donderdag 12 maart 2015

0552 Dictee donderdag 12 mrt 2015 (4): dictee Lelystad 2015 √

Dictee - dictees [0552]

Dictee Lelystad 2015

Waanzin (auteur: Rob Kerkhoven)

1. Het thema van de Boekenweek anno 2015 is 'waanzin'. De
non-conformistische Oost-Vlaming Dimitri Verhulst schreef het boekenweekgeschenk: 'De zomer hou je ook niet tegen'.

2. In Verhulsts stijlvolle cadeautje ontvoert zestiger Pierre de imbeciel Sonny naar een steile berg in de Provence. Sonny krijgt er voor zijn zestiende verjaardag Pierres levensverhaal opgedist. Dat kon alleen op die cruciale plek. Ook in het leven van Sonny’s moeder, met wie Pierre een hartstochtelijke liefdesrelatie had, was de Mont Ventoux van essentiële betekenis.

3. Het wemelt in het dolhuis van de wereldlit(t)eratuur van de krankjorume psychopaten, dissociatieve automutilisten, mesjogge alchemisten, schizofrene pederasten, hallucinerende borderlinepatiënten en sadomasochistische perverselingen.

4. Tiert ook in Lelystad de waanzin welig? Joris van Casteren suggereerde zulks in zijn boek 'Lelystad'. Hij schildert de Flevolandse metropool als een rauwe wildernis af, bevolkt door notoire alcoholisten, belijders van de newagebeweging, cocaïneverslaafden, anabolesteroïdenadepten en gefrustreerde skinheads.

5. "Te gek voor woorden", vonden enkele ex-buren. Ze klaagden hem aan wegens dedaigneuze laster. De justitiële molens malen traag, maar ten langen leste besloot het Openbaar Ministerie tot sepot.

6. Terug naar de lit(t)eratuur! Met elke koerswijziging in de psychiatrie veranderen de lit(t)eraire producten. Wie geloofwaardig over waanzin en verwante zaken wil schrijven, moet sinds Nietzsche en Freud rekening houden met de opvattingen der zielenknijpers in zijn tijd.

7. Volgens illustere lit(t)eratuurcritici schreef Ranne Hovius, psycholoog en freelancejournalist voor de Volkskrant, een waanzinnig mooi boek over waanzin in de lit(t)eratuur. Ze biedt een caleidoscoop van lit(t)erair geboekstaafde gekte.

8. In haar volumineuze boek laat Hovius een oud-verpleegkundige annex voormalig maatschappelijk werkster aan het woord. Die concludeert dat iedereen, óók Lelystatters, wel psychiatrische trekjes in zich heeft. Hovius vermoedt dat ze gelijk heeft.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten