dinsdag 3 maart 2015

0536 Dictee woensdag 04 mrt 2015 (4): dictee Fall √

Dictee - dictees [0536]

Fall

1, Ik kwam Priapus tegen: volgens VD de god van tuin- en wijnbouw, van vee- en bijenteelt, in het algemeen van de vruchtbaarheid, kenbaar aan een enorme fallus (volwassen stinkzwam, maar hier: voorstelling van een penis in de toestand van erectie). Overigens heeft Priapus ook zijn naam geleend aan het priapisme: (medisch) aanhoudende hinderlijke erectie van de penis door ziekelijke oorzaken (en niet door viagra – erectiepil op basis van sildenafil – dus).

2. Reden om eens te zoeken naar '*fall*'. Eerst de aan het al genoemde verwante zaken, verderop de rest: fallectomie (desbetreffende amputatie), een fallisch symbool = een fallussymbool, fallisme: (antropologie) het geheel van opvattingen en gebruiken in verband met de verering van de fallus, fallocentrisch: betrekking hebbend op, volgens het fallocentrisme = toestand waarin de man in het middelpunt staat, ook: neiging, met name bij psychoanalytici, om alles vanuit het seksuele te verklaren en fallocratie: de als natuurlijk beschouwde (seksuele) mannelijke overheersing.

3. Verder vond ik: fallacia optica = gezichtsbedrog, fallentis semita vitae = een stil, verborgen leven, fallibilisme = de opvatting dat alle (wetenschappelijke) kennis in principe feilbaar en op grond daarvan betwistbaar is, fall-out: radioactieve neerslag, ook: (figuurlijk) neveneffect, met name ongewenst neveneffect, farfalle = pasta in de vorm van vlinders (synoniem: pastastrikjes, strikjespasta, vlinderpasta), huisstofallergie (ziet u 'fall'?) = huisstofmijtallergie, ithyfallie = een ithyfallische voorstelling, ithyfallisch = met lid omhoog en een ithyfallisch vers heeft een zekere ritmevorm (het woord wijst toch weer terug naar de fallus en de Dionysusdienst: Dionysus = de god van de wijn),

4. Ten slotte: jack-of-all-trades (ziet u 'fall'?) = manusje-van-alles, ni(si) fallor = als ik mij niet vergis, of all people: (achter een persoonsnaam) nota bene, uitgerekend, of all places: (achter een plaatsnaam) nota bene, uitgerekend, Politik von Fall zu Fall: opportunistische politiek en popular fallacy: een algemeen verbreid dwaalbegrip. We gaan afsluiten: de fallopische buis = de baarmoedertrompet (trompet van Fallopius, fallopische buis, eileidertrompet) en ten slotte: de tetralogie van Fallot = (medisch) de aangeboren hartafwijking zoals bij ‘blauwe baby's’ bestaat. En dan blijft 'bouwvallig' maar onbesproken. Dat ik dat tegenkwam, is te danken aan het Duits: baufällig (ook daar ziet u 'fall' weer). Let op: baufällig id Duits en geen Nederlands!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten