woensdag 23 december 2020

2037 Dictee vrijdag 25-12-2020 (1) dictee Dictee van de dag (68)

Dictee – dictees [2037]

Oefendictee 789 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (68)

1. Een non-ens [mv. entia] is iets dat niet bestaat en niet kan bestaan. Hij is een nog ferventer nonliner (is niet online – en ook van de oneliners). Sorry, ik heb nu eenmaal geen nonnenvlees [geen zin om non te worden, ook: geen zin in seksuele onthouding]. Een newbie is een noob [beginneling op internet]. Een noodleugen [om bestwil] is een menistenleugen (je weet wel: die van de meniste kerk – ook: menistenkerk). De Noordkaap is de noordelijkste kaap van Europa op het eiland Magerøya in Noorwegen. Ken je het tussenwerpsel ' no pasarán' [uitroep om politieke tegenstanders uit een machtscentrum te weren – Spanje]? Een nopper is niet-overplaatsbaar. De Nornen waren in de Germaanse mythologie schikgodinnen (Urd (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst)). De Novemberrevolutie [Rusland, thans 7 november, vroeger 25 oktober 1917] is de Oktoberrevolutie: dat wil je toch niet snappen …? [Bij de gregoriaanse kalender volgde op donderdag 4 oktober 1582 vrijdag 15 oktober 1582!] De NT1-sprekers zijn moedertaalsprekers, native speakers [i.t.t. NT2]. Als je me nou (asjemenou), morgen al? Is een moddergevecht een soort nostalgie de la boue [verlangen van de geciviliseerde mens naar de laagste uitspattingen]? Hij uit maar al te vaak nugae canorae [mooie woorden zonder inhoud, mv.].

2. Wat betekent nsfwnot suitable for work – bij een link? Incorrupta fides nudaque veritas: niet te verbreken trouw en de naakte waarheid. Bij nuda veritas hoort trouwens een mooi verhaal [volgens de fabel waarop deze zegswijze zinspeelt, baadden de waarheid en de leugen samen; de leugen kwam het eerst uit het bad en trok de kleren van de waarheid aan; de waarheid wilde, toen zij dit bemerkte, de kleren van de leugen niet aantrekken en ging dus naakt]! Hij zei het me nudis verbis, onomwonden. Veren van een kikker (willen) plukken: nudo detrahere vestimenta. Een nulstand of nul-nulstand is in cijfers een
0-0-stand. Het was nunc aut nunquam: nu of nooit. De nunchaku [slagwapen: 2 stokjes met ketting] wordt in de oosterse vechtkunst gebruikt. Op Sardinië vind je een nuraghenconcentratie [g van goal, rond bouwsel van natuurstenen]. Een nuroman is een new urban romantic. Dat was het dan in een/a nutshell [VD], in een notendop. Boeken zijn nutrimentum spiritus: voedsel voor de geest. De nWsw is [NL] de Nieuwe Wet op de Sociale Werkvoorziening. Wat is het

NX
-systeem [een systeem voor automatische verkeersregeling op spoorwegen – en(trance) + ex(it)]? Een anaptyxis is een svarabhaktivocaal [zoals melluk]. Hij heeft een 65 pluskaart [65+-kaart]. Goed lezen: nutras [nut-ras – tegenover: sierras, sportras]!

3. Een nyala is een koedoe. Je bent een bovenste beste [geen mv.]. Hij droeg een buttondown [bnw.] overhemd. Een beroemd voorbeeld van een bucefaal was Bucephalus [lievelingspaard Alexander de Grote]. We hadden graag meegedefileerd. Ken uzelf: gnōthi seauton [op tempel Delphi]. Beschrijf het verband tussen oet [onderwijs in eigen taal, later: oalt], oetc [onderwijs in eigen taal en cultuur] en oalt [onderwijs in allochtone levende talen, afgeschaft]. O.A.M.D.G.: omnia ad majorem Dei gloriam, alles ter meerdere ere Gods. Het toppunt: een obelix [dikkerd] met O-benen. Een oblie is een wafeltje, oublie is chocolade. Een oblomov is een extreem lamlendig persoon. Wat betekent obliquus in de muziek [met traps- of sprongsgewijze voortschrijding]? Een obo is een zekere tanker (oil bulk ore carrier – ruwe olie, bulkgoederen of erts). Obussen zijn granaten. Deze occidentalist is kenner van het Occidental [kunstmatige wereldtaal]. De OCD is de obsessive compulsive disorder, de dwangneurose (obsessief-compulsieve stoornis, OCS). Kan die oceaanlijner deze haven wel in? Hij repliceerde met: 'Och' was koning van Bazan.

4. Och gut (ochot), wat een wurmpje nog! De dominee kreeg een ochtendbeurt [preekbeurt]. Ik kijk heel vaak ochtend-tv. Het Occitaans is de langue d'oc [beneden de Loire – in de Languedoc]. Het groot octaaf is C-B, het klein octaaf c-b. Octodecimo schrijft men ook wel als 18o of 18mo. Hij zou haar liefhebben als zijn oogappel: oculitus amare. De ODD is de oppositional defiant disorder, een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door vijandig en openlijk ongehoorzaam gedrag. Een odium in longum jacens is een langgekoesterde haat. Het odp is het onderste dode punt [laagste punt van een zuiger]. De amazone volbracht een ware odyssee door de bushbush. Fungeert de Oecumenische Raad van Kerken nog steeds? Hij bezit meerdere oeds [luit]. Een oenochoë [oj-noo-koo-wee – mv. ai] is een wijnkan. Het was oerendgezellig. De oersted is de niet-SI-eenheid van magnetische veldsterkte (symbool: Oe).

5. Een oepsvraag komt meestal ongelegen. De archeopteryx [vogelsoort] kennen we alleen via de fossielen. Een oesie is geen geweer [uzi] maar een oppasser en geleider van een olifant in Myanmar. Esofagitis is een ontsteking aan de oesophagus [slokdarm]. Verwante termen met die slokdarm zijn: sclerodermie [scleroderma – verdikking van huidweefsel] en refluxesofagitis [slokdarmontsteking door maagzuur in de slokdarm]. Bestaat de Biblebelt uit oesterdorpen [cultuur = erg gesloten]? Oestradiol is een van de eierstokhormonen. Ze hadden een offday off Broadway [in de buurt van]. In de officiersmess zat hij met zijn Zwitserse officiersmes te spelen. Ofidiofobie is de ziekelijke vrees voor slangen. Een ofos is een opgeblazen fietsopstelstrook. Hij is kaal oftewel zonder haar. Je doet het maar ofte niet. In het Pools kun je ogoneks [onder sommige letters] tegenkomen. Heb jij ooit van Okkie Tuinboon [zie: Oranje Boven] gehoord?

6. Een oksenaar is een horloge. Oleds zijn organic light emitting diodes. We gedenken olewesjolem (hem zij de vrede) Piet. Aan die olibrius [opschepper, snoever] hebben we geen behoefte. Ik heb de machine zopas nog geolied. De oliekeerring is kapotgegaan. Een peak oil (oliepiek) is een piek in de wereldwijde olieproductie. Eigenlijk ben je dan toch wel olieslim [schertsend voor oliedom]. Oliezuur is een andere naam voor cis-9-octadeceenzuur. Oligemie is een verminderde hoeveelheid bloed in de bloedbaan. Een olla podrida is een eenpansallegaartje. Lastig, die OLK [onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten] of SOLK [somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten]. Een oloysiketi [halsketting] hangt om de hals. Hij bewaarde een olympische [als van de goden op de Olympus] kalmte. Mensen van goeden wille doen dingen soms om des lieven vredes wil(le), om vredeswil. Het uur is om: hora est [pedel, na promotiezitting]! Een ombrelle [‘luhfacultatief uitspreken] is een parasol. O Here, bad de jood, o mijn God, omein, omein [amen]. OMG, oh my God!

7. Zou een omphalos [navelsteen] helpen bij omfalitis [navelontsteking]? Het behoorlijk omkade voorland ligt nu dus droog. Het Brugse Ommeland is een toeristische trekpleister. De afkorting z.o.z. staat voor: zie ommezijde. Omne animal post coitum triste, praeter gallum qui cantat: na de coïtus is elk dier terneergeslagen, behalve de haan, die kraait. Die medewerkster heeft zich omhooggeneukt. Een omnis homo is een factotum [manusje-van-alles]. Hij werd omnium consensu, eenstemmig, verkozen. De OMR is de Omanitische rial, de SAR is de Saoedi-Arabische (ook: Saudi-) riyal [verder 2020 alleen ook riyal in Qatar, QAR]. Mijn zoon kan niet komen, omreden dat-ie ziek is. De Omroepwet van 1967 is vervangen door de Mediawet van 1987. Je moet rechts omslaan. Een OMT is een outright monetary transaction. Wanneer leefde Godfried van Bouillon? Als hij niets anders te eten had! De Franse Omwenteling is de Franse Revolutie.

8. Omwille van, ter wille van de kou ging de cv [centrale verwarming] een graadje hoger. Zij vormen een niet-onaanzienlijke familie. Onchocerciasis is rivierblindheid. Als je onder dak bent, heb je onderdak. Ze heeft veel in overtijd gewerkt, maar nu is ze over tijd. De Commissie van Openbare Onderstand [COO] was de voorloper van het OCMW [BE: Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn]. De ots is de ondertoezichtstelling. Daar loopt een onderzeese telegraafkabel. Zijn gedrag is vaak ondoorgrondelijk, niet te peilen. One for the road [laatste snelle borrel], moet het onehitwonder [maar één succes in hele carrière] gedacht hebben. Hij kreeg een oneirodynie [ee – nachtmerrie]. Hij viel in ongenâ [ongenade]. Het feest der ongezuurde broden is het [VD] Mazzothfeest [Ik denk: Mazzoth en mazzothfeest] van 15-22 Nisan [een joodse maand, ik denk: nisan, net als bv. tisjra in lemma ‘Nieuwjaar’ – 2020 nog fout, beide]. Je moet dat wel geheimhouden. Zij is nog familie van mij, maar erg onna. De ondertitel van de Palamedes van Vondel luidt: Vermoorde Onnozelheid. De gedenkdag
Onnozele-Kinderen (heeft al streepje!) mag je ook:
onnozele-kinderendag noemen.

9. Dit project is on hold [stil, in de ijskast] gezet. De Onoverwinnelijke Vloot was de Spaanse Armada in 1588. Ze kunnen zich niet meten met ons en ons gelijken [mensen zoals wij]. Dat kwam ons zeer te onstade [op een ongelegen tijdstip]. Je bent toch ook wel een onte [ont = vuil, smerig] vuilak(ken), een onterik(en). Dejeuneren doe je met een dejeunertje [lunch]. Je kunt dat ook voor déjeuners dînatoires [+] [uitgebreid koffiemaal] gebruiken. Wie goeddoet, goed ontmoet. Ik ben inmiddels helemaal ontpluchet. Hij is in de Heer [Here] ontslapen. Het paspoort werd ontsterd: de J [Jood, WO II] werd verwijderd. Haaienvinnensoep is ontvind. De boekhandelaar ontwaarde een nieuwe klant en ontwaardde na de verkoop diens boekenbon. Veel wild heb ik zelf ontweid (ww. ontweien, met een weimes, ook: uitweiden). Die parochiaan heeft de hostie ontwijd. Leidens Ontzet, het ontzet van Leiden, vond op 3 oktober 1574 plaats. Een prince van Orangiën ben ik vrij onverveerd [Wilhelmus – onvervaard]. Onychia is weefselontsteking rond de nagel.

10. Onychitis is een ontsteking van het nagelbed. Hoeveel
Onze-Lieve-Heren en -Vrouwen [r.-k. – beelden!] ze daar wel niet hebben … De oo [onderofficier] was werkzaam bij de afdeling O&O [Onderzoek en Ontwikkeling, bedrijfsafdeling]. De woorden 'oögenese' [eicelvorming, ook: ovogenese] en 'oogenten' [bij tuinbouw: oculeren] lijken wel op elkaar. In de ogen van vogels en reptielen kun je pecten (alleen sub lemma: oogkam) aantreffen [pect(en) = schelpen – geen lemma, wet.: Pecten]. De oogvlek is een primitief gezichtsorgaan, o.a. bij de medusen (of medusa's, enk.: medusa – holte- of neteldier). Oordjesband is band dat een oortje [geld, cent, duit] de el [68 cm] kostte. Je kunt het beste oordje-zeker [alleen geld uitlenen tegen goede borg] spelen. Het RIOD is het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Wie oorlogswinst (ow) maakte, is een ow'er of oweeër. Het pythisch (delfisch) orakel zat in Delphi. Oortjespasta = orecchiette [oo-rèh-kjèh-tuh].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten