dinsdag 15 december 2020

2027 Dictee woensdag 16-12-2020 (1) dictee Dictee van de dag (59)

Dictee – dictees [2027]

Oefendictee 798 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (59)

1. Een manilla(kabel) is tegen vocht bestand. Een rek-op [klimplant, bitterzoet, alfrank] kan klimmen. Spreek snel uit: rekrol. Een rekstok is een barre [bahr/baar – bij ballet]. Een rekwirant of rekestrant is een reclamant. Op het theaterraam stond: vanavond relâche [geen opvoering]. Schepen met averij kunnen een relâche forcée [gedwongen oponthoud] hebben. Er zou een economische relance [ruh-lahns – opleving, herstel] op komst zijn. Relaps(e) (relapsus) (terugval – ook: in ketterij) bij junks is heel verdrietig. De UvT is de Universiteit van Tilburg. Deze arcs de triomphe staan niet in Parijs, die andere Arc de Triomphe wel. Die film wordt gereleased (gereleaset – nieuw uitbrengen). De relevé is een basisbeweging bij ballet en dans, waarbij het lichaam zich op de tenen verheft. Zijn deze maatregelen echt klimaatrelevant? Dat land krijgt economische relief [hulp, bijstand]. Bespreek de reliefs en bas (bas-reliëfs – voor minder dan de helft boven het vlak uit) en de reliefs en creux (hoogste punten in vlak). Een reliekschrijn is een reliquiarium.

2. Op de relizender werd over een reliekkruis gesproken. De banken ondergingen een stresstest, ondergaan nu ook de kerken een religiestresstest? Lekker, die bananenrelish [gekookt mengsel, bijgerecht]. Een religoeroe is een religiegoeroe dan wel een religieuze goeroe. Relschoppen is een rel schoppen. Er zijn rel- [strijdbaar] en kastnichten [komt niet voor geaardheid uit]. Het REM-eiland was en is een soort booreiland van de Reclame-exploitatiemaatschappij, het is vanaf 2011 opnieuw open als restaurant in Amsterdam [niet meer in VD]. De nota van remarque [van de Algemene Rekenkamer] was nogal remarquabel [opmerkelijk]. De balans van Curie is de rembalans [schommelingen dempen]. Jammer dat die remblai [aanaarding] en déblai [uit te graven grond] zich op verschillende locaties bevinden. Spreek uit: rembourstikster [typiste]. Dit is een rembrandtieke schildering naar mijn hart. GB prefereert echter 'rembrandtesk'. In het Rembrandtjaar waren er extra veel Rembrandts in Nederland. Hoeveel was het remis [ruh-mihs – korting, kwijtschelding]? Hij moest velis et remis (met de grootst mogelijke spoed – remis velisque) vertrekken, en dus paste 'remisso animo' (met slappe of trage geest, zonder animo) geheel niet.

3. Een bowdenkabel [boo-duhn] is een remkabel. Heeft de Remonstrantse Broederschap nog veel leden? In Vlaanderen noemen ze een aanhangwagen een remorque. Bij remplaceren krijg je remplaçantengeld. Wat betekenen 'remotis arbitris' (onder vier ogen, r.a.) en 'remotis partibus' (na wegzending van beide partijen)? Niet storen, ik ben in mijn remslaap (rapid eye movement)! Hoe kwam die vos in de hoenderren? Madapolam is renforcé [katoen, louisine]. Reneweren is verrinneweren (vergelijk: renuatie of renewatie). Weldoen geeft rente: wat men de armen geeft, leent men de Heer. Rentenieren kan (niet: kunnen, zijn geen nieren) lucratief zijn. Renvooieren betekent ook: in handen stellen van. Een reparatrice repareert niks; ze gaat wel voor Maria's Eerherstel [kloosterzuster dus]. Die sportploeg kreeg nog een repêchage, een herkansing. De (het) repentir is het pentimento (weer zichtbaar worden ... na overschilderd te zijn). Op repli's (terugtrekposities) hebben legeronderdelen even rust: die hebben dan gereplieerd [repliëren]. Dat was echt een prachtige repo (reportage)!

4. Vervelend, jouw répondre en Normand [ontwijkend antwoord]. De reporente n/s (refirente, van een centrale bank voor de korte termijn – herfinancieren) is verhoogd. Een reprograaf werkt op de repro(ductie). Prulpoëten worden aangeduid met reptilia Parnassi [de reptielen van Parnassus]. De république des lettres is de republiek der letteren, vergelijk: res publica litteraria. Bij rescissie wordt een testament ongeldig verklaard. Reseceren is operatief wegnemen. Reserva is nu eenmaal geen crianza [wijn]. Een vrouwelijke (ouwe) zeur is een dramster, eitekop, femelkont, kieskauwster, klooister, (ouwe) loel, troela, seibelaarster, slijmjurk, tuthola, zagevrouw, zeikster, zeiklijster, zeikmier, zeikstraal of zemelknoopster. In de Residentie [Den Haag, waar Oranjevorsten resideren] vind je heel wat résidences (van residentieburgers dus). In Frankrijk heette de resistentie résistance [verzet]. Is dit contract echt resiliabel [opzegbaar]? De Scherpe Resolutie stamt van 1617.

5. Het resonantie-effect is het doneren of accepteren van elektronendichtheid via overlap van pi-orbitalen (π-orbitalen). Een respectueuse is eigenlijk een putain respectueuse [prostituee]. Dat zijn res praeternaturales, bovennatuurlijke dingen, zo leert de theologie. Het tijdvak van 1814-1830 wordt de restauratie genoemd. Het rustelozebenensyndroom wordt ook aangeduid met restless legs. De RET is de Rotterdamsche Electrische Tram (Rotterdams stadsvervoerbedrijf). De retardatietheorie is de theorie van Bolk [verband langzame lichamelijke en hoge geestelijke ontwikkeling van de mens]. Een retardo [kansarm kind] heeft maar weinig kansen. Zeg, ik ben niet achterlijk, ik ben geen retard [rie-taart] (achterlijk iemand). De Retiër en de Retische leefden in de Romeinse provincie Noricum. Het Reto-Romaans stamt uit de Romeinse provincie Raetia.

6. Kennen jullie de Drachtster kopieer-, corrigeer- en correctiefabriek, het taal- en spelfoutendestructiebedrijfje DrukDruk? (DrukDruk is een voorbeeld van CamelCase, net als GroenLinks, ChristenUnie, JavaScript en FireFox.) Zo'n filosoof moet je gewoon retorqueren (met eigen woorden bestrijden). Een retourbiljet is een heen-en-terugbiljet. Een ignatiaanse retraite is er een van 30 dagen op basis van de Geestelijke Oefeningen van St.-Ignatius (Sint) van Loyola (kan ook in verkorte vorm, waarschijnlijk: minder dan 30 dagen). Kan dat retrievalsysteem [terugzoeken informatie] ook produceren wat een retriever [hondenras] is? Op dat traktaat [verdrag] volgde later de retraktatie [herroeping]. De retteketetsjingboem kwam ook nog langs bij de koninklijkeonderscheidingontvanger (KO-ontvanger). Hij heeft een olfactorisch [reukzin] gebrek. Die reumatoïde artritis [gewrichtsontsteking] is buitengewoon vervelend. Je kent het sprookje van Klein Duimpje en de reus? Reüsseren [slagen] levert een réussite [succes] op. Dit bericht komt van Reuters [persbureau]. Een voorbeeld van een reuzenbeeld is een kolossus [vgl. de Kolossus van Rhodos]. Het was een reuzezwijn [geluk, bof] dat hij bij het tentamen de vraag over het reuzenzwijn goed had.

7. Kijk ze vliegen, die nonganzen [brandganzen]. De balansen van sommige (bedrijfs)dochters vallen te negatief uit qua resultaat. Rev.D. staat voor: Reverendus Dominus of Reverende Domine, eerwaarde heer [VD schrijft bij E.H. Eerwaarde Heer ...]. Het ethisch reveil en het Aziatisch reveil moet je niet verwarren met het Reveil van pakweg de jaren 10 en 20 in Zwitserland en 30 in Nederland, let wel: van de negentiende eeuw. Leg het verschil uit tussen het
Belgisch-Nederlandse 'revendicatie' (sociale of politieke eis) en het algemenere 'revindicatie' (terugvordering eigendom). Hij leeft op zijn revenuen [renteniert]. Prachtig, die reverbères [lantaarnpalen, ook lantaren [GB]) die zich door de mist heen boren. De termen voor eerwaarde vader zijn 'Reverende Pater' en 'Reverendus Pater'. Wat is een reversed take-over [bepaalde overname van aandelen]? Enkele revoluties waren: de Franse Revolutie, de Russische Revolutie (Oktoberrevolutie – in nu – november, nieuwe tijdrekening = Novemberrevolutie), de tweede industriële revolutie, de Culturele Revolutie in China en nu de digitale revolutie.

8. Klopt het, dat er steeds meer revues komen? Aan die straat staan enkele rez-de-chaussees [benedenwoning]. Helemaal duidelijk is het niet (t.a.v. hoofdletters): rex apostolicus (Apostolische Majesteit), rex catholicus ((ware) ‘katholieke koning’), rex christianissimus (Zijne Allerchristelijkste Majesteit) en rex fidelissimus (‘allergelovigste koning’). De afkorting RFID staat voor radio frequency identification (technologie waarmee d.m.v. een chip een product op afstand kan worden gelezen). Het scheikundig element Rg is röntgenium [111]. De Rfv is in Nederland de Raad voor de Financiële Verhoudingen (adviesorgaan van de overheid). Tot mijn verbazing staat RGB voor rood, geelVD 2020 groen! – en blauw. Vergelijk ook CMYK [Cyan, Magenta, Yellow, Key – cyaan, magenta, yellow en key – k van black = zwart]. Het chemisch element Rh is rodium (45). Een rhinestone is een rijnsteen en zit op kleding [glittersteentje]. Wat heb jij een rhinophyma (aardbeienneus), zeg!

9. Mogen Rhodesian ridgebacks nog steeds gehouden worden? Het 'bedienen' van een rhönrad [twee verbonden grote hoepels] is best moeilijk. Geef mij maar Amsterdam (en rhythm-and-blues, r&b, arrenbie). De afkorting Rib staat voor ribose. Een riad [paleis of stadsvilla met binnenhof] in Noord-Afrika heeft veelal een fontein. De (het) Riagg is in Nederland de Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg. De rial is de munteenheid van verschillende landen in Azië, onder andere Iran, Jemen, Oman en Qatar – 2020 ook riyal!(vergelijk de riyal van Saoe/udi-Arabië – GB/VD). De Rialto is een beroemde brug in Venetië met winkels erlangs. Een riaskust is een kustvorm met veel verdronken rivieren (bijvoorbeeld in Bretagne). Een rib is (naast een bot ook:) een rigid inflatable boat: speedboot bestaande uit een platte, veelal aluminium romp met daaromheen een met lucht gevulde rubberen band.

10. Een ria is een door de zee overspoeld rivierdal. Ongebruikelijk, maar men deed de pelsers [kleine haringachtige zeevis] in een pelsen (pelzen) zak [van pels gemaakt]. Zij die pidginengels spraken, waren lang niet altijd cockneys die ook het Cockney(dialect) beheersten. Tenue de ville is stadskleding. We eten maar eenvoudig: een pilavje (VD ook: pilautje – rijst in vleesnat). Pelleterieën zijn bontzaken. Zo'n veertje is piepschuimlicht. Ze had haar pillbox [hoed in de vorm van een pillendoos] op, toen ze de pillegift [doopgeschenk] in nota bene een pillendoosje offreerde. Traditionele rolverdeling: de vrouw pikeert [doornaaien], de man piqueert [bij biljarten een piqué maken]. De prince charming ontpopte zich als een pince-sans-rire [droogkomiek]. De planchette [bij spiritistische seances] komt in beweging, het planchet [smalle plaat, bv. boven wastafel] niet. Die pierewiet [grappenmaker, spring-in-'t-veld] is een kei van een pirouettedraaier, maar daarna was hij wel kierewiet [niet goed wijs], en dus echt kierem (= gek).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten