zaterdag 12 december 2020

2024 Dictee maandag 14-12-2020 (1) dictee Dictee van de dag (57)

Dictee – dictees [2024]

Oefendictee 800 OUD, geheel herzien naar situatie 2020

Dictee van de dag (57)

1. Roodpaars is prune [iets prunes]. Is er echt veel verschil tussen arabica- en robustakoffie? De roodte [roodheid] viel erg op. Het rode weeskind is een roodweeskind [nachtvlinder]. Roven doen ze allebei: de roofbij en de roofblei. 'Over de rooie gaan' heeft niets met kleur te maken [rooi(e) = streep, schreef, grens]. Een rookie [oe] is een nieuwe speler in een team. Dit ziekenhuis biedt rooming-in [overnachting bij opgenomen kind]. In de Kerk van Rome is geen sprake meer van het rijke roomse leven. De Rozenoorlog [1455-1485] ging tussen, zeg maar, de Witte Roos [huis van York] en de Rode Roos [huis van Lancaster]. Bij het roosje-zonder-doorns [akelei] namen we nog een paar roosjes-zonder-doorns [zekere oud-Hollandse likeur]. Roostin is met de Tudorroos gestempeld tin. Ik vind die doowop (muziekstijl – klanken zonder betekenis zoals 'shoobydoowop') nu wel erg rootsy [van muziek: teruggrijpend op traditionele voorbeelden uit het verleden] klinken. Ropeskippen (touwtjespringen als sport) heeft niets met kippen te maken. Waar betaalde men ooit met ropijen (roepies)? Kies maar: India [INR], Mauritius [MUR], Nepal [NPR], Pakistan [PKR], de Seychellen [SCR] en Sri Lanka [LKR]. NB in Indonesië betaal je met de roepia [IDR]. ROS is de afkorting van return on sales (en ROI van return on investment). Roselle is een gewas uit de kaasjeskruidfamilie.

2. De roshi (zenmeester) was te gast op Rosj Hasjana [Joods Nieuwjaar]. Er is geen sprake van synonymie bij rossby- [grote golfbeweging ten noorden en zuiden van de evenaar] en kelvingolf [rond de evenaar, ook in de atmosfeer]. Een Rotarian is lid van een Rotaryclub (GB), maar zal niet aan een rotarytafel [draaischijf bij roterend boren] zitten. Zeelieden duiden Gibraltar aan als de Rots. Is een rotsluiter [laatste soldaat van rot] echt zo rot? 'Rotsmoes' is toch geen rotspuin, moes? De rotspelikaan behoort tot de jan-van-genten (ook jan-van-gents). Een hoodoo [oe] is een rotspilaar. Een voorbeeld van een rotsstad is Petra [Jordanië]. De Rotterdamse kermis is een glaasje bessenjenever met suiker. Een septic tank is een rottingsput. Hij was roué, zij rouee [losbandig persoon uit aanzienlijke stand]. Rout [au] is raout [aa-oe] [deftige avondpartij]. Een jesjieve of jesjiva is een Talmoedhogeschool. Op het Portiuncula-aflaatfeest kun je een portiuncula-aflaat verdienen [2 augustus, H, Franciscus van Assisi]. Is er veel verschil tussen focaccia's [platte Italiaanse broodsoort] en ciabatta's [langwerpig brood van nat deeg]? Dat poppedeinengroepje [klein meisje] is de poppelijzen [slappe pop] nog maar net ontgroeid, maar die taaie taaitaaipoppen blijft het [groepje] verrukkelijk vinden. Zou je bij een Noordpoolexpeditie (naar Arctica) de noordpool [magnetisch] kunnen bezoeken?

3. Een pot-au-feu [stoofpot – geen mv.] kun je eten, een pots à feu [decoratieve vaas met flakkerende vlam erboven] niet. Geef hem een pots-de-vin [fooi] voor het verzorgen van de pots de chambre [nachtspiegel] … We leven immers in het [in letters] postelfseptemberbeurscrisistijdperk. Post coitum kreeg zij een postcoïtumdepressie (ook: post-coitumdepressie!). Daar heb je die pratatieve [praatziek] vrouw weer. Op de condoleancesite kon je ook het rouwsantje [bidprentje met naam gestorvene] bekijken. Máxima behoort tot de royals [lid koninklijke familie] van Europa. Er werd een akte van presentie [aanwezigheid – acte de présence] opgemaakt. Een rozenhoedje is het gebedsformulier bestaande uit een credo, een onzevader, drie weesgegroetjes en een klein gloria, gevolgd door vijfmaal een reeks van tien weesgegroetjes, een onzevader en een klein gloria – een zogenaamd tientje – waaronder een heilsfeit wordt overwogen. Die praktikant volgt een practicum. Mooie woorden: 'preëminent' [boven anderen prima] en 'preëmptief' [preventief]?

4. Wat mag toch wel royal jelly zijn (koninginnengelei)? Glacékoek wordt ook roze koek genoemd. In Indië zag je bij een row [rau] (relletje) rowdy's (agressievelingen). Dit pralinedoosje [bonbon – GB s, VD n/s] is al leeg. De rozennobel is een oud-Engelse munt. Rozerood is minder rood dan rozenrood. Dat meisje heeft rozerode, blozende wangen (rozenwangen) en een prachtige rozige mond. Ze draagt een tweekleurig roze-rood jumpertje. Een rozensteker [schaal met halve bol] steekt geen rozen [je steekt ze erin ...]. Rrrt [GB, VD], daar schoot het weg. De RSIrepetitive strain injury – wordt tegenwoordig ook wel KANS (klachten aan arm, nek en/of schouder) of CANS (complaints of arm, neck and/or shoulder) genoemd. Wil je Pickwick- [nog merknaam] of earlgreythee? Daar heb ik nou een fokking (fucking) hekel aan. Het RS-virus (RSV) is het respiratoir syncytieel virus. We moeten nog even langs die rtv-zaak [radio en televisie]. De RUG (Rijksuniversiteit Groningen) is een sprekend voorbeeld van een ru [rijksuniversiteit]. De rubberclub, een spottende benaming voor de NVSH [Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming].

5. Rubberen handschoenen zijn ook rubberhandschoenen. De Indische jam karet of rubbertijd heeft wel wat van ons academisch kwartiertje of van de loodgieter: "Ik zei toch dat ik 'morgen' zou komen!". In de jaren zestig heeft de term '(miss)twiggyfiguur' [slank] opgeld gedaan, later was er ook sprake van het (de) totaal verschillende * misspiggyfiguur [gezet – rubensfiguur, beide: Muppetshow]. Wel zonder werk, maar rude donatus [uu uh of oe oe] [eervol ontslagen]. Een slechte encyclopedie mag je wel een rudis indigestaque moles (een ruwe, ongeordende massa) noemen. Rufenen [uu ee uh] zijn verwoestende slijkvloeden met bergpuin in de wilde beken, met name in Zwitserland. Mag ik met rufiyaas [MVR, Malediven] betalen? Na een rufmord [karaktermoord] ben je uitgeteld. Een ruggie is fervent liefhebber van (oosterse) tapijten [Eng. rug = tapijt]. Je kunt hogerugpijn en ook lagerugpijn hebben. Gewestelijk noemen ze onkruid ook wel rugt [uh – ruigte].

6. Hij heeft die postzegels geruilebuit [ww. verkwanselen]. Ze hebben een ruim bemeten appartement. Debris is ruimteafval, débris is puin. De tijdruimte wordt wel met ruimte-tijdcontinuüm aangeduid. Hij is sterk in ruimtezien. Een ruisdaellucht is een typisch Hollandse lucht, met grote wolkenpartijen. Wat is de Vlaamse ruit [verstedelijkte gebied tussen Antwerpen, Leuven, Brussel en Gent]? Het gajes [slecht volk] is niet wars van ruitentikken [om te stelen]. Een vedette- is een sterrenparade. Wist je dat het vedettebegrip [n/s] eigenlijk teruggaat op de schildwacht (uitkijk)? Dat de belastingdienst aan ruling [geheime afspraak met bedrijf] doet … Een platenspeler kan rumble [geluid van motortrillingen] voortbrengen. Rummyen [zeker kaartspel] is niet rummikuppen. Rumor in casa betekent: lawaai, drukte in huis, opschudding. Rumpitur invidia: hij barst van nijd. Een rumpsteak is een lendenbiefstuk. De RUN is de Radboud Universiteit Nijmegen. Een duatlon is een run-bike-run.

7. Rundboks (synoniem van rundsbox?) is boxcalf. Wat een SS-teken [Schutzstaffel, WO II] is, vermeldt VD niet (aangetroffen bij lemma's 'rune' en 'runenteken'). Langdurige training kan het runner's high [euforie] opleveren. Een running gag [grap] wordt door herhaling leuk. Wie is de running mate van presidentskandidaat X (en dus
kandidaat-vicepresident – in de VS)
? Een rumpie is een rup, een rural professional (yup - young urban professional die op het platteland woont). Tom Poes, verzin een ruse de guerre, een (krijgs)list! Dat heb ik me altijd al gewenst: een rus in urbe [oe], een woonplaats die de voordelen van stad en land verenigt. Rus [oe] ire: naar buiten gaan, naar het platteland gaan. Ze hebben hem rut [uh blut] gespeeld. Ruth was met Boaz getrouwd. Een ruwaard [landvoogd] kan niet ruwarig [gezegd van tarwe] zijn, een hond wel ruwharig. Ruzzelen is ruzzle [onlinewoordspel, online woordspel] spelen. Ook Rx betekent recipe: men neme. Met rvs wordt roestvrij staal bedoeld [znw., ook: roestvrijstalen = bnw. – ook roestvast]. En de RvS is de Raad van State.

8. Rypofobie is smetvrees. Ryoliet of lipariet is een uitvloeiingsgesteente met fluïdale structuur van het alkali-granitisch magma. Een ryton is een hoornvormige drinkbeker, gewoonlijk eindigend in een dierenkop. De rzb is de roerendezaakbelasting en de rzs was de rijkszuivelschool. Het krediet is al een halfjaar (GB ook: half jaar) oud. Die overwinning was al weer twee jaar geleden. Ik heb haar een halfjaar (half jaar) geleden leren kennen. Deze kleine korsetterie betrekt haar negotie van een grotere korsettenwinkel in Frankrijk. Verder gevonden: baleinkorset, corsage [ook lijf van een japon], corselet [korset + beha], corsetière (korsettenmaakster), jarretel [mv. jarretellen of jarretels] of jarretelle [mv. jarretelles] en jarretellengordel, paresseuse (antoniem van korset), planchet (platte balein dienend tot sluiting van een korset), reformbeweging (betreft met name de hervorming van vrouwenkleding en voedsel), rijglijf [= korset] en step-in [elastische jarretellengordel of smal korset zonder sluiting, dat je aandoet door erin te stappen]. Ook Corsicaansen regen zich vroeger in een veterkorset [dichtrijgen met veters].

9. Zijn continu seksueel getinte opmerkingen passen helemaal bij zijn promiscue [altijd e] gedrag. Een prolixe [breedsprakig] redenaar is prolix. De Soesoehoenan [vorst van Solo of Soerakarta op Java] at soesjes, dronk souchon [thee bestaande uit de kleine blaadjes van de tweede oogst] en riep 'couche' [koe lig neer, koest!] tegen de hond, die braaf op de couch [koutsj] naast hem ging liggen, niet wetend dat daar een couche [koesj laag verf] op gesmeerd was. Het kwitantieblok met de souches [strookje dat achterblijft in bv. kwitantieboekje] lag al eerder op de grond. Ik zeg het je nog maar één keer: verwar het
hutchinson-gilfordsyndroom
[vroegtijdige veroudering] nou toch niet met het guillain-barrésyndroom [aandoening zenuwstelsel, spieren, verlamming]! Prima facie [op het eerste gezicht] zag het er allemaal goed uit. Op haar jak [kort jasje] had ze een mooie jakafbeelding [rund, Tibet, knoros]. Eerst jammen [dzjèh improviseren] en dan aan de yamswortels [plant]? Jan is een van onze soliedste backs, maar Piet is toch net wat solider. Op grond waarvan zou je ook 'solieder' mogen schrijven? Wegens: solied! Een pseudoniem is een pennennaam. Ik zou het zo weer fout schrijven: procrustesbed. Puce [puus] is vlokleurig.

10. De (Nederlandse) Protestantenbond hield zijn protestantendag. Pro nunc, voorshands, hebben B en W de voorstellen niet overgenomen. Het publiek genoot van de publicatie over de puissant rijke man, wiens hond wel Mops heette, en dus geen Fikkie of Blom. Bij een walk-over [gemakkelijke overwinning of niet hoeven spelen voor de volgende ronde] hoeven die cricketers hun pullover [truivest, pull, pulli] zeker niet uit te trekken. Dat heeft Defensie zo bepaald. Het verhaal ging over drie heren, laten we zeggen: A, B en C. Van cabernet (franc, sauvignon) kun je geen wijn maken [wijnstok, geen druiven!]. Duidelijk: ptca [percutane transluminale coronaire angioplastiek] = dotterbehandeling, CABG, coronary artery bypass grafting = bypassoperatie? Zij is conferencière. In België krijg je een C4'tje = ontslag.

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten