donderdag 22 december 2022

3082 Dictee donderdag 29-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (802)

Dictee – dictees [3082]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 055, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (802)

De nieuwe haring ging erin als koek(je) van eigen deeg …

1. De klassenlerares had gevoel voor de kinderen: ze was een klassevrouw, een klasselerares.

2. De jarentachtigman [jaren 80-man] zou het liefst als
parttime-uitzendkracht maar een beetje cocoonen [de vrije tijd doorbrengen in de beslotenheid van de huiselijke kring]. Hij probeerde dan ook om via een interimkantoor [uitzendbureau] een job [baan] als interim-directeur [tijdelijk] te conquesteren (veroveren).

3. Het was geen telekinese [paranormaal, concreet], maar telepathie [paranormaal, abstract], dat de minister van Financiën al van tevoren wist, dat de IMF-lening [International Monetary Fund, Internationaal Monetair Fonds] van 1,5 miljard dollar verstrekt zou worden. Stiekem was hij ertussenuit geknepen. De laatste gordiaanse knoop [moeilijkheid] moesten anderen maar doorhakken. Hem niet gezien!

4. We maken even een uitstapje naar het rijk der gekken, narren en zotten. Wat zou een versjwartster nar [dwaas, idioot] zijn? Een doerak is een (van oorsprong Russische) nar. Als je ar zegt i.p.v. nar is dat een vorm van aferesis [letter(s) vooraan weglaten]. In België is de NAR de Nationale Arbeidsraad. Je zal maar een paljas [clown, pias] zijn of zo zot als Tielebuis [door en door gek, door- en doorgek]. Elke zot heeft zijn marot [stokpaardje]. Een faribool is een gekheid of een zot praatje. Cocas is zot of koddig. Een dertienavondzot is een zot bij het koningtrekken [op driekoningenavond] en tiereliere of stapelierend [beide: gek] word je van gestoorde gekken en dwazen, die een arrenslee besturen. 'Niet gek' is een litotes [juist extra nadruk door verkleinen of ontkennen] en crazy is dol als een Engelstalige. Wat een allemansgek [sukkel] en een aprilgek [m.b.t. 1 april] zijn, staat in de Dikke Van Dale.

5. De ex-christendemocraat deed op Hawaï de principe-uitspraak dat de Algemene Rekenkamer Kamervragen sneller moet beantwoorden. Hij nam er daarna nog een rode bordeaux, een witte loire en een rode alsace op. Hij voegde zijn metgezel ook nog toe: "Loop naar de ratsmodee [bliksem]." Die kompaan repliceerde [antwoordde] gevat: "Dank je de koekoek" en poetste de [cijfers] (45 toeren)plaat (op).

6. De kloothannesende [vervelend doen, donderjagen] kloothommel [sul, ook: klootzak] van een geit [man met lange haren of een mooie baard] kreeg het zwaar voor de kloten. Het was dan ook kloten van de bok oftewel klote. En dat bij dit kloteweer: weer voor klotenbibbers en klotenklappers.

7. De zegswijze "Krijg de kolere (klere)" komt van het Franse colère, verwant aan cholera.

8. Zijn het Ajaxstadion en de NJHC-herberg [historisch: Nederlandse Jeugdherbergcentrale – vanaf 2003 Stayokay] beide broedplaats voor sociaaldemocraten in wording?

9. De NS [Nederlandse Spoorwegen] slaagden er niet in, omdat de collega-maatschappijen de kont tegen de krib gooiden. Een woordvoerder noemde die laatste kontlikkers [slijmerd] en nitwitten [weet niets, kan niets]. Waarom zijn wij kop van Jut [moeten wij het ontgelden]?

10. Een late call versjteerde [verstieren, verstoren] de tennismatch, die plaatsvond op de Filipijnen. Uiteindelijk scheelde het heel wat peso's, waar de Negrito's [niet in Afrika!] echter nooit een cent van hebben gekregen.

11. Er is heel wat afgekout – veel praten hielp niet – en afgekauwd – veel eten kennelijk wel.

12. Nadat het college van B en W vergaderd had over een uitbraak van encefalitis – een aantal koeien had de kolder in de kop – ging het kolf spelen, dat vertrouwde, oud-Hollandse spel. Of de genomen maatregelen succes hebben, ligt nog steeds in de schoot der goden verborgen.

13. In de wereld van de interjecties (tussenwerpsels), komen we tegen: God bewaar me [godbewaarme], goddank, ia, oké (als initiaalwoord: OK), okido (okidoki), ochot, kiep kiep kiep [tegen kippen], de huisklok gaat tiktak, tiktak, nounounou, toitoitoi, hatsjie, kukeleku, tsjoektsjoek, tuftuftuf, nou en, joepie en afijn.

14. De laatste loodjes. Nog een paar lootjes verkopen en de trekking van de loterij kan starten.

15. Warbaby's waren obligatieleningen in de Tweede Wereldoorlog. Sommige aandelen worden a pari, tegen een koers van honderd procent, dat is tegen parikoers, uitgegeven. Een recepis is een voorlopig bewijs van storting, ook wel interim-aandeel genaamd. Een scrip is het recht op een nieuw aandeel in plaats van dividend. Een junkbond is een obligatie met hoge rente en hoog risico, een babybond heeft een lagere nominale waarde en een zerobond heeft geen coupons en heeft bij uitgifte een lagere nominale waarde ter compensatie van gederfde rente.

16. Een action de jouissance [Fr.] is een bewijs van deelhebberschap en een affidavit [niet tweemaal belasting betalen] speelt een rol bij belastingbetaling. Het is een vondst van hedgefondsen [alleen voor de winst] om te speculeren met swapoperaties [oh] [ruil van verplichtingen]. Vruchtgebruik (genot) is jouïssance (Ned.).

17. Een convertible is een converteerbare obligatie, onder voorwaarden inwisselbaar voor aandelen. Een k-obligatie is een klassieke obligatie, individueel ter beschikking gesteld.

18. Om zelfverzekerd een dictee te winnen moet je koppiekoppie hebben. En het je toelachend geluk.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten