donderdag 10 december 2020

2017 Dictee vrijdag 11-12-2020 (4) dictee Groot Dictee Volwassenen Rijssen-Holten 2020 online

Dictee - dictees [2017]

Groot Dictee Volwassenen Rijssen-Holten 2020 online

De vetgedrukte woorden en uitdrukkingen moesten worden ingevuld.

Covexit (auteur: Margreet Koster)

1. Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Van Midden-Amerika tot Zuid-Holland: geen klapzoenen en warme felicitaties meer, maar gedwongen langeafstandsrelaties vanwege een virus dat niet bepaald selectief rondwaart. Of je nu president, kandidaat-notaris of pro-Deoadvocaat bent, niemand kan worden bestempeld als
non-combatt
ant als het gaat om
COVID-19.

2. Dachten we in het voorjaar dat het cancelen van onze bijeenkomsten van korte duur was, inmiddels weten we beter. Maar waar staan we nu? Is het al tijd voor een midterm review vanachter ons kuchscherm? Hebben we het virus ex ante goed geïnterpreteerd?

3. We zijn tenslotte allemaal directbetrokkenen die te pas en te onpas onze persoonlijke gedachtewisseling over de anderhalvemetersamenleving onverstoord en uptempo ventileren. Nederland kent zestien miljoen virologen die, gewapend met de corona-app, precies weten hoe het leven van alledag in Nederland eruit moet zien. Sommige worden schaamteloze prettesters, andere verwijten onze machthebbers onder meer bepaalde provisorische en multi-interpretabele maatregelen, een ons-kent-onshouding en luchtige pavlovreacties.

4. Intussen maken we er in onze thuisisolatie het beste van. Ouders ontpoppen zich tijdens het opvoeden zo nodig tot thuiswerkdocenten, tot grote ergernis van hun kinderen. Multitasken is het devies. Maar hoe krijg je je kind in deze tijd op hygiënische wijze zindelijk? Wat kun je doen als je peuter, van top tot teen onder een bruine substantie, op je schoot springt tijdens een onlinepresentatie?

5. Heb jij ook last van quarantainekilo’s nu de schaal met chocolaatjes net wat vaker lokt en het fitnesscentrum gesloten is? Soms slaat de verveling toe, het fenomeen lockdownbaby heeft zijn intrede al gedaan.

6. Zelfs voor thuiswerkenthousiastelingen kent de semilockdown keerzijden. Met het gezin online om de keukentafel op ergonomisch verantwoorde bureaustoelen vergt wat van je geduldspier. Buiten regent het intussen pijpenstelen. Ook dat nog. Samen mopperen we op de haperende wifi, ergeren we ons aan de trage motoriek van pa en trekken we ons ten slotte toch maar, zoommoe en vertwijfeld, terug in een koude slaapkamer.

7. Je krijgt een soms gênant kijkje in de keuken of zolderkamer van je collega’s. Dankzij het lawaaierige koffieapparaat van je relaxte chef zul je nooit weten wat hij met zijn peptalk bedoelde. De muren kunnen op je afkomen nu je device je dichtstbijzijnde vriend is en het gebrek aan face-to-faceondersteuning haast on-Hollandse vormen aanneemt. De naderende kerstdagen bevatten – wie had dat ooit gedacht? een hele nieuwe virtuele dimensie.

8. Wat kijken we ernaar uit om weer te knuffelen, te feesten en met zijn allen in de janplezier of op verjaardagsvisite te gaan. Als de ‘covexit’ écht een feit is, zullen we dan melancholiek terugkijken en verzuchten: ”Ach, die blokjesverjaardagen hadden toch ook wel iets?”

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten