woensdag 11 maart 2015

Dictee donderdag 12 mrt 2015 (3): dictee 822 (3) [551]

Dictee - dictees

Dictee 822, alinea 7 t/m 10.

7. Hoeveel van die demikini's kun je in een dame-jeanne (Frans), demi-john (Engels) proppen? Bij het demarqueren kunnen demarcatielijnen vastgesteld worden. Wat is een designerdrug? Het was hopeloos: men begon op een déroute te slaan. DXM is dextromethorfan. Een democratisch socialist hangt de
democratisch-socialistische beginselen aan. Ik ga dit jaar weer naar het 's-Hertogenbossche carnaval (Duits: fasching, en mét buutreedner). Het dessous des cartes is het geheim van een zaak, een dessus-de-porte zit boven een deur. Dicis causa (dicis gratia) werd die partij ook nog gehoord. Diëresis komt uit de taalkunde, diësis uit de muziek. Hij was dus doende aan die klus. Dislocatie is een kwestie van dislokeren. Dysfagie is de disfunctie van de slikorganen. Di-jamben over de dijader?

8. Hij heeft een diepgeworteld doodzondenbesef. Hij heeft zijn welverdiende loon dik verdiend. Diep gewortelde planten kunnen gemakkelijk voedingsstoffen vergaren. Er is een troubleshooter op het dossier Shell gezet: hij moet de trubbels oplossen. De Dolle Minabeweging is duidelijk op zijn retour. Hier, vijf heerlijke doyennés du comice! Veel geaaid en gestreeld worden ze, die Jannemannen. Een oweeër (ow'er) wordt ook wel met baron Zeep aangeduid. De vroegere begrafeniswet is vervangen door de Wet op de lijkbezorging. Een bemer is een pestvogel uit Bohemen. Is dat beroepschrift tijdig ingediend? Hij heeft een SARS-besmetting, niet het aidsvirus. Iemand met anorexia nervosa zou je willen besmetten met het eetvirus. Gaat zoete lieve Gerritje naar Den Bosch om het gelag te betalen?

9. De tempel was het domus Dei. De studenten gedroegen zich burschikos. Met boerenlinnen wordt congolinnen bedoeld. Bij de Bokser(s)opstand indertijd zijn veel viervoetige boxers omgekomen. De inflatie vierde hoogtij, toen de bramahpersen draaiden. Zou Ajax er nu al uit liggen? Débris is puin en debris is ruimteafval. We hadden een super-de-luxe vakantie. In Siena wonen Siënezen. 'Dingdong’, ‘tiktak’ en ‘uche-uche’ zijn onomatopeeën. Hij is heel relaxed en leidt een relaxed leventje in een relaxte sfeer. Wat houdt de cathartische methode in? Zullen we gaan pintelieren? Hoe bevalt het nieuwe stewardessenuniform? Mag ik het lenen voor een verkleedpartij op Secretaressedag? Dat bijdehante jongetje is bijdehand, want hij heeft zijn iPhone altijd bij de hand. Ook op Bikini worden minieme bikinietjes gedragen.

10. Het tegengestelde van een aande(r)- of bijde(r)hands paard is een vande(r)hands paard (dat laatste is dus rechts). Bon vivants zijn lebemänner, playboys of pierewaaiers. In zijn boudste dromen kon hij niet bevroeden, hoeveel baud(s) per seconde zijn transmissieapparaat aankon. O, maatje, wat hebben we toch een geweldig omaatje! Hij is aan het pluche [geen e], aan zijn pluchen [geen n] zetel gehecht. Wie zijn daar de pro- en antagonisten? Hij relaxt graag. Een weifelaar is een twijfelaar. Bij haar weidselandschapstocht had ze iets wijds aan. Hij hengstte drie en een half (drieënhalf) uur voor het examen: resultaat: een drie-en-een-half.