maandag 30 maart 2015

0577 Dictee maandag 30 mrt 2015 (3): dictee 823 (deel 3) √

Dictee - dictees [0577]

Oefendictee 823 (deel 3)

Dictee 823, alinea 7 t/m 10.

7. Een mono-ideïst heeft wel een erg beperkt gedachtegoed. Hij spreekt met poids [aanzien, gewicht gezag]. Waar gebruik je rubberoïd voor? De tabloidpers afficheert hem als een soi-disant nouveau riche. Pyretrine is een insectendodend middel gewonnen uit pyrethrumbloesem (wilde bertram). De (het) sigmoïd is het S-vormig deel van de dikke darm vlak voor de endeldarm. Het mag: hij heeft zijn slöjddiploma. De florin [ih] is de Arubagulden. Bij 'flos caducus' (vergankelijke bloei) moet ik altijd aan 'kaduuk' denken. Je moet me geen flouzen [smoesje] verkopen. Die foto is flou. Die ruzie was een fluctus in simpulo [storm in een glas water]. Ze spelen allebei flügelhorn, bugel. Wat, zou hij flush [uh] (opvolgende rij kaarten bij pokerspel) hebben? Waarom heet fluitenkruid – ik denk dan aan het werkwoord 'fluiten' – ook wel 'toeters'? Fluwijn [steenmarter, ook: kussensloop] kun je niet drinken. Foam gebruik je bij het scheren. De dader was foncé [donker van tint].

8. Foeteren heeft niets met foetatie [ontstaan zwangerschap] te maken. Er zat nog folie om de nieuwe foleykatheter. Folies à deux zijn gedeelde waandenkbeelden. Folliculitis is follikelontsteking. Voor fondue bourguignonne en fondue savoyarde heb je een fonduepan nodig, als je fonduut, fondue eet. Is de zonde de fons malorum [de bron der rampen]? Zandhazen zijn in tweeërlei opzicht food for powder. De fullprofhockeykeeper heeft een hoofdbeschermer die foolproof is. Wie waren de drie forestiers [ie]? Antwoord: Liederik, Ingelram en Audacer. Hij rijdt Ford Mondeo. Hillary for president! Forever [leve] Hugo! Een piano heet ook wel pianoforte. Daarop kun je ook mezzo forte (m.f., halfsterk), poco forte (p.f.) en forte piano (fp, eerst luid en dan meteen zacht) spelen. Hoeveel lux is één fot?
10.000. Foudroyant gangreen vereist snel handelen. Die fourrés smaken goed.

9. De Koninklijke Verkade is fournisseur de la Cour. Het Koninklijk Atheneum Diest is een k.a.; er zijn ook kta's [technisch]. Hij maakt gebruik van de FPU-regeling. De foule [menigte] zag de foul [overtreding], het foul play. De Française danste de française. Dit is de schepping van een frankenstein. De franquisten hingen Franco aan. Noord-Afrikanen eten wel freekeh [frie-kuh - onrijpe geroosterde tarwe]. Heb je de French letters [condoom] bij je? Een fresquist is een frescoschilder. Geef de frijnhamer [voor smalle, evenwijdige groefjes] even aan. 's Frijters [frater(tje)]verlangens mocht hij niet uiten. Een fronde [balsturige oppositiepartij] is genoemd naar de Fronde. De Frontbeweging
[Vlaams­ge­zin­de po­li­tie­ke be­we­ging tij­dens de Eer­ste We­reld­oor­log aan het IJzerfront] zag toen ook wel frontbewegingen. Nietsnutten zijn jullie, fruges consumere nati. Een fuguette [g van goal] is een kleine fuga. Fullcolourdruk is in full colour. Het fulldresscircus [galakleding] werd uit de kast gehaald. Ze droeg een fumé [donker] bril. We eten fumet [sterk ingekookte bouillon]. Hij is een ware fundgrube voor gedateerde grappen en grollen.

10. De wereld gaat ten onder aan de strijd tussen fundi's en realo's. Is die disco me wel funky [opwindend, bruisend] genoeg? Een furlong heeft de lengte van een voor, een achtste van een Engelse mijl. De furor teutonicus, de teutoonse razernij, verwijst naar de teutonen [scheldnaam Duitsers] en niet naar de Teutonen [West-Germaanse volksstam]. Een houtkoolschets is een fusain. Het runenalfabet wordt ook wel futhark genoemd. Mag ik u mijn future [uu, uu] [aanstaande vrouw] voorstellen? Bij de fuzzy logic is iets waar, onwaar of … (half waar)? De fysiochemie is de fysische chemie: die houdt zich niet bezig met fysisch-chemische processen. Een fysicalist heeft weinig op met gedachtespinsels. Het fyto-oestrogeen bestrijdt de overgang (naar klas 4?).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten