woensdag 11 maart 2015

Dictee donderdag 12 mrt 2015 (2): dictee 822 (2) [550]

Dictee - dictees

Dictee 822, alinea 4 t/m 6.

4. Een kobmeeuw is een zilvermeeuw en geen kap- of kokmeeuw. Een pycnicus is van het pyknische type. De amfitryon bood aan tsadikim diverse sedekahs aan. Het Engelse gouden pondstuk sovereign wordt ook wel soeverein genoemd. Die Jack Pudding was niet welkom op de jack-up. Pas op voor die Vlaams Bloksters. Ik moet ervan op aan kunnen. Als je een berenhonger hebt, bent je berehongerig. Skrei is 's winters voor de Noorse kust gevangen kabeljauw, namelijk als die daar paait. Morgen (donderdag) is er weer een r.k.-feestdag en wel een heilig(e)dag. Zijn schrijfsels – hemzelf geven ze een euforie – leunen aan tegen het euphuïsme. Geef mij maar een lekkere yquem (witte bordeauxwijn). Zou de verwarming aanstaan? Die b2b-happening (business-to-businesshappening) was heel erg geslaagd.

5. Ik heb gepaintballd. Hij is back in business. Een kleine selectie uit '*ness': (back in) business, e-business, big business, corebusiness, new business, risky business, showbusiness, (agri)business, aquafitness, bedrijfsfitness, cardiofitness, polefitness (aerobics rond een danspaal), heart of darkness (rimboe, jungle), mindfulness, political correctness, stream of consciousness (zeker literair procedé), the milk of human kindness (zachtaardigheid) en wellness. Ook een selectie op '*nes: augustines, dominicanes, franciscanes, bellum omnium contra omnes (bellum omnium in omnes): oorlog van allen tegen allen, een schele hannes, mettertijd komt Hannes in het wammes en homme à bonnes fortunes (vrouwenveroveraar).

6. Verder: irritare crabrones (zich in een wespennest wagen), die broeders van Johannes de Deo zijn ware johannesen, kabanes(en) (krot(ten)), kanonessen (kanunnikessen), kaps(j)ones, leunes(en): domme, onnozele jongens, lul-de-behangerige lulhannesen, pommes parisiennes (gebakken krielaardappelen), querelle des Anciens et des Modernes (literatuurstrijd tussen antiek en modern), rachmones (medelijden), Romanes (Romani: een door veel zigeuners gesproken, aan het Hindi verwante taal), Saint Vincent en de Grenadines met de Oost-Caribische dollar en als taal een creool-Engels, sauternes (zeer fruitige witte wijn uit Sauternes, Gironde), sjlachmones (geschenken (lekkernijen) die men elkaar stuurt op Poerim) en valenciennes (soort van Vlaamse kloskant). Omschrijf het schilderij Virgo inter Virgines eens. Beschrijf de dansmuziek zouk [oe]. Diogenes: de ton!