woensdag 10 december 2014

0420 Dictee woensdag 10 dec 2014 (3): dictee Rijssen-Holten volwassenen 2014 √

 Dictee - dictees [0420]

Groot Dictee Rijssen-Holten volwassenen 09-12-2014 [Auteur: Margreet Koster]

Terugblik

1. Anno Domini 2014 beleefden allen, van chagrijnige, adellijke hbo’ers met bakkebaarden tot hartstikke relaxte backpackers, tevreden lurkend aan een ravenzwart bacootje, momenten van deceptie, euforie, affectie en nog alleszins andere memorabilia.

2. In Nederland wist een geënthousiasmeerd groepje te zwartepieten over een beresterke van onze voorouders geërfde traditie. Hoe lang zou er nog gefonduud, geyahtzeed en gejeu-de-bould kunnen worden in parallelle bijeenkomsten in jarenzeventigzaaltjes zonder dat de Rijksvoorlichtingsdienst breed uitgemeten tekst en uitleg over de hele santenkraam moet geven?

3. In de zomer werd een sportief hoogtepunt bereikt. Want het lukte onze vooraf verguisde enigszins prozaïsche primus inter pares Louis van Gaal – dankzij een ingenieuze trukendoos - toch maar mooi om het WK voetbal vlotjes door te komen. Had hij maar een andere wisseltruc gedaan, wie weet was ons het debacle van het penaltyschieten bespaard gebleven.

4. Wellicht dat voor toekomstige evenementen het 3D-printen bij tijd en wijle uitkomst kan bieden. Komt de gere-integreerde biatleet wat beenlengte tekort? Zet de gestileerde 3D-versie in en de uitslagen van de volgende biatlon zullen menigeen verrassen. In welk Benelux-land zou je als eerste in een doe-het-zelfzaak via wifi quasinonchalant je nieuwe iPhone kunnen maken, compleet met het DNA van jouw vingerafdruk?

5. In Rijssen genoot men van het eeuwfeest van de ‘Oude Dame’. Het team van het Parkgebouw feestte wekenlang met de gemêleerde bevolking. Er werd gerummikupt, geskateboard, geskeelerd, gekaraookt en gesudokud [2020, GB - VD] op de in keperverband gelegde bestrating. Shanty’s en psalmen klonken door het honderdjarige Volkspark en de gehele schooljeugd werd voor een gezellige middag ge-e-maild.

6. Toen het door de warmte gestreste aggregaat voor de nodige verkoeling zorgde werd luid geapplaudisseerd. Tijdens de in Queen Annestijl uitgevoerde voorstelling in het openluchttheater dosten sommige diehardfeestgangers zich uit in een warm pyjamaatje. Anderen hielden het bij een luchtig tricotje of een op zich oudmodisch chanelpakje, terwijl geüniformeerde mecenaten na afloop een gezelschapsspel speelden, genietend van een whisky-soda.

7. Hoe kijkt u terug op 2014? Was het dat jaar waarin u getweeën heeft gevolleybald? Waarin u verrast werd door een python of, begeleid door een stagiaire, rondreed in een quad? Beleefde u een amoureus
tête-à-tête in een reuzenrad? Of maakte u – net als wij - een reverence voor de hofdames van honderdjarige ‘Oude Dame’ * met hun
reuze-ideeën?

* Oude Dame: het 100-jarige Parkgebouw, staat in het Volkspark!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten