maandag 30 maart 2015

Dictee maandag 30 mrt 2015 (1): dictee 823 (1) [575]

Dictee - dictees

Dictee 823, alinea 1 t/m 3.

1. Zoemen is volgens het cryptogram een bijwoord. Wat heeft een drôle de guerre of phoney war te maken met een drôlerie? Niets! De hertogin draagt graag duchessekant en nuttigt graag duchesselekkernijen. Duinkerkers dragen graag duinkerkers. Waarom staan 'chickies' wel en 'dudes' niet in het woordenboek? Dubbelgebeide is dubbel gebeide jenever. Kijk, ze zijn drukdoende met hun dryadendansje. Pech: een net-nietoverwinning! Dulse [uitspraak!] is eetbare zeewier. Hij betuigde zijn dulcinea wel duizendmaal zijn liefde. De geliefde van Don Quichot was Dulcinea. In welke junctuur leven wij? Dysthanasie is het verlengen van het leven – of de dood(s)strijd (sic) – door medisch handelen. Een dwergspioen is een pekinees. In zijn dwaselijk gedrag is het dwaaste nog niet goed genoeg. Een dystopie is een antiutopie.

2. Het gaat me dwarszitten dat hij me steeds de voet wil dwars zetten. Zie die dushi's nou toch! Met zijn eclatante zege heeft hij veel éclat gemaakt. Een jan van een bram is een pocher pur sang. Door de eenmaking werd het een eendracht-maakt-machtige instelling. De schrijfwijze 'eb-en-vloedenergie' lijkt me logisch, die van 'eau de toiletteje' minder. Een early adopter heeft weinig van doen met een adapter (VD ook: adaptor). Je kunt die uitgangspunten niet zomaar een-twee-drie een-op-een toepassen. Is eensgegeten haver lekker? Alle topambtenaren hebben bureaux-ministres. Een bo-gesprek is een collect call. Er is een grote chill-outruimtebehoefte. Ze bezit meerdere deux-pièces. Ik zei 'koppie krauw' en krieuwelde de papegaai in de nek; die reageerde met 'koppie-krauw!' Niet alle meesterkoks zijn chef-kok.

3. Hij vroeg in Cockneydialect aan een cockney, of die zijn cockring had gezien. Zet tijdelijk maar wat kant-en-klare portakabins [uitspraak!] neer. Niet al die mannen zijn clean-shaven, gladgeschoren. Het waren maar praatjes, on-dit, hearsay. Zij zijn immers niet de eerste de besten. Is er wezenlijk verschil tussen elektriseren en elektrificeren? Verklaar het eventuele verschil tussen 'dat is Latijn voor me' en 'dat is Chinees voor me'. Een parameter in een differentiaalvergelijking kan een eigenwaarde hebben, maar elk mens moet je op zijn eigen waarde beoordelen. Een geheime boodschap wordt geën- en gedecodeerd. Petersen is zijn eigennaam, maar hij publiceert niet onder zijn eigen naam, maar onder pseudoniem (J. de Zwerver). Hoe je eigengemaakte kaas maakt, kun je je eigen maken.