maandag 30 maart 2015

Dictee maandag 30 mrt 2015 (2): dictee 823 (2) [576]

Dictee - dictees

Dictee 823, alinea 4 t/m 6.

4. Ze moest goechelen om zijn googelen. In Japan worden veel make's geleden. Ken je het mekakebegrip [uitspraak, meervoud]? Ze droeg skinny jeans. Ik voel me zen. Hij zal zijn lol niet op kunnen. Een engels weegt 1,538 gram en de engelse groet is het Ave Maria. Je kent [afkorting] ds. Gremdaat toch wel? De Engelen is een van de negen engelenkoren. De enfants chéris zijn nu tot enfants perdus verworden. Wil jij dat entre-deuxtje erin naaien? Hij toonde zich flink avers. Hij legde een enkhuizer op het touw. Heerlijk: een glaasje madera, oorspronkelijk van Madeira. Met Zes-en-een-kwart werd Seyss-Inquart bedoeld. Die kruidenier was een tik-op-de-schaal. Grappig: lokaal noemt men een station ook wel een statie, net als de 14 staties in een r.k.-kerk. Kan ecstasy ectasie van de pupillen veroorzaken?

5. Vorsten worden meestal met veel staatsie ingehuldigd. Is de erysipelas (belroos) makkelijk te kweken? Op ons tweede
halve-eeuwfeest heeft hij het halve eeuwfeest lopen zieken. Zij was een pur sang pycnica (en dus pyknisch). Heerlijk, die pecannoten. We zijn in de Australische Alpen geweest. De QAR is de Qatarese rial. Als je met internetextensie sj mailt, doe je dat naar Spitsbergen en Jan Mayen. Wat beweert het speciëcisme over species? Is rechtspreken recht praten wat krom is? Dat journaille lijdt aan een feedingfrenzy. De details, daar kan ik helaas niet op ingaan. Daar vind je nog piséhuizen. Die gedachte is nooit bij me opgekomen. Dat ik daar niet eerder op gekomen ben! Die filous willen jullie bedriegen!

6. Veel mensen zullen erop afkomen, laten ook wij maar eropaf gaan. Ze wilde dat hij het plan verder finetunede. Alle fitissen kunnen goed zingen. Een fisheye is een zekere lens. Een flamingant is een Vlaamsebewegingaanhanger. Bij flaming lijkt er wel een flameoorlog te woeden: er wordt wat afgebasht! Ik was sprakeloos, flabbergasted. Laat die flapuit alles maar eens op de flap-over zetten. Aan het flenzen komt geen stuwadoor te pas, voor flensen zijn mensen of walvissen nodig. De maaltijd duurde lang: we hebben gefletcherd. Een flibustier hield geen filibusters. Bij de gymnastiek zie je mooie en minder mooie fliffissen. Vaak geven floatingvotestemmers de doorslag. Wie kent het avoirdupoidsstelsel nog? Floid vind je op tennisbanen. Hij is chancroïdlijder. De nieuwe flinksheid vind je bij nieuwflinksaanhangers.