vrijdag 9 december 2022

3059 Dictee maandag 12-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (785)

Dictee – dictees [3059]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 072, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (785)

1. Als er veel soesa [gedoe] is over een sousafoon [blaasinstrument] of over een cameltoe [kruis van een strakke damesbroek], vervaagt de lingua franca [de algemene beschaafde omgangstaal].

2. Voorwaar, u moet het maar voor waar aannemen, dat geschat 4500 Ajaxsupporters met elkaar gechat hebben. Je wilt niet weten, wat er in hun offlinechatboxen zit! Je reinste veinzerij?

3. De Europarlementariër [VD] daagde de vicepremier, een CDA'er, uit om de naam van het Bijbelboek (1 en 2) Tessalonicenzen goed te schrijven volgens de nieuwste uitgave van het NBG, het Nederlands Bijbelgenootschap (en VD). Dat werd een gênante vertoning. De vicepremier hield zich vervolgens van den domme (GB, VD: de), maar het Europarlementslid [VD] spaarde kosten noch moeite(n) [VD] om zijn opponent in een halve nelson, een oksel-nekgreep, te nemen en hem zo veel mogelijk, koste wat kost en coûte que coûte, in diskrediet te brengen. Die laatste had de CDA-man bijna kaltgestellt [VD, GB: kaltgesteld], maar echt koud maken wilde hij hem nu ook weer niet. Hij leidde hem echter wel al dente, bijtgaar en hapklaar, naar de pijnbank van de tv-vrouw [ook: teeveevrouw], die tv-kijkend [ook los, teevee kijkend) Nederland en een deel van televisiekijkend [etc.] Vlaanderen in de ban hield. Zo'n aandacht kregen zelfs de ex-Beatles niet na hun zoveelste Beatlesplaat. Enfin, de Hollandse politicus kon het voor gezien houden.

4. De wijn had de aanduiding A.C., appellation contrôlée, maar het product was het meest kraak- en smaakloze, dat ik sinds lang gedronken had. De panarabist [vgl. pan-Arabisch] probeerde mij sympathie te ontlokken voor de antirookcampagne van de niet-rokers in de niet-gebonden landen.

5. Rechttoe rechtaan dweilen met de kraan open in de ex-veenkolonie is je reinste sisyfusarbeid.

6. "Moesten jullie niet dienstdoen?", vroeg de dienstdoende agent aan het pasgetrouwde stel, een rechercheur en zijn agent-provocateur, toen ze zich als Damslapers wilden manifesteren.

7. De tackelaar zette de tackle in. Hij was het tackelen en het catenaccio [erg defensief voetbal] als ausputzer [libero, vrije verdediger] niet verleerd. De spits gaf een pegel, maar stond in de kluts [bal diverse malen verkeerd geraakt] offside [buitenspel]. Prachtige panna [tussen de benen door]! Leve Koning Voetbal!

8. De aan lagerwal geraakte eenoog, de cycloop, wilde de gestileerde [in hoofdtrekken weergegeven] dame te gronde richten.

9. De spoorzoekende Bosjesmannen [nu liever: San, zelfde mv.] met hun lendendoeken deden handjeklap op de markt.

10. Japan ligt in het Verre Oosten en is het land van de rijzende zon, die in het (verre) oosten [hier niet: Verre Oosten] opgaat.

11. Te midden van envoyés van beiderlei kunne(!) beëindigde de grote, de hoge, die hele piet met kunst- en vliegwerk ten langen leste de meerdaagse Poolse landdag na een achtgangendiner.

12. Is het oorbaar of onoorbaar het mannelijk en/of het vrouwelijk oir te discrimineren?

13. In een Worddocument was er sprake van een Unicef-gala (GB, ook wel: aaneen, toelichting) in een van de Benelux-landen (GB, ook wel: aaneen, toelichting).

14. De anti-Russische kompel (mijnwerker, ook: koempel) deed alsof hij zich in de klassieke of Griekse oudheid, dan wel in het Land van Kokanje, Luilekkerland, bevond. Zeg nou zelf, zo'n zin slaat toch als kut op dirk.

15. Als je van 't Lam Gods – Agnus Dei – geslagen bent, dan ben je verbijsterd (upset).

16. Japanse grote bedrijven hebben salarymen in dienst. Dat heeft niets met de wiedergutmachung na nazi-Duitsland te maken. Wie vindt van wel, kan op zijn lazerij krijgen!

17. In het Kuifjealbum hakte het orakel van Delfi de gordiaanse knoop [onontwarbaar probleem] als draufgänger [vechtjas] door.

18. Het publiek nam de publicatie, waarin de bohemien [met ongebonden, vrij leven] een luizenleven [gemakkelijk leventje] leidde, voor lief.

19. Tijdens de tournee kreeg de desktoppublisher (dtp'er – grafisch vormgeven met de computer) een gecompliceerd auto-ongeluk.

20. Lewis Carroll had carrolliaanse [niet in wdb.] aanhangers, die junonisch [trots, majestueus, godin Juno] kickten op Alice in Wonderland: ze leden aan het alice-in-wonderlandsyndroom [metamorfopsie: vervormde beelden bij het zien].

21. De Verenigde Naties lieten de ultraorthodoxen geen keus. Tenminste, ik ging ervan (daarvan) uit.

22. Een vierde van het cliënteel was tegen, driekwart van de clientèle was voor het nieuwe product.

23. Meerdere getuigen-deskundigen beweerden in voor- en tegenspoed, dat de extreemrechtse Iraki's de pest inhadden over extreemlinks. De pastoor, die D.V.Deo volente, volente Deo, V.D. – op een april tweeënzestig jaar wordt, heeft tezamen met zijn tweelingbroer het etablissement afgehuurd.

24. Het beste vermaak is leedvermaak. Vooral als dicteefanaten spelling(s)zonden begaan …

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten