donderdag 31 december 2020

2046 Dictee zaterdag 02-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (76)

Dictee – dictees [2046]

Oefendictee 781 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (76)

1. Als je vibe [vaajp] (groepsgevoel) hebt, ga je gemakkelijk viben (dansen). Bij het ov [openbaar vervoer] kom je soms vics (NL: veiligheid, informatie en controle – wagenbegeleider bij het openbaar vervoer) tegen. De vicaris apostolicus [apostolisch(e) vicaris, mag namens de paus zelfstandig optreden in missielanden] en de
vicaris-generaal [helper-plaatsvervanger van een bisschop in zijn bisdom] ontmoetten elkaar recent. Die ex-viceadmiraal is nu al enige tijd vice-eersteminister. Ook in de victoriaanse tijd dronken ze al victoriawater [Victoriabron te Oberlahnstein]. Vitamine V is vakantie en V is victorie. Het woord 'vicuña' (vigogne, lama(wol)) schrijf je dat met of zonder tilde? Doe het wel goed! De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaagse afstandsmars. De verloren zoon werd gefêteerd. Wie heeft die 24 uursrit (die 24-urige tocht) gewonnen? Bij het vierlandenpunt was ook Moresnet [onverdeeld gebied, behoorde, 344 ha, van 1816-1920 bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en bij Pruisen] betrokken. De viermeiviering (ook: 4 meiviering) is de nationale dodenherdenking. Wie weet er nog van de Vietcong [communisme, ondergronds] en de Vietminh [verzetsbeweging tegen de Franse overheersing, opgericht in 1941 door Ho Tsji Minh]? Dat nieuwtje is vieux jeu [oude kost]. De Maya's hadden het vigesimale (twintigtallige) stelsel van tellen. Met viezevazen (wissewasjes) houd ik me niet bezig. Lucebert was de keizer der Vijftigers.

2. Een vihuela [vie-wèh-laa] is een soort middeleeuwse Spaanse gitaar. Wordt vijgetouw echt nog gebruikt? Wat deden de vincentianen [Vincentiusvereniging: huisbezoek en steun arme gezinnen]? In de Indiase keuken vindt men vindaloo [curry of vlees ...]. De uitvoering zal vanavond plaatsvinden: hopelijk kunnen we daar nog (een) plaats vinden. Een knaagmaki is een ayeaye [vingerdier, halfaap]. De rozenvingerige dageraad diende zich aan. De vinho verde is een frisse, licht mousserende Portugese wijn. De vinsanto is een dessertwijn uit Santorini. Van de violenwortel (de welriekende wortelstok van de Florentijnse lis) maakt men poudre de riz (poudre d'iris). De eersteviolengroep speelde de sterren van de hemel. Een godswoord is een Bijbeltekst en dat komt uit Gods Woord, de Bijbel. Hoe werkt een viral (internetadvertentie die iedereen gaat delen)? Virginische tabak is virginiatabak. Mooi om te zien, zo'n Virgo inter Virgines [schilderij maagd Maria met kind]. De viri docti [geleerde heren] zullen het wel weten.

3. Welk verhaal hoort er bij de naakte waarheid (nuda veritas)? De waarheid zal die fides Punica [valsheid, verraad] wel achterhalen. Aeneas had in de fidus Achates een trouw metgezel. De leus van de stad Gent is 'hou en (ge)trouw' (Fides et Amor). Het Leidse studentencorps heeft als zinspreuk 'deugd, eensgezindheid, trouw' (Virtus, Concordia, Fides), het Groningse 'wederzijdse trouw' (mutua fides) of volgens een andere bron 'Vindicat atque polit' (niet meer in oVD; 'Handhaaft en beschaaft' – archaïsch). Een oeioeimachine is een hoeihoutje [toverstokje]. Hij barst van de vis [vies] vitalis, de levenskracht. Vita ante acta (de vroegere levenswandel), is dat een juridische term voor een soort van cv [curriculum vitae]? Een vita sedentaria (zittend leven) kun je moeilijk een vita vitalis (waarachtig leven) noemen. Zo'n éminence grise [graue Eminenz, grijze eminentie] hoef je echt geen nieuwe vitamine R [relaties] toe te dienen. Zo'n vitium originis (fout als gevolg van een verkeerde opzet) komt meestal niet meer goed. Met explantatie wordt vitrocultuur (kweken van levende weefsels buiten het lichaam, vergelijk ivfin-vitrofertilisatie) bedoeld.

4. Op een expeditie heb je vivres (levensmiddelen) nodig. Die Vlaam [Vlaming] houdt vlamen (Vlaamse reuzen, konijnen). De Blue Peter [vertrekvlag] was al gehesen. Wat wordt door de vlagsurtaksen [in- en uitvoer onder nationale vlag] bevorderd? Hij woont vlak bij de kerk, vlakbij dus. Mocht je die vlamingen (sekte van zekere doopsgezinden) nog wel tot de doopsgezinden rekenen? Wist je dat f.a.s. (free alongside ship) hetzelfde is als v.l.b. (vrij langs boord)? De rosse vleermuis komt veel voor. Vandaag eten we fondue bourguignonne [vleesfondue]. Mag ik de vleesjus [vlee-sjuu]? Guarana (stimulerend middel) kun je met guarani's [ParaguayPYG] betalen. Ik heb dat vleespaleis [grote gespierde man, kleerkast] op de vleesmarkt [ook: plaats om uitsluitend een partner te ontmoeten] ontmoet. We zijn toen naar de vleesschuur [zeker soort restaurant – veel vlees] gegaan. Een sycofant is een vleier. Iemand als ik wordt niet zo gauw opgewonden. De mens is gehuld in een vlezen kleed. In Zeeland klonk zoiets niet raar: de boer, hij vliedt met zijn vee naar een vliedberg. De drone vloog onder de Vlieg [sterrenbeeld]. 'Vlieg-' en 'haalbijen' zijn synoniemen. Is hij vliegerarts [vliegt niet] of arts-vlieger [vliegt zelf ook]?

5. Als je de duiven nog een keer laat uitvliegen, zul je eruit vliegen. Werden op de Vliegende Hollander ook vliegende hollanders [zekere kamerplant] gekweekt? Die vliegende vis vloog onder de Vliegende Vis [sterrenbeeld]. Vliegtuigtrombose is het economyclasssyndroom. Vliegden(!), wat is dat nu weer voor een begrip? [den, ontstaan door toevallige verspreiding van zaad]? Ik zou dat fleecejack (fleece jack) maar aantrekken. Het snelvlietende water voerde het plastic mee. Ik vlei me gelukkig met die vlij (band of strook, afvoerrol). Die toelage vlijt me bijzonder goed. Je zult maar Lepidoptera [vlinders!] in je buik hebben. De buddleja [vlinderstruik] trekt vlinders aan. In een vloedbos vind je rizoforen (luchtwortelbomen). Ik draai mijn shagjes (sjekkies) nog met vloe [spreektaal voor 'vloei']. Vloei-ijzer is gewoon staal. Dat ding is puce [puus] (vlokleurig) gekleurd (VD ook wel: pucegekleurd – analogie). De zilveren vloot heet ook wel Zilvervloot.

6. Het schip werd vlot getrokken(!). De afkortingen bb, gl, kbl en tl komen uit het vmbovoorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (basisberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en theoretische leerweg). Ik noteerde de volgende kwaliteitsaanduidingen: f (fijn), ff (zeer fijn) en superfijn (algemeen), rood-, zilver- en goudmerk (koffie), FDC (fleur du coin) en unc. (uncirculated) van munten. Let wel: fdc staat voor first day cover, eerstedagenveloppe. Verder: high fidelity (hifi voor geluidsapparatuur), made in …, Michelinster(ren) (voor restaurants), premier cru (de op een na hoogste kwaliteitsaanduiding van bourgogne), grand cru (hoogste kwaliteitsaanduiding van sommige Franse wijnen zoals bourgogne en bordeaux), van cognac op volgorde van minder goed naar goed: VS (very special), VSO (very superior old), VSOP (very superior old pale) en VO (very old), VVSOP (very, very superior old pale) en XO (extra old). Een cvr is een cockpitvoicerecorder.

7. Sinds De Gaulle (1958) is er sprake van de vijfde Franse Republiek, maar dat vind je niet (meer) terug in VD. De derde was trouwens van 1870-1940. Ik heb die uitzending gevod = gevodcast (digitale
video-uitzending downloaden –
VOD is video on demand). Een voddenjood is een (Joodse) voddenkoopman. Lijden lekkerbekken aan voedisme (gericht op lekker eten en drinken; niet te linken aan voodoo – magie)? Polsvoelen is iemand de pols voelen. Dat moeten we eens organiseren: een wedstrijd tussen voetbalnederlanders en -belgen. Een voerman moet op een helling soms voeten [tegen staartaanzetting paard]. We zullen moeten voeteren [ee], op de apostelpaarden (per pedes apostolorum = te voet) gaan. Floreert die vogelaarwijk [opgeknapte achterstandswijk] nu? Zie je die vogeltjes-op-de-kruk (helmbloem)? Helpen die moliken [vogelverschrikkers] nou? Voor het voguen heb je wel een oude Vogue nodig. Hij is een volbloed Europeaan. Dat is een te voldingen feit [en daarna: voldongen]. Ik kom, volente Deo (V.D., Deo volente, D.V.). Dit zijn volgefourneerde, volgestorte aandelen.

8. Het Duitse volk is het Volk der Dichter und Denker [ook wel: Volk der Richter und Henker = lett. volk van rechters en beulen]. De volkspot zal niet snel onderwerp van volksspot worden. Wanneer vond de Grote Volksverhuizing [binnendringen in Romeinse Rijk, 4e tot 6e eeuw n.C(hr).] plaats? Een Volkswagenbus is van het merk Volkswagen. Vroeger had je te Amsterdam het Paleis voor Volksvlijt [tentoonstellingsgebouw]. Geef mij maar producten van de vollegrond en dus niet uit een warenhuis. Hij is strandvonder [legaal], geen strandjutter [illegaal]. Op deze voltaire [fauteuil] kun je zitten. Die partij heeft een flinke volte-face [ommezwaai] gemaakt. Aan volubiliteit [welbespraaktheid] mankeert het hem niet. Hij zal bij het declameren wel weer gaan vondelen [verzen zeggen à la Vondel]. Ik zou je wel von Kopf bis Fuss op willen eten [helemaal, van top tot teen]. Zij woont tweehoog-voor en hij driehoog-achter. Ze konden met een voordewind (geen schip, maar een gunstige wind) zeilen. Voordezen [vroeger] ondertekende men een gemandateerde brief vaak met 'voor deze(n)'. Hij heeft ook nog een geëcht kind [niet-eigen kind wettig verklaren]. Mamma mia, wat een joekel.

9. Mijn tante is op bedevaart naar Santiago de Compostela (VD en Spaans, Nederlands, althans site NTU: (ook) ll). Een succès d'estime [zelfde mv. – berustend op de naam, niet op de innerlijke waarde] kun je geen echt succes noemen. Een voorkristal is een fenocryst. Je krijgt van mij een voornietje (vrijkaartje) voor het circus. We zullen het gevogelte vast kleinsnijden. Het kind van de waarzegster droeg een voorspelddoek. Een voorstem is een ja-stem. We stonden voor tjoema [voor niets, vergeefs] op de staantribune. 'Tjoema' is Maleis voor 'tjomme'. Het is tjomme, het is tevergeefs, het is gratis. Gouverner, c'est prévoir: regeren is vooruitzien. Als versiering hebben zij een voorwant [want voor de voormast] aan de voorwand van het huis. Zo'n alles-in-eenapparaat is heel handig: je hebt dan alles in een. Aan deze pc is ook een all-in-one [pc met in monitor geïntegreerde processor, ook: randapparaat – printer – met veel functies] gekoppeld. Sommige ex-DDR'ers [Deutsche Demokratische Republik] worden nog boos bij een Vopo-herinnering [Volkspolizei, grenswacht]. Vorrei e [ee] non vorrei (letterlijk: ik zou willen, maar ook niet gezegd ter uitdrukking van twijfel). Met de Vorstendommen worden de Vorsten, een van de 9 (negen) engelenkoren bedoeld.

10. Bouwvakkers kunnen een vorst- of winter-WW [werkloosheidswetuitkering] krijgen. Zekere tabak uit Soerakarta en Djokjakarta wordt vorstenlanden [mv.] genoemd. Djizja is protectiegeld dat dhimmi's (niet-moslims) moeten betalen. Op de dhow [dau – schip] zaten enkele dholes [dool – alpenhonden]. De Vos (met de Gans) is een klein sterrenbeeld aan de noordelijke hemel. Een voscursus was een cursus Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving (VOS). Een vox clamantis in deserto is iemand van wie de woorden in de wind worden geslagen (letterlijk: de stem van een roepende in de woestijn).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten