dinsdag 29 december 2020

2044 Dictee donderdag 31-12-2020 (1) dictee Dictee van de dag (74)

Dictee – dictees [2044]

Oefendictee 783 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (74)

1. In een goodiebag zitten goodies [hebbedingetjes, presentjes]. De Duizend-en-een-nacht is een grote verzameling verhalen, sprookjes en spreuken … van duizend-en-een nacht [ook: 1001]. Hij is een weirde [zonderlinge] weirdo [zonderling]. Wilde [soort van zwartkoren] en valse weit [zandhaver] zijn geen boekweit, weit is daar wel een verkorting van. Best lekker, dat weizen(bier) [witbier, van tarwe]. Na de rit in de achtbaan voelde ik me wejiewerig [wiebelig]. Wanneer functioneerde de Weimarrepubliek? 1919-1933. En wanneer valt dit jaar het Wekenfeest [joodse pinksterfeest, 7 weken na het paasfeest]? Welwel, gaan we op die toer? We zijn er goed (van) afgekomen. Wanneer is de Maatschappij van Weldadigheid opgericht? 1818. Weldadigheid is een kwestie van goeddoen. Het gebeurt weleens, dat ik het wel eens ben met hem. De herder tegen zijn assistent: weid mijn schapen. In het Haarlemmerdijks kun je maar al te goed haarlemmerdijkjes (haarlemmerdijkies) maken [praatjes, drukte, ruzie]. De Welfen (Guelfen) [Italië: steunden de paus tegen de Duitse keizer] stonden tegenover de Ghibellijnen [steunden de Duitse keizer]. Gezond en wel gingen we slapen.

2. Ik wens je toe, dat het je welga. Wel bekome het u! Welkom thuis! Heb je ook nog een welkomthuis [cadeau] voor me meegebracht? De wellbeing (wellness) van onze kinderen is belangrijk. Een spelletje van welles en nietes is een welles-nietesspelletje. Geef eens een voorbeeld van een wellerisme (zeispreuk: spreuk waarin een gezegde aan een persoon in de mond gelegd wordt, bv. 'dat heeft geen zwarigheid, zei de bakker, en hij had zijn brood te licht gebakken' = ook een apologisch spreekwoord). Een wellinélapje (welliné lapje) [dubbelweefsel] heeft een gegolfd oppervlak. Hij mp [minister-president]? Welnee! Het Welsh is de taal van de Welshe [Welsh = taal + bnw. – vgl. Rotwelsch]. Welshmen (niet in VD). De val van de Berlijnse Muur in 1989 en de daaropvolgende [dov.] Duitse hereniging worden ook wel de Wende genoemd. Dat zijn beide West-Slavische bevolkingsgroepen in Duitsland, de Sorben (in het noordoosten van de deelstaat Saksen) en de Wenden (in het zuidoosten van de deelstaat Brandenburg). Dat ze wel varen, betekent nog niet dat er sprake is van Hollands welvaren.

3. Zouden Weners ook van harde weners [taartje] en Wener pudding [warme pudding van oud brood en karnemelk] houden? Harry Mulisch schreef Wenken voor de jongste dag. Wishful thinking is wensdenken: voor een selffulfilling prophecy heb je dat niet nodig. Een gelukkig nieuwjaar kun je wensen, Nieuwjaar kun je vieren. Een wentelteefje is gewonnen brood, verloren brood [BE: spreektaal – ook de helften apart!]. Hij, zij is wepel (weduwnaar, weduwe of ongetrouwd). Dat is nu broeder Martinus, in (voor) de wereld Jan van der Putte. Rein is wereldberoemd in Breskens [thans: Middelburg] en omstreken. De Yggdrasil is de wereldboom. De Wereldbibliotheek geeft geen origineel Nederlandse teksten uit. Subsidieert de Wereldbank Werelddierendag? Behoren de molens bij Kinderdijk tot het werelderfgoed? Rotterdam is een wereldhaven en heeft een Wereldhandelscentrum [WTC = World Trade Center]. Is Radio Nederland Wereldomroep [RNW] nog steeds in de lucht?

4. De wereldslang is de Midgardslang (Jormungandr). Brevieren doe je lopende weg, arbeiden doe je werkende weg en ouder worden gebeurt gaandeweg. Ik heb zin in drugs en bel uiteraard mijn 06-dealer, pas terug uit Suriname, maar door de 100 procentcontrole lukte mijn crackdeal krek [net] niet op Schiphol. Na een bad trip beland je in een afkickkliniek. Basuco [oe] is een harddrug, gefabriceerd uit het restproduct van cocaïne. Een bolita is een eivormig pakketje met cocaïne of een andere harddrug die gesmokkeld wordt, synoniem: bolletje. Hij is mijn drugsafkickbuddy. Het CAD is het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs. Wat doet een duwer, als hij niet duwt (smokkelaar, gazonmaaier, duwmaaier)? Hij gebruikte crack, maar is nu clean (schoon). DA staat voor Drugs Anonymous (vergelijk AA: Anonieme Alcoholisten). Craving is het onbeheersbaar verlangen naar verslavende middelen.

5. Een designerdrug is een chemische drug met als voorbeeld meowmeow [mie-jauw], bijnaam van mephedrone. De DEA is de Drug Enforcement Administration (Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie). Detoxificatie is ontgifting. Doorgezakt of doorgetript is stoned (als een garnaal). Ook heroïne behoort tot de dopes. Voor softdrugs moet je niet bij de drugsscene [harddrugs] zijn (en ook niet in een drugstore = drogisterij). Je kunt beter geen dwelmkruid [= verdovend middel] gebruiken. DXM is dextromethorfan (bepaalde psychedelische drug, een bestanddeel van veel hoestmiddelen). Andere aanduidingen voor ecstasy zijn lovedrug, liefdespil, liefdesdrug en xtc. Fencyclidine (PCP – ooit: Ph) is een narcosemiddel voor koeien en paarden. Een fixer is een (zelf)spuiter.

6. Harddrugs kunnen leiden tot een flash [heftige gewaarwording]. Ook een freak [zonderling] kan flippen [verkeerd reageren op drugs]. Coffeeshops (koffieshops) moeten in een gedoogzone liggen. De drugsgerelateerde misdaad tiert welig. GHB (gammahydroxybutyraat of gammahydroxyboterzuur) wordt als party- of feestdrug gebruikt. Na een bezoek aan de headshop (winkel in drugsartikelen) werd zij high. Zij zijn hooked [verslaafd aan harddrugs]. Horse bestaat voor ten minste acht negende uit heroïne. Ice is een opwekkende drug, een amfetamine. Zij is een cokejunk. Het verdovingsmiddel ketamine wordt ook wel als smartdrug gebruikt. Grappig: bij zoeken naar '*drug*' vindt men ook land- en aardrug. Met lsd wordt lysergsäurediäthylamid (Duits) of lyserginezuurdi-ethylamide (GB, een reuk-, kleur- en smaakloze drug die hallucinaties en tijdsbelevingsstoornissen veroorzaakt) aangeduid. Wie is niet ooitgebruiker?

7. MDMA is methyleendioxymethylamfetamine (de drug ecstasy). Methadon is een vervangingsmiddel. Methamfetamine is een zeer verslavende drug, ook crystal meth of meth genoemd. MTA is methylthioamfetamine (bepaalde synthetische, psychedelische drug). De NSAID is de nonsteroidal anti-inflammatory drug: niet-steroïde
anti-inflammatoir geneesmiddel (pijnstiller die naast een pijnstillende werking ook een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking heeft, zoals ibuprofen). De narcostaat heeft als betaalmiddel narcodollars, geloof het of niet. Die junk was behoorlijk out [zeer onder invloed]. PCP is phencyclidine (in het Nederlands geschreven: fencyclidine – komt van pentachloorfenol). PMA is paramethoxyamfetamine (bepaalde synthetische, zeer gevaarlijke, psychedelische drug). Met gratis drugs wordt er gepusht [overhalen ze te gaan gebruiken].

8. Popper is een drug, voornamelijk amylnitriet, met een libidoversterkend effect. Ripdeals [overval m.b.t. drugs] zijn aan de orde van de dag. Rohypnol is van nature een slaapmiddel, het kan met alcohol of drugs gevaarlijk zijn (rooie knol, vergeetpil). (Lijm)snuiven wordt ook wel rugby genoemd. Drugsverslaafden moeten scoren [een shot nemen]. Een shot zetten is een injectie met drugs. Sobriëtas bestrijdt tegenwoordig ook drugsgebruik [naast alcohol]. Speedball is een combinatie van coca- en heroïne. Zij vormen een speedy [= high] stel. Stashen is, vooral drugs, in een geheime bewaarplaats opslaan. Wat houdt de steppingstonetheorie in [je vervalt 'vanzelf' tot steeds zwaardere drugs]? Hulde aan de straight edges [jeugd die niet rookt, drinkt, etc.]! Stuff is hasj, maar wordt ook als verzamelnaam gebruikt. Na zijn laatste trip [via lsd-gebruik] kreeg hij bezoek van Magere Hein [de dood]. Trippy muziek kan drugssfeerverhogend werken. Waar vinden we dat overbekende wietkot?

9. Volgens mij zijn de opiaten in dit verhaal nog niet genoemd. Het UNODCCP is het United Nations Office for Drug Control and Crime Prevention (VN-bureau voor Drugscontrole en Misdaadpreventie). Zijn ecodrugs zo verantwoord, dat die kunnen leiden tot polydruggebruik? Huiswerk dat je op krijgt, is opgegeven werk. 'Bakker' en 'leider' zijn voorbeelden van het nomen agentis (werkersnaam). 'Beschouwing' en 'leiding' zijn voorbeelden van nomina actionis (werkingsnamen). Ik zal je werk geven, je werkgever zijn. De inwerkingtreding van deze wet is opgeschort. Een rush of flash is een heftige, aangename gewaarwording na het gebruik van harddrugs. Het werknemen maakt je tot het zijn van werknemer. Een werst is ruim een kilometer. We gaan toch niet weer wertheriaans (overdreven sentimenteel, naar Goethes Werther) doen, hè? Een wervelkuip is een kuip waarin de wort (aftreksel van mout – basis voor bier) ronddraait.

10. Werwaarts gaat gij? Ik ben ziek, weshalve ik niet kom. Een wessi is een Westdeutsche, Westdeutscher (iemand uit het voormalige
West-Duitsland, vgl. ossi –
Ostdeutsche(r) – en denk ook aan aussie – Australië). De westbouw of westpartij van een kerk wordt ook
avant-corps genoemd. De western style is een zekere paardendressuur. Neder- en Hoogduits behoren tot het
West-Germaans. Is er ook een woordenboek Nederbreeuws [Nederlands + Hebreeuws]? Die Westhoek [West-Vlaanderen ten westen van de lijn Oostende-Menen] moet je uiteraard in
West-Vlaanderen zoeken. Kijk daar: viervoetige westfalers [paarden]! Hoe wordt een westlander (lange, smalle, ondiepe schuit) voortbewogen [lange stok, man met borst, etc.]? Leven de joden onder de Oude Wet, de christenen leven onder de Wet en de profeten. Leg uit: WET [West-Europese tijd] is hetzelfde als GMT [Greenwich Mean Time].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten