maandag 30 maart 2015

Dictee maandag 30 mrt 2015 (3): dictee 823 (3) [577]

Dictee - dictees

Dictee 823, alinea 7 t/m 10.

7. Een mono-ideïst heeft wel een erg beperkt gedachtegoed. Hij spreekt met poids. Waar gebruik je rubberoïd voor? De tabloidpers afficheert hem als een soi-disant nouveau riche. Pyretrine is een insectendodend middel gewonnen uit pyrethrumbloesem (wilde bertram). De (het) sigmoïd is het S-vormig deel van de dikke darm vlak voor de endeldarm. Het mag: hij heeft zijn slöjddiploma. De florin [ih] is de Arubagulden. Bij 'flos caducus' (vergankelijke bloei) moet ik altijd aan 'kaduuk' denken. Je moet me geen flouzen verkopen. Die foto is flou. Die ruzie was een fluctus in simpulo. Ze spelen allebei flügelhorn, bugel. Wat, zou hij flush [uh] hebben? Waarom heet fluitenkruid – ik denk dan aan het werkwoord 'fluiten' – ook wel 'toeters'? Fluwijn kun je niet drinken. Foam gebruik je bij het scheren. De dader was foncé.

8. Foeteren heeft niets met foetatie te maken. Er zat nog folie om de nieuwe foleykatheter. Folies à deux zijn gedeelde waandenkbeelden. Folliculitis is follikelontsteking. Voor fondue bourguignonne en fondue savoyarde heb je een fonduepan nodig, als je fonduut, fondue eet. Is de zonde de fons malorum? Zandhazen zijn in tweeërlei opzicht food for powder. De fullprofhockeykeeper heeft een hoofdbeschermer die foolproof is. Wie waren de drie forestiers [ie]? Antwoord: Liederik, Ingelram en Audacer. Hij rijdt Ford Mondeo. Hillary for president! Forever Hugo! Een piano heet ook wel pianoforte. Daarop kun je ook mezzo forte (m.f., halfsterk), poco forte (p.f.) en forte piano (fp, eerst luid en dan meteen zacht) spelen. Hoeveel lux is één fot? Foudroyant gangreen vereist snel handelen. Die fourrés smaken goed.

9. De Koninklijke Verkade is fournisseur de la Cour. Het Koninklijk Atheneum Diest is een k.a.; er zijn ook kta's. Hij maakt gebruik van de FPU-regeling. De foule zag de foul, het foul play. De Française danste de française. Dit is de schepping van een frankenstein. De franquisten hingen Franco aan. Noord-Afrikanen eten wel freekeh. Heb je de French letters bij je? Een fresquist is een frescoschilder. Geef de frijnhamer even aan. 's Frijters verlangens mocht hij niet uiten. Een fronde is genoemd naar de Fronde. De Frontbeweging zag toen ook wel frontbewegingen. Nietsnutten zijn jullie, fruges consumere nati. Een fuguette is een kleine fuga. Fullcolourdruk is in full colour. Het fulldress circus werd uit de kast gehaald. Ze droeg een fumé bril. We eten fumet. Hij is een ware fundgrube voor gedateerde grappen en grollen.

10. De wereld gaat ten onder aan de strijd tussen fundi's en realo's. Is die disco me wel funky genoeg? Een furlong heeft de lengte van een voor, een achtste van een Engelse mijl. De furor teutonicus, de teutoonse razernij, verwijst naar de teutonen en niet naar de Teutonen. Een houtkoolschets is een fusain. Het runenalfabet wordt ook wel futhark genoemd. Mag ik u mijn future [uu, uu] voorstellen? Bij de fuzzy logic is iets waar, onwaar of …? De fysiochemie is de fysische chemie: die houdt zich niet bezig met fysisch-chemische processen. Een fysicalist heeft weinig op met gedachtespinsels. Het fyto-oestrogeen bestrijdt de overgang (naar klas 4?)