woensdag 11 maart 2015

Dictee donderdag 12 mrt 2015 (1): dictee 822 (1) [549]

Dictee - dictees

Dictee 822, alinea 1 t/m 3.

1. Met argusogen volgde de penny-a-liner de rabiate Roeland (een soort van hulk), gevoed door zijn feedingfrenzy. Glutamaat is umami of ve-tsin. De Eskimo's gebruiken oemiaks. 'Gouden oorijzers en 'zwarte sneeuw' zijn contradictiones in adjecto. Het meervoud van 'coupe-file' is 'coupe-files'. Hij bezit enkele copes met copaïvabomen. In de oorlog stikt het van de matahari's. De aides de cuisine stuurden regelmatig enkele aide-mémoires aan diverse aides-ménage. Triest, die enfants perdus. Sir Francis Beaufort: hij gaf ons de schaal van beaufort, de beaufortschaal. Daarmee wordt de windkracht aangegeven op een schaal van 1 tot (en met) 12. De beaufort is de eenheid van windsterkte en het symbool daarvoor is de Bft. De Brandaris vind je op Terschelling. Hij is veel te veel en veel te vaak een joris-goedbloed.

2. Hij heeft aardig wat in zijn slabbaris geslagen. Mijn genant zorgde voor een gênante vertoning. Met veel crème fouettée in je lijf kun je beter geen fouetté (verlengd pirouetje) uitvoeren. Ik wil geen côtelette suisse, geef mij maar een gewone Hollandse kotelet. Discrediteren is in diskrediet brengen. Een cremaillère is een heugel of haal. Papier kun je crêpen, haar kan kreppen. Op die zaal liggen patiënten met een cricoïdenkwaal. Een cupel is een kroesje of schaaltje. Mooi, zo'n cuesta [kwèhs-taa]. Cryomeren is een ijskoude lijkbezorging. Sit(i)ologie is des voedings, cytologie des cels. Ergens kan ik daar wel in komen. De gevolgen daargelaten: ik heb mijn auto daar gelaten. Hij zal er wel veel vanaf weten. Ze zou beter af zijn, als ze daarvanaf is. 'Cubicula locanda' adverteren in een hbo-stad?

3. Hij rijdt in een Ferrari. De Fenians streden voor een onafhankelijk Ierland. Het was een negentiende- en begintwintigste-eeuwse beweging. Fenolftaleïne kan als laxeermiddel dienen. Zij wonen bucolisch in een fermetje. Bezielde het feu sacré hem nog steeds? Het woord 'feut' komt van 'foetus'. Een fichu is een halsdoek, dit schilderij is een Halsdoek. De fixer diende zichzelf een fikse fix toe. Op een fixie moet je doortrappen. Dat daar is nou een fil-à-fil en dit hier is een fil d'écosse (denk aan Schotland!). De Dannebrog is de Deense vlag. De abon was ab omni parte abominabel. De aboma, de anaconda, is een reuzenslang. Hij doet dat à bon droit. Is deze talisman een apotropaeïsch antwoord op dat kwaad? Hij had de zege à portée. Welke impressie heb je van die impresario? De Poolse landdag ontaardde in een moesjawara. Hij belandde in een letale lethargie.