zondag 29 maart 2015

Dictee zondag 29 mrt 2015 (2): dictee 8e Groot Breskens Dictee za 2 mei 2015 [573]

Dictee - dictees

Dicteerubriek [Op Bresjes, te verschijnen 11 april 2015]

Deze rubriek gaat helemaal over het jaarlijkse dictee in Breskens, het achtste Groot Breskens Dictee alweer. Dit vindt plaats op zaterdag 2 mei in De Ontmoeting, zaal van de SoW-kerk aan de Dorpsstraat 50 in Breskens. De inloop (zaal open) is om 2 uur, het dictee begint om halfdrie. Als bijdrage in de kosten, de zaalhuur en de (gratis) koffie en thee betaalt u 5 euro (op de middag zelf). Jongeren t/m 16 jaar mogen gratis meedoen (voor de jeugd is er een aparte categorie)! Zo rond 4 uur is de uitslag bekend en kunnen de prijzen worden uitgereikt. Daarna is er nog gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en drankje en wie dat wil, kan mee gaan eten (17.30-19.30) bij onze sponsor J&B op het Spuiplein. Voor alle duidelijkheid: dat is wel voor eigen rekening …

Ik hoop op veel deelnemers uit Breskens en Zeeuws-Vlaanderen. De meesten van hen zullen meedoen in de categorie Aanvangers. Daarvoor ga ik een leuk, niet al te moeilijk, verhaaltje maken, dat goed te doen moet zijn. Het is een invuldictee, waarbij men in een voorgedrukte tekst een aantal woorden moet invullen, bijvoorbeeld 50. Opgave is mogelijk door een mailtje te sturen naar leentfaar@zeelandnet.nl of bel naar Rein Leentfaar (0117-381895 of 06 1234 2466). Vermeld het aantal personen en of die mee gaan eten.

Het is vanzelfsprekend niet verboden om mee te doen bij de Liefhebbers. De formule is hetzelfde, maar daar zitten wel een aantal instinkers in. Ik probeer wel alleen woorden te gebruiken die de meesten wel kennen of waar ze ooit van gehoord hebben. Wilt u die uitdaging aangaan? Ook prima natuurlijk! De categorie Specialisten zou ik u niet aanraden: daar zullen toch veel woorden in zitten, waar u nog nooit van gehoord hebt, en al rekenen we maar maximaal 1 fout per invulplaats, ik vrees dat u in dat dictee met pakweg 100 invulplaatsen toch snel 50 fouten zult maken: en dat stimuleert natuurlijk niet. Maar voor wie het echt wil: verboden is het niet!

In de categorie├źn Liefhebbers en Specialisten verwacht ik deelnemers van verre: zelfs nu heb ik al inschrijvingen uit Groningen en Harderwijk, maar ook de Vlamingen zullen zich niet onbetuigd laten: Maldegem heeft al ingeschreven, maar Maaseik, Kessel-Lo en vele andere zullen volgen!

Trouwens: uw foutenaantal wordt niet naar buiten gebracht en komt niet in de krant, alleen maar als u gewonnen hebt, en dan lijkt me dat niet erg. Het gaat om de lol van taal en een leuke middag, maar ik zal voor een aantal passende en leuke prijsjes zorgen. Ik verheug me weer enorm op deze middag en hoop dat u de handschoen opneemt!

Jumbo Ingels, restaurant J&B en Bruna Breskens steunen het dictee. Zonder hun bijdragen zou ik het dictee nooit kunnen houden!


RL