woensdag 7 december 2022

3055 Dictee vrijdag 09-12-2022 (3) – dictee Oefendictee november 2022 (2)

Dictee – dictees [3055]

Oefendictee november 2022 (2)

1. Een myosotis kan geen myositis krijgen, dunkt me. Soggen is studieontwijkend (enige met *ontwijkend) gedrag vertonen. De NCOS (Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) is het overkoepelend orgaan van de ngo’s (niet/non-gouvernementele organisatie). Een mond vol (mondvol): het Schapen- of Offerfeest wordt ook wel Ied-al-Adha, Eid-al-Adha of het grote Beiram (Bairam) genoemd. Dat pietje-ongeduld is een janongeluk! Zo schrijf je dat: Arbowet-expert, CAT-scan, IKON-programma, mede-SERV-lid,
Riagg-medewerker, Wajong-uitkering, Cito’er, GOS’er, OESO’er, Riagg’er, SERV’er en LOP’s (lokale overlegplatforms).

2. Let dus op: letterwoorden met hoofdletters worden behandeld als initiaalwoorden: Cito’er, net als EHBO’er! Wel: havoër (geen hoofdletters) en Tokioër (geen letterwoord)! De prota-, deutera- en tritagonist kunnen allemaal een eigen antagonist hebben, maar meestal betreft het die eerste figuur. Je hebt questionnaires en dictionaires (vgl. vocabulaire, secretaire en MeTooaffaire). Tegen de requirementsmanager werd in het requisitoir (ook: rekwisitoor, GB) een celstraf gerekwireerd. Dat was remarquabel! Relikwieën in een relikwieënkast of reliquiarium zijn, zeg maar, geestelijke relieken van een gestorvene, een soort van rekwisieten. In het holst van de nacht werd er op het scherp van de snede geduelleerd. Een frigidaire is een koelkast.

3. Je hebt sous-vide voedsel, het sous-entendu is een bedekte bedoeling, een sous-pull is een dikke trui met rolkraag, een sousbras is een okselpad, een souschef een adjunct-chef, een sousmain een onderlegger of vloeiblad en een souspied is een riempje onder de voet, bijv. bij het skiën. Dat pietje-ongeduld is ook nog een janongeluk. Mijn buurvrouw had een sectiogeboorte (keizersnede).’s Zomers plant die sylvester vaak silvaners, maar zeker niet op silvesteravond. Sneeuwruimen: ik ruim sneeuw. Spelletjes: snip-snap, triktrak en ju-ju. Een snorremans heeft meestal een snor(ren)baard. Meer dan één spondeus, spondei dus. Voor je [afko] tel. heb je een [afko] telnr. De zeldzame aarde dysprosium heeft atoomnr. 66, aanduiding (2 letters) Dy.

4. Schrijf vooral ‘(jan-)moeial’ [bemoeial] niet verkeerd! Ik geef les. Ja, het klopt dat ik lesgeef. Ga jij ook lesgeven, af en toe zelfs non-stop? Afkortingen van landen: Fr., Eng., Du., etc. Wijdopen ogen, die zullen wel wijd openstaan. Ik ben gewaargeworden dat hij ziek geworden is. Hij had echte bierbrouwerswenkbrauwen. In Japan betaal je met yens (JPY), in China met renminbi’s, yuans of renminbi yuans (CNY). Een yuko vind je bij judo. Die zagevent is zagenzetter. Bij ‘zefier’ hoort als adjectief ‘zefirisch’. De Sinto en de Sintezza behoren tot de Sinti [Manoesjen]. Hij was iet of wat aan de late kant. Dat is iets dat zeker is. Heb jij kennissen in Saoe/udi-Arabië? NL: een spopo werkt bij de spopo (spoorwegpolitie). Ik ben mijn passe-partout weer eens vergeten!

5. Een L-trein is een lokaaltrein (BE). Een luster is een kroonluchter en je kunt een lustre jasje [bnw.] (lustrejasje – znw.) dragen. Wist je dat ‘pfos’ in VD perfluoroctaansulfonzuur is? ‘s Middags had hij nog een asfixatie verricht, maar stierf ‘s avonds een betreurenswaardige asfyxiatiedood. Een poelie is een riem- of snaarschijf, een pulli kun je dragen (pull, pullover – voor fly-over: zie het verkeer). Een sous-pull is een dunne trui met rolkraag. Een pull is trouwens ook nog een zekere slag bij golf, antoniem: push. Een oblast is een regio of provincie in Oost-Europese landen. Het chemisch element moscovium heeft atoomnummer 115 (Mc), ook: ununpentium (Uup). Met * + Enter in het zoekvak krijg je wel alle trefwoorden: het is ver schuiven!

6. Een stickie is een blowtje, reefer, joint of marihuanasigaret, maar ook (stick, stickje, USB-stick) iets dat je in een laptop steekt … Met james bonds worden 007’s bedoeld. Een bonhomme doet aan bonhomie. Bunny’s zijn konijnen, buní’s tonijnen (en biná’s herten). Die janongeluk en dat pietje-ongeduld zijn gegarandeerd, vast en zeker, familie van Adamswege. Een kokette coquette noemt VD ook wel een kokette. Zij liepen het rechtstop van allen. Die diehardpolitici hebben iets diehards. Bij het dienstdoen kun je iemand een kwade dienst doen. Je hebt dinges (huppelepup, huppeldepup) (aan het dingesen), ook: meneer Dinges (meneer Van der Hummes/Ipschoten) en Dikke Dinges (begin zin) zit in een syllepsis van V Iependaal.

7. Pylon (verkeerskegel), dipylon, tetrapylon (met vier doorgangen): het lijkt wel een meetkundige reeks … Een pyloon is een poortgebouw. Ziedaar: de proximale, middelste en distale falanx van je ringvinger (falange = falanx: fascisme, Spanje). De ringvinger (ringeling, korte knaap), wijsvinger (likkepot), duim (duimelot, duimeling), pink (‘t kleine ding) en middelvinger (middenvinger, langejaap, langejan – die niet in wdb.) zitten aan je hand. De doula [oe] helpt de kraamvrouw (niet-medisch, niet medisch). Ook riet wordt aangetast door het pijpenstrootjemoederkoren. Zij reist eerste klas, in een eersteklascoupé dus. Eén egraz, twee egraz. Wat leert het euhemerisme? Wie won de fairplaybokaal [fair play]? Zijn kleren waren casual chic.

8. Faire sans dire is handelen zonder er verder over te spreken. Faire bonne mine à mauvais jeu = zich groothouden, lachen als een boer die kiespijn heeft. Faire de la prose sans le savoir = proza schrijven zonder het te weten. Een grivna is een hryvnia (Oekraïne). Dat is nou iets halfvergaans. Halfnaakt is half ontbloot. Handenschuddend ging hij rond bij het handen schudden. Bij een jan-contant is het altijd Jantje Contantje of handje contantje. Er speelde een ka’i òrgel (draaiorgel). In (omnia) saecula saeculorum betekent: tot in de eeuwen der eeuwen. Post saeculum evenire betekent (alleen infinitief): maar eens in de honderd jaar voorkomend. Er werd heel wat afgehoused/t. Een
ANPR-camera voorziet in Automatic Number Plate Recognition.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten