dinsdag 3 maart 2015

0535 Dictee woensdag 04 mrt 2015 (3): dictee 820 (deel 3) √

Dictee - dictees [0535]

Oefendictee 820 (deel 3)

Dictee 820, alinea 7 t/m 10.

7. In 1212 vond de Kinderkruistocht plaats. De EFTA is de European Free Trade Association, de Europese Vrijhandelsassociatie [EVA].
Ei-ei, dat is een grote! Elephantum ex musca facere: van een mug een olifant maken. Elocutie [welsprekendheid] is eloquentie. Mijn bovenarm bultte enorm. We kennen de buldog, de bulhond, de bulterriër en de pitbullterriër. Plee komt mogelijk van 'plaît-il'. Zij droeg een C&A'tje: een C&A-jack. Ik heb een buy-and-holdinstelling [aandelen kopen om te houden]. Ze sjansten maar raak, erop los. De term CAD staat onder ander voor computer-aided design. Uit de muziek kennen we cadens, cadensen, cadans, cadansen (GB). Beveelt de cesartherapie [bewegingstherapie] ook caesarsalade aan? Nee. De Passiflora caerulea is de passiebloem. Ze plaatste haar caddy [doos, tas om (in) op te bergen] vol caddy's [lade voor schijfje cd-speler] in een caddie [boodschappenwagentje]. Er zijn proto- en deuterocanonieke Bijbelboeken. In geval van nood: bellen!

8. Is callanetics precies hetzelfde als calisthenics? Zij leed aan een non-hodgkinlymfoom. Dat museum heeft een fraaie canopenverzameling. Ingeval ik het vergeet, herinner me eraan. De 'ndrangheta heeft weer toegeslagen in Midden-Calabrië. Wie kent de Isthmische Spelen nog? Welke beeltenis zie ik daar in die beeldnis? Dat wishfulthinkingidee is wijdverbreid. Vlak bij Santiago de Compostela ligt Kaap Finisterre (zoiets als de 'finish' van Moeder Aarde). Toen we van die kaap naar Kaap de Goede Hoop voeren, hebben we voor Kaap Snert bijgelegen en 's nachts hebben we voor Kaap Kont gelegen. En dat alles onder het toeziend oog van die capo di tutti capi [hoofd maffia, hoogste baas], die onze boot gehijackt had. Zou Ceulemans dat caramboletje maken? Dat was een heerlijk captain's dinner uit die caquelon [kookpotje van aardewerk]. De pieds noirs [mv. - blanke kolonisten Algerije] hadden een pied-de-mouche [alineateken???].

9. Noem de Caricom-landen. De Caraïebse of Cariebse sprak perfect Kalina. De vrucht van de carica lijkt op een vijg. Echt mooie dicteewoorden: carotte, carrousel, carrosserie en carpacciootje. Hij heeft het stuk cassant [scherp] geanalyseerd. De casselerrib is naar Kassel genoemd. Wegens deze cas fortuits [bijzondere omstandigheid schuldenaar] vragen wij surseance van betaling. Carbonkopie, het Engelse carbon copy en cc (Frans: copie conforme) zijn verwante begrippen. Kun je cellofaan met sellotape vastmaken? Dat Carmiggeltverhaal over die carnavalsschlager bracht ons weer helemaal in de carnavalsstemming. De catchy [goed in het gehoor liggend] blueszangeres intrigeerde ons. Is een sexy cargirl [op autobeurs] nodig voor seks à la
paradise-by-the-dashboardlight? Wat is het voordeel van een réaumur- naast een celsiusthermometer? 's Zaterdagsmiddags is de CEO [chief executive officer] centrumspits in zijn centrumlinkse team.

10. De N-VA is de Nieuw-Vlaamse Alliantie. We kennen ook nog de Open Vld. Angst voor een vrijdag de dertiende is paraskevidekatriafobie (Grieks: paraskevi – vrijdag, deka – tien, tria – drie en fobie – angst). De afkorting voor numero is no [èhn-oo], no. [èhn-oo] is ook mogelijk. Zie je daar die apsidenlijn (tussen ap- en perihelium)? Sommige dicteeauteurs geven ook alles weg: parcimonie = karigheid, zuinigheid, gierigheid (ezelsbruggetje: denk aan centenbijter, centenvreter), maar parsimonie = eenvoud en begrijpelijkheid bij het verklaren van een fenomeen (ezelsbruggetje: simpelheid en soberheid). Kan een fret [gedomes­ti­ceer­de vorm van de bun­zing] ook een wolf [klompje opgedroogd neusvuil] hebben? Ach, waarom ook niet?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten