dinsdag 30 december 2014

0463 Dictee woensdag 31 dec 2014 (3): dictee 809 (2) √

Dictee - dictees [0463]

Oefendictee 809 (deel 2)

Dictee 809, alinea 4 t/m 6.

4. Hoe werkt dubbelboekhouden? Watskeburt: what's going on? De mouwen moeten de handen vrij laten. In het huwelijk, vinden sommigen, moet je elkaar vrij laten. Een kwestie van vrijlaten dus, net als vrijlaten van gevangenen. Bij zwevende koersen van valuta's worden die vrij gelaten. Hoe vinden we een goede dueña [gezelschapsdame meisjes aanzienlijke stand]? Wat was 'wallen onder de ogen' ook alweer? O ja: draperies d'amour. Mijn reactie: o zo Koos! Ik zal erbovenop zitten: ze moet weer erbovenop komen! Ze zocht de brief onder de tafel, maar die lag echt erbovenop. Tata, zeggen kinderen, dáág! Wat is schadelijker voor de tarwe, een tarwe-uil of -aaltje? Tegen iets opzien is ertegen opzien. Opzienbarend is wat opzien baart. Die muur is niet bedoeld om ertegenop te klimmen. Het naderende afscheid, jullie zullen wel ertegenop zien, denk ik zo.

5. Wat doen jullie liever: winkels- (statten) of tv-kijken? Daar zijn Temmincks en andere strandlopers te zien. In Rotterdam heb je geen t-dievegges, daar zeggen ze gewoon 'ik loopt'. Probeer niet mijn dochter te na te komen! Mijn paspoort is tenietgelopen. Een stemloze plofklank (p, t, k) is een tenuis [tee-nuu-wihs], meervoud: tenues. Het antoniem ervan is media (in dit verband wél enkelvoud) met als meervoud mediae (stemhebbende explosieven – b, d, g). Denk ook nog aan een medium (M) biefstuk of T-shirt. Waarom heet de terreur blanche in het Nederlands Witte Terreur? Jullie mogen kiezen uit teriyaki, teppanyaki en sukiyaki. Je hebt terecht gesteld dat hij terechtgesteld zal worden. Wat is phubbing [in gezelschap smartphone gebruiken] precies?

6. Heeft de TGG, de transformationeel-generatieve grammatica van Chomsky, ook nog iets te zeggen over een T-ford? De furor teutonicus is de teutoonse razernij. We doen aan theezetten en theedrinken op ons thee-uurtje: zonder uitzondering en altijd gezellig. Het THC-gehalte (tetrahydrocannabinol – de psychoactieve stof in marihuana) is allesbepalend, allesoverheersend. Een duffelcoat is een duffelse jas (montycoat, houtje-touwtjejas - plaats Duffel - provincie Antwerpen). Een dugazon [karakter of stem - mezzosopraan] speelt en zingt. Duimendik (duimdik) is een duim dik. Het rijk der duisternis is het rijk van de Satan, die ook wel de Prins der Duisternis genoemd wordt. De Rode Duivels hebben gisteren gewonnen. De ziekte van Bornholm wordt ook duivelsgreep genoemd. Hij is vandaag du jour [modieus]. In dukkah [mengsel noten, zaden, kruiden] kun je brood dippen. Een dulcimer is een hakkebord.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten