woensdag 14 december 2022

3067 Dictee zaterdag 17-12-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (790)

Dictee – dictees [3067]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 067, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (790)

1. De Mechelse herder vrat van de Kaapse hyacinten. De Bruggekenner (bruggenkenner) passeerde veel alpendistels, toen hij de Alpentop beklom. Hij had een vaart als de Oriënt-Express en boven op de top nuttigde hij zijn meegebrachte noordzeeharing. Hij zat in het noordoosten – afgekort NO – van Zwitserland en gsm'de dat naar zijn vriendin, die bovenaan zijn lijstje, bovenaan op zijn lijstje, stond. Ik kon niet verstaan of ze keukenmeidenfrans, schoolengels, Platantwerps of Vroeggrieks spraken, want ik was of hield me Oost-Indisch doof. De vorige maal hadden ze het over oud-Nederlandse nederzettingen en vroeg-Griekse pueblo's. Was hij volgend jaar thuis op kerstdag met Kerstmis, op paasdag met Pasen en op Valentijnsdag met valentijn? Of moest hij voor zijn studies naar kruistochten, de renaissance, de ME [èh-mee] (mobiele eenheid), WO I en WO II [wee-joo-ween;
wee-joo-twee
] afreizen naar het Nabije of Verre Oosten? Ze had zoals gevraagd de kranten De Standaard en de Volkskrant, Ouders van nu, Knack Weekend en het met BS afgekorte Belgisch Staatsblad gekocht.

2. De Nobelprijswinnaar voor de Vrede keek met argusogen toe wat de röntgenstralen – verouderd: x-stralen – aan het licht brachten over de labrador [hond met hangoren], de newfoundlander en de shetlandpony. Hij had kort daarvoor een lucullusmaal [lucullus = fijnproever, smulpaap, lekkerbek] genoten met de organisator van het Bachjaar op de Erasmushogeschool in Rotjeknor, na een Dan Brown [niet in wdb.] gelezen te hebben.

3. Het daensisme [GB: geestelijke en politicus Adolf Daens = stichter van een sociaal-Vlaamsgezinde (flamingant, dus geen wallingant) christendemocratische richting en beweging] van sommigen op de steinerschool [vrije school] was voor de rector een tantaluskwelling [Tantalus – gewenste is dichtbij, maar onbereikbaar]. Het water komt hem tot aan de lippen (hij is in grote nood).

4. De persen draaiden volop, nadat de Perzen binnenvielen. Hun martelwerktuigen, de kruisen, waren afgebeeld op de kruisen van de munten. De Florence Nightingale droeg haar verpleegsterskruisje en ooievaartje met ere. De hooligans aten muffins [cakeje] ondanks hun hooliganisme [in groepsverband gepleegde agressie]. Zou de universele kosmische asteroïdengordel [planetoïde] ook een achturendag kennen?

5. De vileine [laag, gemeen, boosaardig] grijnzaard, een meinedige, crapuleuze [gemeen] grijsaard, had kortgeknipte bakkebaarden.

6. Omdat hij het frist van allen was, werd de linkervleugelverdediger als rechtsback opgesteld.

7. De señor [Spaans: heer] werd opgepakt volgens [symbool voor paragraaf:] § 2, eerste (1e) lid, omdat hij 25 kg coke vervoerde in het tot 00C afgekoelde expansievat onder in de bathyscaaf [toestel voor diepzeeonderzoek].

8. De ex-excuus-Turk en de ex-excuustruus gingen tezamen een vrije, tendentieuze relatie aan.

9. Bij hem ging en was alles in het klein: zijn elixertje (elixirtje – extract met bovennatuurlijke kracht), het depotje, dinertje, matelotje [matrozenhoed], pardessustje [overjas], pierrotje [semitragische figuur], strootje [stro], het lootje met of zonder prijs, het (laatste) loodje (stukje lood) en het tricotje (machinaal gebreide stof).

10. Dit is een opsomming van wat je moet doen om een dictee te laten 'slagen' (of juist niet): verwarring zaaien, moeilijke woorden gebruiken en slecht voorlezen. En stop er vooral eigennamen, wijk- en plaatsnamen, merknamen en wat dies meer zij in!

11. Hij wilde coûte que coûte (beslist, tegen elke prijs) geen accent circonflexe (dakje) op ragout en enquêteren plaatsen.

12. Drie maal drie is negen en negenmaal is driemaal driemaal. Is dat er nu ingerammeid [VD]?

13. De apengeleider was apetrots, de berenhoeder beresterk en de stekeblinde (man) stekezot (stapelgek).

14. In de blindenbibliotheek speelden ze blindemannetje. Hoe geef je in doventaal een dovenetel weer? Hebben ouderejaars ook ouderenzorg nodig? Kun je een spinnenweb met een spinnewiel verwerken? Speel je na een wiegendood een wiegelied? Kan een eerstehulpverlener wel een derdegraadsverbranding verzorgen? Waar was het gedrieëndeelde konijn gebleven?

15. Spreekt u altijd de goede wens uit: goedemorgen, goedemiddag, goedendag, goedenavond en goedenacht? De diva [gevierde zangeres of actrice] met secretaressebril en gendarmepet op en advocatenbehaatje aan dacht – al advocateborrel drinkend – na over het driefasemodel, toen ze langs de aardeweg kinderen kattenkwaad zag uithalen.

16. Hij had dubbele revers, er waren veel bourgeois, twee ervan hadden pince-nezs op en er werden vijf bordeauxs gedronken. De overbekende BV's [bee-vees] [bekende Vlamingen] hadden hun lege bv's [bee-vees] [besloten vennootschap] allang verkocht.

17. Hoe schrijf je taxi's en ave maria's (ave mariaatjes = aantal keer bidden, naam gebed: Ave Maria)? Dat zijn nog eens FAQ's [fahks]: frequently asked questions.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten