woensdag 30 december 2020

2045 Dictee vrijdag 01-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (75)

Dictee – dictees [2045]

Oefendictee 782 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (75)

1. Het was een bijna-botsing, een near miss. Is een VPN een Virtual Private Network, de VR is de virtual reality. Hij is door- en doorslecht [minder gebruikelijk: door en door slecht], in- en ingemeen. Bij deze nepwebshop kun je een nepopenhaard kopen. Rekruten worden gerekruteerd via rekrutering (vgl.: recruitment). Het onlangs afgetreden PvdA-Tweede Kamerlid heeft nu een andere baan. Op fietsenplaatsen kun je fietsen plaatsen. Een chertepartij is een charte-partie (een scheepsvrachtovereenkomst). De Vrede van Münster betekende het einde van de Tachtigjarige Oorlog, de Vrede van Versailles van de Eerste Wereldoorlog. De godsvrede [wapenstilstand] wordt ook wel treuga Dei of pax Dei genoemd. De zegenwens aan het einde van een kerkdienst luidt: pax vobiscum [vrede zij met u]. Een vredesdemonstrant is een paxzalver. Bekende vredessymbolen zijn het V-teken en het ban-de-bomteken.

2. De zeven vreugden van Maria zijn aanbidding der koningen, annunciatie (herdacht bij de Annunciatie of Maria-Boodschap), geboorte (kerstfeest), hemelvaart (herdacht op Hemelvaart of Hemelvaartsdag) en drie andere, wisselende momenten, onder andere bezoek aan Elizabeth (herdacht op de Onze-Lieve-Vrouwevisitatie) en de terugvinding van Jezus in de tempel. De Vreugde der Wet is de israëlitische feestdag in oktober (Simchat Thora) ter herinnering aan het herstel van de godsdienst na de Babylonische ballingschap. Hij kwam langs, Vriend Hein [de dood]. Valse vrienden zijn faux amis of false friends [vb. Duits 'Meer' = Nederlands 'zee']. Een amicus curiae is letterlijk een vriend van het hof (juridisch). De Vrije Gemeente was in Amsterdam gelokaliseerd [vrijzinnigen]. De vrijdagpreek in de islam is de khutbah. Is het mare liberum [vrijheid van de zee] een vrijplaats voor kapingen? Nee, dus. Vrijmad is etgroen [tweede grasgewas, nagras]. Een maçon [vrijmetselaar] is in ht Engels een freemason.

3. Bekende vrijplaatsen waren Culemborg en Vianen. Koen, je moet je vrijspelen! Dat mensje is vroegoud, haar kleinzoon vroegwijs. Hij is tweeds [uitspraak: twees] geworden bij het hardlopen. Vroeger zat ze bij de Rooie Vrouwen. Vrouwe Justitia heeft gesproken. Jaarlijks op 8 (acht) maart is het Internationale Vrouwendag. Vuilakken zijn viezeriken [vuiliken]. Als het vulgus [gewone volk, gepeupel] zich vereent, berg je dan maar. Die autobanden zijn gevulkaniseerd [nieuw loopvlak]. Dat is een besmettelijke ontsteking van de oorspeekselklier, vulgo [= dat heet in gewone taal] de bof. Van vulgate teksten [als standaard aanvaard] mag je niet afwijken. Met Vulcanus (Vulcaan) werd een fictieve planeet binnen de baan van Mercurius bedoeld. De afkorting W3C staat voor world wide web consortium [vgl.: www en het wereldwijde web]. De Waadi is de Wet Allocatie Arbeid door Intermediairs. De rode Walen, dat zijn de Teuten [Limburg: ketellappers en marskramers]. Er waren Frans- en Waalsgezinden.

4. Dat is toch niet waar, nietwaar? Hij gaf het zowaar toe: dat is zo waar als tweemaal twee vier is (vergelijk: certo certius). Drie maal drie is negen, eenieder zingt zijn eigen lied. Hij is een pur sang romanticus. Kende je trouwens het pur-sangbegrip? Waaro? O, daaro! Dat waarschuwingsschot trof onbedoeld doel. De Wase hoofdstad is
Sint-Niklaas (het Land van Waas ligt in Oost-Vlaanderen). Wablief(t)? Of je peultjes lust, of je een wacho [half watje, half macho] bent! De Wachtendonckse [kanunnik, geen plaatsnaam!] psalmen kennen een vertaling in het Nederfrankisch (Oudnederlands). Het wachthouden is de wacht houden. Noem de Friese Waddeneilanden eens op. Je tanden zijn een soort van ivoren wachters. In nieuwe wijken worden wadi's [droge bedding in een wijk voor overvloedige regenval] aangelegd. Van wafers [ee] (siliciumschijfje) worden computerchips gemaakt. Een wagenburg is een soort van burcht. Hoeveel wagyu's [k] (Japanse runderen) houden zij?

5. Een bekend wagenspel is Marieken van Nimweghen. Zijn mond stond wagenwijd [geen n uitspreken] open. Rijden er binnenkort geen wagon-littreinen [mv. wagons-lits] meer? Die wait-and-seehouding lijkt me hier wel gepast. We kennen meerdere wajangs: wajang gedog, wajang koelit en wajang orang (ook: wajang wong; allemaal Japanse poppenspelen). Hoeveel Wajongers (Wajongeren – VD; juist lijkt: Wajong'ers en Wajong'eren – schrijfwijze Rijksoverheid – wel:
Wajong-uitkering
) zijn er in Nederland? De waldenzen zijn later calvinisten geworden. In de Walenstreek worden veel Walenstreken – niet in wdb., vgl. Belgen- en Hollandermop – uitgehaald. Ze stoken daar walesantraciet. Een lopend buffet (wandelbuffet), een walkingdinner, loopt niet zelf. Een forse, struise vrouw is een walkure [uu]. Bij wallstreetkapitalisme (VD 2019, genoemd naar Wall Street) gaat het vooral om de aandeelhouders. Een walmgat [zeewezen] is een [in cijfers] 2 à 3 duimsgat.

6. Wat is de Walpurgisnacht [volksgeloof: feestnacht van de heksen op de Blocksberg (in de Harz)]? Walrussen worden gelenst [doorstoken]. Wagenwielen behoren gelunsd te zijn [van een spie voorzien]. Hij ging ervantussen, hij poetste de plaat. De raddraaier werd ertussenuit, tevoorschijn, gehaald. Hij is een wannabe-uitblinker. Wie combineert er nu de Wandelende Jood met Lord Wanhoop? De WAP is de Wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (of (het): wireless application protocol). De Wapenstilstand wordt in België op 11 november herdacht. Warehousing kan concreet [opslag en distributie] en abstract [datapakhuis] zijn. Warez [wèhrs] (een Engels woord) is illegale software. De wtw is de warmteterugwinning. De war of the worlds is nog niet gestreden. Is de warong keliling (venter met Indische producten) al langs geweest? De jager riep: wartoe (waarschuwingsroep voor haarwild). Een hoya is een wasbloem. Die seropositief houdt zich met ceroplastiek (wasboetseerkunst) bezig. Ik stel van jongs af aan belang in alles was da kreucht und fleucht (kruipt en vliegt: allerlei dieren).

7. Een WASP is in de VS een white Anglo-Saxon protestant (blanke protestant met Britse voorouders). Dat is de moriaan gewassen [zwarte: vergeefse moeite]. Waar dient grijswater [oppervlakkig gezuiverd: wc, etc.] toe? Een haarstilist is een hairstylist. Een waterkrachtinstallatie is iets anders dan een warmte-krachtkoppeling (wkk). Door de waterleiding van Sylvius [middenhersenen] loopt geen leidingwater. Een holmeslicht is een waterlicht. De Nieuwe Hollandse Waterlinie [NHW is normaal hoogwater] vervangt de Oude. Hij heeft zijn Waterloo gevonden [VD] en dus een waterloo [beslissende nederlaag] geleden. Riet en Ingrid zijn Watermannen. Een desman (bisamspitsmuis) kan geen desdochter hebben. Tijdens een watersnood is er geen waternood. Een yapok is een wateropossum. Napi's [zekere eetbare knol] kun je eten, evenals nashi's [zekere appelvormige peer]. Hookahs, nargilehs en shisha's zijn waterpijpen. Ik waterski, jij waterskiede, hij heeft gewaterskied en wij gaan waterskiën. Een spijer is een gargouille [waterspuwer, vaak aan fontein].

8. De Kleine Waterslang heet ook wel Otter [sterrenbeeld]. Een clepsydra is een wateruurwerk. Boiler en geiser zijn waterverwarmers. De waterwolfsspin is geclassificeerd als de Pirata piratica. Een bekende waterweg is de Nieuwe Waterweg. Watskeburt? Dit houdt het midden tussen watjes- en rambobeleid. Smaakt watoessivlees een beetje? 'Gedogen' is een wattenwoord [uit de zachte sector]. Tweemaal een waza-ari [judo] en je hebt een (vol) punt. Wazzup [what's up, wat is er]? De WCC is de World Council of Churches (Wereldraad van Kerken, organisatie van een aantal niet-rooms-katholieke kerken). Wanneer wordt dat (die) webinar [webseminar] gehouden? Hoeveel potten kunnen er in die weckketel? 31 oktober staat bekend als Hervormingsdag. In 1834 werd de Akte van Afscheiding en Wederkering [terugkeer, Christelijke Gereformeerde Kerk, kortweg: Afscheiding] vastgesteld. Na de oorlog hadden we de Rijksdienst voor de Wederopbouw, een rijksdienst.

9. Met de wedge [golf: zekere club] sloeg hij het wedgwood [Engels porselein] aan gruzelementen. Zullen we hem een wedgie [onderbroek in bilnaad, vgl. birren, broek in reet] geven? Een weduwe draaien deed je met tabak van de Weduwe van Nelle [merknaam – anders: weduwe Van Nelle]. De bijnaam voor de particuliere werkverschaffing voor gedemobiliseerde militairen tijdens WO II was 'weduwe', gevormd naar Wij Doen Uw Werk. De douairière genoot een flinke douarie [weduwgeld]. Die weduwnaar is een kooltje vuur dat rookt en niet goed doorbrandt, in tegenstelling tot dat kooltje-vuur in de tuin. De weduwvrouw was in de weduw(e)rouw. Er hing een weeë lucht. Moet je 'wiet' of 'weed' schrijven? Beide, zelfde. De Orde der Weefsters is de vrouwelijke pendant van de Orde van Vrijmetselaren. Alle Weegschalen, licht of zwaar, zijn geboren onder de Libra (sterrenbeeld). De lange week loopt van Hemelvaartsdag tot Pinksteren. Sparren- en lindehout is weekhout.

10. Hij zal zijn geluk niet op kunnen. Weepies [ie] zijn tearjerkers. Hoe zat het ook alweer? Die weergase meid draagt weergaas mooie kleding. Bravo, dat is poets wederom poets: leer om leer. Een ave mariaatje [keer bidden, naam: Ave Maria] kon er nog net af. Wat is weeuwenaarspijn [weduwnaarspijn, binnenzijde elleboog]? Een
wist-je-datje is een weetje [vgl. ditjes en datjes]. Wat was in staatkundig opzicht de Derde Weg [middenkoers, bv. tussen SU en VS]? De
SoW
-kerken waren Samen op Weg en vormen nu de PKN [Protestantse Kerk in Nederland]. Al pratende weg begrepen we dat dit werkende weg moest worden opgelost. Een weggie [Eng.: roadie] is een manusje-van-alles. Dat roadblock [verkeersblok, wegversperring] houdt een roadtrain (XXL-truck, ecocombi) niet tegen. De Wehrmacht was, zoals bekend, tot 1945 het Duitse leger. Een beetje tv-programma doet aan voxpoppen (voor een radio- of tv-programma de mening van de gewone man over een onderwerp vragen). Een voyeur (gluurder) kan beter geen voyante (opzichtige) kleding dragen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten