maandag 26 december 2022

3083 Dictee donderdag 29-12-2022 (2) – dictee Het Groot Kerstdictee [Het Parool]

Dictee – dictees [3083]

Het Groot Kerstdictee [Het Parool]

Auteur: Maxime Smit (geen titel)

Wie teksten corrigeert bij de krant ziet vaak dezelfde taalfoutjes voorbijkomen. Leuk is om te bekijken of u ze ook allemaal kunt vinden. Deze kersteditie van de rubriek Punten en komma’s bestaat daarom uit een dictee. Elke zin van het volgende fictieve krantenbericht bevat ten minste één veelvoorkomend taalfoutje of een woord dat vaak verkeerd wordt geschreven. Onderaan, staat de juiste versie van de tekst (verbeteringen in vet). Daar gaan we:

1. Rendieren hebben vandaag een sit in gehouden op de Dam als protest tegen de forse kerstboom die voor hun stallen is geplaatst. De kerstboom, neergezet door de gemeente, blokkeert de lichtinval in de stallen teveel, menen de demonstranten.

2. “We staan hier met heel onze VVE,” zegt initiatiefnemer Rudolf Rendier. “Ik heb de wethouder eerst gevraagd om een één op één gesprek met mij te voeren, maar daar kwam geen reactie op. Ik heb daarom alle buren gevraagd om hier met mij een dag voor Kerst te komen demonstreren. We gaan er vanuit dat we als groep meer indruk maken.”

3. Een van de stallen die in het duister wordt gehuld door de boom, is die van de 44-jarige Vixen Rendier. “Zowel het slaapvertrek als het woongedeelte van mijn stal zijn stikdonker door die takkeboom,” zegt zij. “De kerstboom is door de medewerkers van de gemeente vlakbij onze buitenmuur geplaatst. Daar is gewoon niet goed door hun over nagedacht. Al het licht wordt zo geblokkeert.”

4. De groep hoopt dat de gemeente de anti-kerstboomdemonstratie serieus neemt en dat de boom met een paar meter verplaatst kan worden. “We beseffen ons dat er in de stad belangrijkere zaken spelen, maar woongenot is ook veel waard,” zegt Rudolf Rendier.

5. De rendieren hebben de wethouder uitgenodigd voor een informeel drankje ‘in een van de vele prachtige café’s die onze stad rijk is’, aldus Rudolf Rendier. “En dan maakt het ons niet uit wat er wordt besteld: spa rood, jus d’orange, jenever of een mooie Bourgogne,” vult Vixen Rendier aan.

6. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder best polshoogte wil komen nemen in een café naar keuze. “We kunnen daar zeker heengaan. Per slot van rekening wordt je nergens anders zo laagdrempelig uitgenodigd voor een gesprek, dat kan alleen in Amsterdam.”

7. Vixen Rendier ziet er naar uit, zegt ze over de ontmoeting. “Hopelijk kunnen we deze kwestie met een toast afronden: op de goede afloop en op elkaar!”

En nu de juiste versie van de tekst:

1. Rendieren hebben vandaag een sit-in gehouden op de Dam als protest tegen de forse kerstboom die voor hun stallen is geplaatst. De kerstboom, neergezet door de gemeente, blokkeert de lichtinval in de stallen te veel, menen de demonstranten.

2. “We staan hier met heel onze vve,” zegt initiatiefnemer Rudolf Rendier. “Ik heb de wethouder eerst gevraagd om een
een-op-eengesprek met mij te voeren, maar daar kwam geen reactie op. Ik heb daarom alle buren gevraagd om hier met mij een dag voor kerst te komen demonstreren. We gaan ervan uit dat we als groep meer indruk maken.”

3. Een van de stallen die in het duister worden gehuld door de boom, is die van de 44-jarige Vixen Rendier. “Zowel het slaapvertrek als het woongedeelte van mijn stal is stikdonker door die takkeboom,” zegt zij. “De kerstboom is door de medewerkers van de gemeente vlak bij onze buitenmuur geplaatst. Daar is gewoon niet goed door hen over nagedacht. Al het licht wordt zo geblokkeerd.”

4. De groep hoopt dat de gemeente de antikerstboomdemonstratie serieus neemt en dat de boom met een paar meter verplaatst kan worden. “We beseffen dat er in de stad belangrijkere zaken spelen, maar woongenot is ook veel waard,” zegt Rudolf Rendier.

5. De rendieren hebben de wethouder uitgenodigd voor een informeel drankje ‘in een van de vele prachtige cafés die onze stad rijk is’, aldus Rudolf Rendier. “En dan maakt het ons niet uit wat er wordt besteld: spa rood, jus d’orange, jenever, of een mooie bourgogne,” vult Vixen Rendier aan.

6. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder best poolshoogte wil komen nemen in een café naar keuze. “We kunnen daar zeker heen gaan. Per slot van rekening word je nergens anders zo laagdrempelig uitgenodigd voor een gesprek, dat kan alleen in Amsterdam.”

7. Vixen Rendier ziet ernaar uit, zegt ze over de ontmoeting. “Hopelijk kunnen we deze kwestie met een toost afronden: op de goede afloop en op elkaar!” 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten