vrijdag 20 maart 2015

Dictee vrijdag 20 mrt 2015 (1): dictee Ter Aar 2015 [564]

Dictee - dictees

Het groene hart van Holland (dictee Ter Aar, auteur: Rein Leentfaar)

Schrijver dezes kreeg uit het Ter Aarse het verzoek zijn furor scribendi (schrijfwoede) te benutten om een geëigende bucolische (landelijke) story te concipiëren voor Jan en alleman. Men verwachtte de deelname van kandidaat-raadsleden en enkele éminences grises, niet die van de locoburgemeester, amateurkickboksers of profwaterpolosters. Het dictee moest gaan over het Groene Hart en de bevolking van Ter Aar, bestaande uit boeren, burgers en buitenlui. Daaronder zijn D66'ers, GroenLinksaanhangers en SP-stemmers. De scribent heeft geïnternet, ge-e-maild en gegoogeld. Bijgaand zijn geüpdatete gedachtespinsels.

Nieuwkoop is gefuseerd met Ter Aar en Liemeer; het gemeentehuis staat aan het Teylersplein in de hoofdplaats Nieuwveen, burgemeester is Frans Buijserd (CDA). Kernen zijn onder andere: De Meije, Noordse Dorp en Woerdense Verlaat. De gemeente had begin mei 2014 zevenentwintigduizend honderdtweeëntwintig inwoners. Van de oppervlakte bestaat bijna 135 promille uit water. De Nieuwkoopse Plassen worden beheerd door Natuurmonumenten. Het wapen van Nieuwkoop is goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Bekende Ter Aarders zijn: Jeroen Snel (journalist-presentator EO), Jens Toornstra (Feyenoord) en Saskia Noorman-den Uyl (ex-PvdA-Kamerlid).

Ter Aar heeft zorg-, recreatie- en logeerboerderijen. De bd-boeren (biologisch-dynamisch), ook bioboeren of biodynamische boeren genoemd, gebruiken geen ascorbinezuur (vitamine C), maar wel aroma-extracten. Inwoners forenzen naar Leiden en benutten de N446.

[Specialistendeel]
Kwekerijen in Ter Aar kweken eschscholtzia's (1), buddleja's (2), gaultheria's (3), floxen (4) en guichelheil (5). Een menukaart uit Ter Aar vermeldde kalfsribeye (6) met pesto-tomatensaus (7), malse runderentrecote (8) met gegrilde groene asperges en pepersaus, quinoawrap (9) (een soort pannenkoekje), sliptongen en grana-padanokaas (10) (op de carpaccio) (11) met basilicummayonaise (12).

Mind you: Ter Aar houdt de Randstad dus buiten de deur!

RL

(1) goudpapaver
(2) vlinderstruik
(3) bergthee
(4) vlambloem, herfstsering
(5) lijkt op muur
(6) ribeye: grote lendenbiefstuk met vetaderen
(7) pesto: ongekookte saus van basilicum, knoflook, pijnboompitten, olijfolie, geraspte Italiaanse kaas
(8) entrecote: lapje vlees, m.n. rundvlees, met een randje vet, gesneden uit het (tussen)ribstuk
(9) quinoa: gierstmelde (Andesgebergte), van de zaden wordt meel gemaakt
(10) grana padano: van koemelk gemaakte harde Italiaanse kaas met een korrelige structuur
(11) carpaccio: Italiaans voorgerecht bestaande uit flinterdun gesneden plakjes rauwe ossenhaas
(12) basilicum: sterk geurende, lipbloemige plant, de blaadjes worden als keukenkruid gebruikt