig vormen de drie genoemde uitdrukkingen een asyndetische [= zonder voegwoord] nevenschikking.

6. "Iemand met raad en daad terzijde staan" rijmt wel, maar is zeker geen geval van alliteratie (GB ook: tt). De working class hero was een heel gewone, een doodgewone jongen. Hij was ook weleens [GB ook wel los – toelichting] aan de racekak, maar hechtte bijzonder zwaar aan de recht-voor-z'n-raapmentaliteit.

7. Enorm klote mag je niet zeggen, dus zeg je, dat het enorm k... [spreek uit: puntje puntje puntje] was. Hoe kun je nu zo in de rats, in de puree geraken. Maar als alles naar de ratsmodee gaat, kun je nooit meer quitte spelen, zelfs als je honderd procent op je qui-vive bent. Als je in een impasse geraakt bent, kan je eigen gekoesterde gedachtegoed je tot inkeer, tesjoeva (bij de joden, mv. tesjoevot), brengen.

8. De organisatieadviseur veegde alles op één hoop. Daar lag de hele reut, rataplan, zwik, meute, bups, ratatouille, reutemeteut. Met deze drabbige brij kunnen we niet en détail (in detail) werken!

9. Waarom worden bij seks altijd de woorden sexappeal en sexy apart genoemd? Een beetje dicteeliefhebber weet dat, net als hoe je wildwestdorpen, rechttoe rechtaan, recordtempo, reet en extreemrechtse partijen schrijft. Andere dicteejuweeltjes zijn skûtsje [Friese tjalk], tsarevitsj (ook: cesarevitsj = oudste (klein)zoon van de tsaar en troonopvolger) en syllepsis (zoek maar op … mv. syllepsen).

10. Wat zou dat laatste zijn? Wel, een voorbeeld is: "Deense Dirk was gestorven in zijn Heer en lits-jumeaux." Ik zie u al hardop(!) denken: "Zoiets is toch een zeugma?" Dan hebt u (ook) helemaal gelijk! Zou hij nu eindelijk zijn ponteneur, zijn point d'honneur [wat het eergevoel raakt], verlaten en ophouden de aio's [uni, unief: assistent in opleiding] van Pontius naar Pilatus (van bakboord naar stuurboord) te sturen? Echt een tocht voor kilometervreters onder de doctoren (doctors) in spe.

11. In de zwartekousenkerk zaten frêle meisjes, zo fijn als poppenstront. Bij de niet-stijve leden van deze kerk zaten Jacobse en Van Esachtige  (jacobse-envanesachige) types. Toch waren die ook wel tamelijk morose (somber, droefgeestig). Voorbij Wuustwezel kun je twee kanten op. Aan de ene kant ligt hollanditis op de loer.

12. Ad hominem [op de man af], sub finem [aan of tegen het eind, afko: s.f.], in de lorum [dronken], je ponem [gezicht], dat is krankjorum [krankzinnig, gek, dwaas], franquisme [beweging rond Franco], porem [gezicht], antiserum [met antistoffen], brocacentrum [spraakcentrum], brunoise [mengsel van in kleine blokjes gesneden groenten] en brumaire [tweede maand bij de Franse Republiek, okt-nov], gooi maar in mijn pet en geef mijn portie maar aan Fikkie!

13. Op de bouwlocatie voor het nieuwe bso-gebouw, de buitenschoolse opvang, stond iemand buiten de pot te piesen. Het was geen kattenpis en de reacties van de buren waren niet voor de poes, maar voor hem. De vroegrijpe stand-upcomedian dacht met viagra [erectiepil] beter te presteren. Toch gaf hij de pijp uiteindelijk aan Maarten. Met zijn
pick-up(truck) ging hij vervolgens naar het fitnesscentrumpje.

14. Zouden Zoeloestrijders zeispreuken hebben en te lijden hebben van de gevreesde El Niño [periodiek optredende opwarming van het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Zuidzee, die wereldwijd invloed heeft op het weer]? Tijdens de sinfonietta [kleine symfonie] zou het niet-pluisgevoel – niet-pluis, niet pluis – langzaamaan plaatsmaken voor een weldadig otium [ledigheid, rust].

15. Zijn eega was antikatholiek en antikind. De kinderwagen was daarom al wegbezuinigd.

16. In de filologie [wetenschap van taal en letteren van een volk] komt u nogal wat tegen: ut, re, mi enzovoort(s) zijn de aretijnse [naar: Guido van Arezzo] lettergrepen, een appositie is een bijstelling. Chiasma (ook: chiasme = stijlfiguur de kruisstelling), oxymoron (zij is knap lelijk), synecdoche (gebruik van 'kiel' voor 'schip'), hendiadys (zandige heide) en hypallage (een goed glas wijn) zijn stijlfiguren. De alef is de eerste letter van het Hebreeuwse en F(o)enicische alfabet: met de vorm van een ossenkop.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten