zaterdag 12 december 2020

2023 Dictee zondag 13-12-2020 (5) dictee Groot Papendrechts Dictee 2020 online

Dictee - dictees [2023] 

Groot Papendrechts Dictee 2020 online

2020 (Tweeduizend twintig): een jaar vol coronaperikelen (auteur: Randy van Halen)

1. De COVID-19-epidemie heeft ons al meer dan een halfjaar (GB ook: half jaar) in haar greep en we zijn intussen gewend aan beelden van persconferenties met de minister-president en de minister van Volksgezondheid die ons erop attent maken dat het virus nog niet klaar is met ons.

2. Quarantaines, al dan niet intelligente lockdowns en het dragen van mond-neusmaskers moeten ervoor zorgen dat het virus zo snel mogelijk geëlimineerd wordt, maar dit heeft grote gevolgen voor de samenleving.

3. Thuiswerken is voor sommigen een crime: als je met je collega’s skypet, verloopt de communicatie lastiger dan op kantoor bij de koffieautomaat.

4. Horecagelegenheden zijn gesloten en door het gebrek aan klandizie zijn sommige cafés zelfs failliet gegaan.

5. Ook de reisbranche heeft het lastig: massaal met een lowbudgetluchtvaartmaatschappij naar een zon-zee-strandbestemming als de Turkse Rivièra afreizen is heden ten dage immers niet mogelijk.

6. De cultuur- en evenementensectoren proberen door middel van moderne technologie hun publiek alternatieve versies aan te bieden: musea hebben hun modernekunstcollecties op internet tentoongesteld en drum-’n-bassfestivals worden gelivestreamd.

7. Veel mensen hebben nieuwe hobby’s opgepakt in de afgelopen maanden: vrienden van mij hebben leren koken en maken tegenwoordig heerlijke hummus of hebben een cursus macrameeën gevolgd, en ik doe zelf regelmatig mee met via YouTube uitgezonden pubquizzen (ook: -kwissen, andere uitspraak), waarbij ik via social media overleg met mijn teamgenoten.

8 Googelen is immers voor sukkels, volgens de quizmaster.

9. De homo sapiens heeft allerlei pandemieën zoals cholera, de zwarte dood (*) en de Spaanse griep al overwonnen; ik ga ervan uit dat corona dan een peulenschil is. 

(*) Lemma ‘dood’ 1: de zwarte dood is de pest, maar lemma ‘zwart’ 1: de Zwarte Dood is de (eerste) epi/pandemie van de builenpest (14e eeuw), latere uitbraken van de pest worden ‘de zwarte dood’ genoemd. Beide vormen zijn in dit dictee dus goed.

10. Samen krijgen we het virus onder controle.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten