vrijdag 13 maart 2015

Dictee vrijdag 13 mrt 2015 (2): dictee 6e Groot Alphens Dictee 2015 [554]

Dictee - dictees

Uitgebreide annotaties beschikbaar: opvragen via leentfaar@zeelandnet.nl of laat je op de verzendlijst Annotaties zetten ...

6e Groot Alphens Dictee (auteur: Pieter van Diepen)

Even een nare tekst evenaren

Burgers van Alphen aan den Rijn en ommelanden, dicteeadepten van verre, houd uw adem in en uw pen paraat voor het zesde Groot Alphens Dictee. De lokale soroptimistenclub, die al vijfentwintig jaar goeddoet, vond in Circle4Life weer een lof- en lovenswaardig goed doel voor uw sponsorbijdrage. Dat u gul geve!

Waar gaat het deze keer over? Werd u bij de eerste editie, in 2010, getrakteerd op buitenissigheden als dolce far niente en balladebundels, een jaar later volgde een tekst waarin een zoele zefier en het copesysteem acte de présence gaven. Daar hebt u van geleerd, nietwaar?


In 2012 reisden we naar Córdoba en Phnom Penh, even naar de evenaar heen en weer, je zou er het heen-en-weer van krijgen. Minder exotisch, maar geenszins makkelijk waren het tournedostje en de nepopenhaard van het jaar daarop, waarna ten slotte vorig jaar tongtwisters als biaisband en de altocumuli castellani voor hilariteit zorgden. Maar waar déze linguïstische exercitie over gaat, weet u nog steeds niet. U zult er nochtans nog thans achter komen.

Vanavond wordt u door een door en door gemene auteur, die weliswaar minzaam naar u nijgt, maar die ook neigt naar sadisme, veel gevraagd. Gelukkig is er één vast punt: de voorleesster. Haar status – en dat is een nouveauté – is wel gewijzigd. Liesbeth Spies, ex-Tweede Kamerlid, -minister en -gedeputeerde, die waratje wel weet dat het meervoud van spie spieën is, is nu burgemeester van deze fusiegemeente.

Ander Alphens nieuws: de diefstal van neushoorn- en andere vogels uit Avifauna, maar er is geen kolibrie, noch een kasuaris meegenomen. Willem Bouman, Alphens rekenwonder, kreeg bij het WK hoofdrekenen in Dresden de Prix d'Excellence. Nee, geen oud nieuws, geen stedenbouwkundige centrumperikelen of ruziënde gemeenteraadsleden en geen Coupépolder, die vuilstort met pcb’s en paks ten noordoosten van de Zegerplas, waar nu de golflinks van de club Zeegersloot liggen.

Tot zover appeltje-eitje, vindt u niet? Maar hoed u voor het slotakkoord. Er zijn lieden, sommige bekeerd tot de quakerij, die zelfs na x zoveel martini’s op een chique advocatenborrel woorden als kouvatten, vals spelen, koffiedrinken, scherp stellen, zakendoen en beslag leggen feilloos los of aaneenschrijven. Maar ook zij – en dat is de kwintessens – bezondigen zich weleens aan een verschlimmbesserung! Laat dat een troost zijn. Dus op naar een bakkie troost; het dictee is ten einde.