donderdag 10 december 2020

2016 Dictee vrijdag 11-12-2020 (3) dictee Dictee Jeugd Rijssen-Holten 2020 online

Dictee - dictees [2016]

Jeugddictee Rijssen-Holten 2020 (online)

De vetgedrukte woorden en uitdrukkingen moesten worden ingevuld

Coronalessen (auteur: Margreet Koster)

1. Een jaar geleden leek het je vast ideaal: veel uitslapen, lekker thuisblijven van school, de hele dag in je pyjama een beetje netflixen, af en toe – ongekamd en ongewassen – een onlinelesje volgen en ondertussen met je vrienden whatsappen.

2. Hoe anders is de realiteit. Want langdurig thuis moeten blijven is gewoon saai. Jouw ouders zijn niet in de wieg gelegd voor huiswerkbegeleider en je mist je klasgenoten.

3. Wat vind je van die halve verjaardagen met felicitaties van een handjevol familieleden? Een gesnapchatte foto van je beste vriend is toch iets anders dan samen chillen onder het genot van een stapel reuzelekkere pannenkoeken. Je computer delen met je broertje is ook niet je van het, terwijl de kat over het toetsenbord loopt en de hond bij jou of je zus op schoot springt.

4. Er waren natuurlijk ook veel leuke momenten. De charmante juf haalde alles uit de kast tijdens haar beroemde theatervoorstellingen. De meester legde de verbrede waterkringloop op een grappige manier uit en sommige docenten daagden hun leerlingen uit om als gestrande ontdekkingsreizigers op pad te gaan.

5. Wat vond je van de gymlessen via je laptop? Stegen je hartslag en lichaamstemperatuur écht tijdens die hardloopopdracht? Of was het vooral giechelen om het experiment en liet je het nieuwe sprintrecord graag over aan de echte fanatiekelingen in je klas?

6. Toen de intelligente lockdown voorbij was spoedde je je met plezier naar school en kon je je klasgenoten wel omhelzen.

7. We hebben veel geleerd van deze bijzondere tijd en nieuwe dingen ontdekt, zoals de kortste weg naar de koekjestrommel en hoe je 1 aprilgrappen (ook: eenaprilgrappen) uithaalt via Zoom. We zijn dan ook nieuwsgierig of het virus ons in 2021 eindelijk met rust laat. Dat zou fantastisch zijn!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten