vrijdag 11 december 2020

2020 Dictee zondag 13-12-2020 (2) dictee Groot Dictee Sint Anthonis 2020 (online)

Dictee - dictees [2020]

Groot Dictee Sint Anthonis 2020 (online)

NB Toelichting invulwoorden op aanvraag verkrijgbaar! 

Geplaveid Wanroij (auteur: Piet Vloet)

1. Na enig weifelen weet ik zeker dat het geen twijfel lijdt dat vele wegen naar Rome leiden en dat dit wijdverspreide gezegde met een minimale variatie ook toegepast kan worden op het dorp waar in het voorbije voorjaar het dorpscentrum en het doorgaande dorpsstraatje verfraaid, opgekalefaterd en met een vraagteken verbeterd zijn; vervang Rome door Wanroij en iedere automobilist heeft aan den lijve ondervonden dat er inderdaad veel kronkelige en bochtige sluiproutes naar Wanroij leiden.

2. De verfraaiing van het Peeldorp heeft tot veel verkeersproblematiek geleid; niet alleen bij vrachtwagenchauffeurs die met hun kolossale en zwaarbeladen trucks als gigaolifanten in oma’s porseleinkast brokkeloos over de nauwe en met wilgen omrande weggetjes en binnenpaadjes manoeuvreerden, maar ook bij crossfitte e-bikers die dikwijls halsoverkop in de kapotte bermen vluchtten om hun stalen ros te redden en uit vrees dat er niet meer gecrost kon worden na gecrasht te zijn.

3. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden en deze spreuk geldt zeker voor de Wanroijenaren; volgens enkele geënquêteerden zouden de routineonderhoudswerkzaamheden een abc’tje zijn en een
klaar-terwijl-u-wachtkarweitje, maar dat bleek een utopie te zijn!

4. Volgens doorgaans welingelichte bronnen werden de vijf miljoen driehonderddrieëndertigduizend zevenhonderdeenentachtig straatstenen zo door de bijdehandste steenleggers gelegd dat er weinig barricades gecreëerd werden en de milieuschade beperkt bleef.

5. Terwijl de koeien verweid werden, de bosduiven naar hartenlust roekoeden en zeearenden en zee-eenden voorbijvlogen, roetsjten en raceten oldtimerhobbyisten en solexbestuurders over de zojuist gerecyclede weg zonder dat zij, hoewel sightseeënd, aandacht besteedden aan de door koeienpotennevel half verhulde (halfverhulde) en daardoor levensbedreigende obstakels.

6. Door onverwachte slijtage van de antislijtlaag is de N602 niet de verwachte idyllische weg geworden. Deze bultrijke kamelenweg moet geüpgraded worden en de flagstones moeten zodanig neergevlijd worden dat zij een plaveisel vormen als een biljartlaken waarop gereden kan worden zonder angst voor een verkeersinfarct en wel zo dat rolstoelers hun oprit zonder halsbrekende toeren kunnen af- en oprijden.

7. Ondanks allerlei kinderziektes mag Wanroij toch trots zijn op zijn bijna ideale wegennet al zal door de verlate oplevering het commentaar niet snel weggeëbd zijn want een dorpspatrouille, geruggensteund door kritische criticasters, vindt dat de financiële zaken in alle finesses en coûte que coûte goed geregeld moeten zijn.

8. Na een diepgaand onderzoek door een O-benige schade-expert worden de vernieuwde weg en het opgesierde dorpscentrum op ceremoniële wijze geopend in aanwezigheid van tot cancangirls omgeklede dansmariekes, kwibussen en lobbesen, grijsaards en hoogwaardigheidsbekleders en natuurlijk de moeë wegenbouwers; deze laatsten hebben de champagne zeker verdiend.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten