dinsdag 1 december 2020

2004 Dictee woensdag 02-12-2020 (1) dictee Dictee van de dag (45)

Dictee – dictees [2004]

Oefendictee 812 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (45)

1. Die Japanse hete groene mierikswortelpasta heet wasabi. Via internet nog wat runderrassen die ook in VD staan: witrik of -rug (melkras), MRIJ-rund, dubbeldoelkoe die sinds de 19e eeuw in het gebied tussen Maas, Rijn en IJssel wordt gefokt, blonde d'Aquitaine [èh], charolais: wit vleesrund gehouden voor de vleesproductie, dikbil, galloway [natuurgebieden begrazen], hereford [hèh-rie-fuht – vleesrund, begrazing natuurgebieden], limousin [roodbruin] en de piemontese(s, ‘s) [pjee] (Italiaans – vleesrund). In onze bedrijfstak val ik onder een flex-cao. Een flibustier [vrijbuiter, zeerover] is een boekanier. Een flikflak [gymnastiek] is een achterwaartse
handstand-overslag. Het lijkt witte flip [erg vertrouwelijk] met die twee, maar het is Flip en Jacob [past niet bij elkaar]. Deze filippies (tienguldenmunten of -stukken) zijn een voorbeeld van flippes [Bargoens: geld]. In een flits zag ik de man met de flitspuit. Met Flora's kinderen wordt het rijk van Flora [het bloemenrijk] bedoeld. Toe maar: men noemt de schrijver Gerrit Komrij de Florence Nightingale van de letteren.

2. Zonder floss [tandzijde] geen flos juvenum [bloem der jeugd, flos juventutis]. Bij een soft focus [= foto] is de flou artistique toegepast (met romantische sfeer). Hersenscans leveren fMRI's [functional magnetic resonance imaging] op. De Chinese naam voor Boeddha is Fo (ook: Fohi) en een FOC is een factory outlet centre. Met een kolenbrandersgeloof [werktuiglijk], een foi du charbonnier, hoef je nog niet in Ome Kolenbrander (de gevangenis) te komen. Kijk, daar heb ik nou zo'n fokking [fucking, verdomde] hekel aan. Zij kweekt mooie foksen (fuchsia's). De fond de teint is de foundation [onderlaag
make-up, lingerie, ook wel: fonds voor goed doel]
. Elke gemeente in NL krijgt geld uit het Gemeentefonds. Wat ben jij een popi [populaire] popiejopie [populair iemand], zeg. Jij hebt mooi praten met je mooipraten [vleien]. Zij heeft een zekere foncé [donkere] tint. Een fondue savoyarde is een kaasfondue en een fondue bourguignonne is een vleesfondue. Ook in de Sahara kun je die horen: de vox clamantis (mv.: voces clamantes) in deserto : de stem ven een roepende in de woestijn. Een fundraiser is fondsenwervend bezig. Een fond- [BE] is een langeafstandsloper.

3. Fonduen is fondue eten. De fontina [kaas] komt uit het Aostadal. Soldaten zijn food for powder (kanonnenvoer). Een footie is een sneakersok [zonder schacht]. Die found footage [oud beeldmateriaal] geeft deze film wel wat. Een foodie is een culi [smulpaap]. 'Fore' (waarschuwing voor aanvliegende bal), riep de golfer. Liederik, Ingelram en Audacer waren de drie forestiers [ie] (voorgangers eerste graaf van Vlaanderen). For God's sake, for heaven's sake (in godsnaam): doe het niet! De for intérieur (oordeel van het geweten) zou altijd maatgevend moeten zijn. For old times' sake zal ik je ter wille zijn. Obama for president! For the record: we gaan trouwen, off the record: wel op huwelijkse voorwaarden (hv, pacta dotalia). Forumen [deelnemen aan een forum op internet] jullie foristen [deelnemer internetforum] veel? Gij fortunate senex [gelukkige grijsaard], Fortunae filius [gelukskind, zondagskind – alles zit mee in het leven] en fortuynist [aanhanger Pim Fortuyn], wilt gij een fortunecookie [gelukskoekje, gelukwens meegebakken]? Het ATP, adenosinetrifosfaat, kan als fosforylerend agens [bij een alcohol] optreden en daarmee veresteren met fosforzuur bewerkstelligen. Noem hem gerust een gefossiliseerde fossielenjager.

4. Fosteren [Foster Parents Plan] doe je een fosterkind. Zijn alle cfk's schadelijk [chloorfluorkoolwaterstof]? Fouettés zijn verlengde pirouettes (je weet wel: van dat pirouettewerk). De foule [foe-l(uh)] (menigte, volksmassa) kwam in beweging na de foul (au – fout) van hun idool als reactie op foul [au] play van zijn tegenstander. Die fourreur [bontwerker] maakt fourruremantels. Lekker, die fourrés [koekje met middenlaagje van crème]. Voor fourragères [schouderkwasten met koorden op uniformen] moet je toch niet bij die fournisseur de la Cour [hofleverancier] zijn? De uitslag [medisch] was fout- of valspositief. Zij is echt een foxy (aantrekkelijke) dushi (schat(je)). Kun je met een fragiele-X-syndroom [met verstandelijke handicap] wel naar een project X-feest? Een matamata is een franjeschildpad. De frankfurter [grote knakworst] ging er bij hem in als een frankipaal in de grond (en als Gods Woord in een ouderling). Wat de Bijbel is voor dominees, is de Grote of Dikke Van Dale voor de overige zeurpieten. Zou hij de frappe, de pointe, echt niet doorhebben? Een doodzonde: een freaky (bizarre) rechter die aan fraus legis (wetsontduiking) doet. Met freefight of ultimate fight wordt MMA, mixed martial arts, bedoeld.

5. In Noord-Afrika eten ze wel freekeh [frie-kee] (tarwe). Zit zij op een freinetschool [leren door ervaring]? Wat freschi zijn, weet VD alleen (GB + VD: fresco's). Die freud (psychiater) heeft vaak freudiaanse versprekingen geuit. We gaan fricasseeën/s [fijngehakt vlees, pikante saus] eten (is frisee – krulandijvie – ook goed?). Die fruges consumere nati (nietsnutten) zijn niets nut. Bij ftp'en gebruik je het FTP (file transfer protocol). Fumu [functionele muziek] is muzak [muzikaal behang]. De heilige boeken zijn een fundgrube [goudmijn, schatkamer] voor fundi's [fundamentalist, levensbeschouwelijk opererend – t.o. realo]. Dante beschreef de furia infernalis (helse furie). Welke rol speelden de Erinyen [Griekse wraakgodinnen] daarin? Hij was maar een Jan Fuselier [een gewoon soldaat]. Een benaming van het runenalfabet is futhark [/fuθɑrk/]. Ik walg van die fokking [fucking] f-woorden. Voor zijn fysiek [gestel] ging de fysicus naar de fysio(therapeut). Fytoftora is zwakziekte in aardappelloof. Een wimberg is een frontaal [steile driehoekige siergevel] en een winch is een lier op schepen. Bij printen is wysiwyg [what you see is what you get] een heel belangrijke voorwaarde.

6. Is hij nou oudkatholiek, vrij-katholiek, Romeins-katholiek of
rooms-katholiek? Ik ben vrijlustig en vrij lustig. Een vroegrijpe vrouw is vroeg rijp. Het wallstreetkapitalisme dankt zijn naam aan Wall Street. Welteverstaan, à propos, ben ik wel te verstaan? Bij de zijingang vindt men vanuit een soort wij-zij-gevoel een wijinscriptie. Het schilderij ademt een wijdheid van de weidsheid van de omgeving van de stee [boerderij, hofstede], die een wijd open, wijd openstaande, zeg maar wagenwijd openstaande, deur laat zien. De wildestakingsleider was wild enthousiast over zijn opgefokte kompanen, compagnons. Je moet de leerlingen niet wat wijsmaken, je moet ze wijzer maken. Wil je een whisky-soda of een whiskygrog? De wijdverbreide en wijdverspreide maffia is wijdvertakt. Maffioze [maffieuze] maffiosi vind je nu eenmaal overal in de laars [van Italië]. Je snapt toch wel dat met dat laatste het Apennijns Schiereiland bedoeld wordt?

7. Een bekende Joodse groet is 'sjalom' [vrede]. Een gocart is een kart, een skelter. Dat leidde tot een lose-losesituatie. We gaan winkelskijken, statten. Hij is echt een stillewillie-exponent. Hij heeft weer last van het writer's blocksyndroom (uitz. !). Deze pottenbakker is een potsenbakker [poets, grap] en witzenverkoper [witz = grap, mop]. In het Woord Gods staan vele woorden Gods. Mijn ga [gade, eega, eegade] heeft een lief. De vechtersbazen zouden erin gaan. Pas op hè, kom me niet te na. Gaandeweg trok hij bij. Die wreedaard was soms een gaapaard, een gaper. Gabbro is een grofkorrelig gesteente dat bestaat uit basisch plagioklaas en augiet. Een gaffelbuis is een Y-buis [ei]. Een gaganaut is een vyomanaut [Indiase ruimtevaarder]. Zij schonk hem een gage d'amour, een liefdesbaby. Grassen en yucca's zijn niet-succulente xerofyten [kan in droge omgeving groeien]. Hij fiedelt maar wat raak [op zijn viool].

8. Ook woordeloos kon je haar stemming wel peilen. Sparta was nog zegeloos. Heeft de zegenloze visserij nog toekomst? Hij had een baard als een Zwitser en was zo zat als een zwitser. Het zegenrijke familiekoor was in zangcompetities veelal zegerijk. Zeep zieden doe je in een zeepziederij. Wat je zelf fabriceert, is zelfgefabriceerd. Galant is ridderlijk-hoffelijk. Met camera op statief nam hij een foto van de galakoets, de staatsiekoets. Wil je er galanga, laos [verwant aan de gemberwortel] bij? Laat je niet inpakken door die galantuomo
[toe-woh-moo – gentleman]! Hoe snel zijn een galapagosvink en -schildpad (van GB's Galapagoseilanden)? Het rad van Sinte-Katrien is een katrienerad [huidziekte in de vorm van een steeds groter wordend wiel]. Het galgt beter dan het burgemeestert [levert meer gevaar dan voordeel op]. Daar was vroeger de galgenbelt [galgenberg]. Daar werden zelfs Galliërs gallisch en tureluurs van. Galmeisteen is hetzelfde als kalamijnsteen [zinkerts].

9. Het Gallo-Romaans was het vulgair Latijn, zoals dat in Gallia Transalpina (het huidige Frankrijk) gesproken werd. Op het galmei [zinkerts] lag een vers blaadje met een galmijt [mijt op plantendelen]. De gamay [wijnstok, ook wijn] groeit in de Côte d'Or. Die gamasche [enkelstuk] zat tussen galoche [overschoen] en broek. Hij gangmaakte, of maakte hij een gang [het was geen mol ...]? Ik hoop van ganser harte dat jouw syndroom van Ganser [antwoorden geven op vragen, die er net naast zitten] geneeslijk is. Hier is een gapwedge [gèh:p goal – golf] nodig. Doe er maar wat garam masala [kruidenmengsel] op. Twijn is tweedraads garen; tweedraads touw [alleen bnw.!], moet dus wel stevig zijn. Floreren er nog garen-en-bandwinkels? Wat zoekt een garimpeiro [goal ih ee] (goud)? Een staggarnaat is een kleine takel. Wat doet een garnalenkorder (garnalen vangen met een kor)? Hij werd gegarrotteerd (gewurgd met touw). Een mofettengebied (met gaten waaruit koolzuur ontsnapt) lijkt wel op een fumarolenlandschap [idem]. Alle gascogners (ja, die met hun gasconnades!) snoeven en scheppen op. Op een lab gebruik je heel vaak bunsenbranders [gas met lucht].

10. In België kun je een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) krijgen. Hij kneep ertussenuit. Wat, weet je niet, wat gasohol (mengsel van benzine en alcohol) is? Pas op voor de glimmende gassies [politieagent]. Is een bramzeilsgast op een botter een soort van Jan de Hartog als bramzijgertje? De gaswet van Boyle-Gay-Lussac luidt: pV = RT. Die jangat stond te kijken naar Jan Gat: de Verwoeste Stad, een beeld van Zadkine in Rotterdam. In Kaapstad vind je veel gated community's (hekwerkwijken). Een gatnaald is een marlpriem [voor het zeil]. Zijn er nog veel gaullisten [aanhangers gaullisme, Charles de Gaulle]? De gaur [gau-wuhrgroot rund] leeft in
Zuidoost-Azië. Wat voor standaardmaat [fijnheid van weefsel] is de gauge [geetsj of gautsjg van goal]? Bacchus' gave is de wijn; de gaven van Venus en de drie Gratiën zijn schoonheid en bevalligheid.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten