dinsdag 10 maart 2015

Dictee dinsdag 10 mrt 2015 (1): dictee Groot Kromme Rijndictee 2015 [547]

Dictee - dictees

Groot Kromme Rijndictee 2015

Weide-uitbreiding

Na het Eikenpaddebacle en het Rijsbruggerwegechec dient zich Koeienbruggate aan. Koeienbruggate is de reallifesoap rond de drieëntachtig gedomesticeerde herbivoren van agrariër Van Dijk. Deze op de noordoever van de Kromme Rijn residerende faunistische entrepreneur wil zijn yoghurt, vla, melk en karnemelk producerende quadrupeden graag in de weidse kleiige weilanden op de zuidoever laten foerageren.

De melkrobot echter bevindt zich op de noordoever! De huidige koe moet en zal per se stante pede deelnemen aan de eigengereide hyperindividualistische samenleving en kiest dientengevolge haar eigen unieke melkmoment. Vandaar de brug.

“Een monstrueuze megalomane moloch”, volgens actiecomité Boe tegen de Koeienbrug, dat mordicus, nee, faliekant tegen is. Men voelt zich beledigd door de weinig coulante houding van de gemeente Utrecht die het volk met deze flagrante uitzichtschending
koeioneert.

Tijdens een door cynici als populistisch gekenschetste anti-Koeienbrugmars scandeerden de manifestanten agressieve slogans die men tot op de Koelaan kon horen na-echoën. De activisten droegen plaquettes met koeien in compromitterende posetjes met zich mee en eisten een onverbiddelijk en onmiddellijk einde aan de gemeentelijke treiterijen. Zelfs corpulente representanten van het klerikale gezag waren present.

En de koe? Zij kauwde onverstoorbaar op bedauwd, houterig gras, de besognes van de homo sapiens lieten haar koud. Pannenkoeken-met-stroopgeur en cappuccinoaroma woeien haar tegemoet vanuit theehuis Rhijnauwen. Er werd daar flink gefuifd. De koe inhaleerde en dacht: stay okay! Ze liet haar fecaliën de vrije loop en lachte. C’est la vache qui rit.