donderdag 4 december 2014

0412 Dictee woensdag 03 dec 2014 (15): dictee Castricum 2013 √

Dictee = dictees [0412]

Groot Dictee Castricum 2013 (Auteur: Hanneke Klinkert)

De zwarte weduwe en Johanna’s Hof

1.Begin jaren veertig van de vorige eeuw belandt het jongetje Erik Pinksterblom in zijn ouderwetse hansopje in het land Wollewei, althans in een manuscript geschreven door wijlen Godfried Bomans.

2. Met bomansiaanse humor parodieert de auteur de detectiveroman met personages die direct ontleend zijn aan een excentriek insectenboek waarin de diversiteit van vliesvleugeligen en geleedpotigen van beiderlei kunne beschreven wordt, niet door een botanisch expert als Jac. P. Thijsse, noch door een theoloog als Bonhoeffer, maar door ene Solms.

3. Het is allerminst een realistische novelle waarin wij geattendeerd worden op de aantasting van ons ecosysteem door insecticiden en andere chemicaliën, maar een fictief werk waarin wantsen een luizenleven leiden en larven ongehinderd de metamorfose van cocon tot vlinder ondergaan.

4. Uit welingelichte kringen is vernomen dat een fameuze schrijfster zich door deze integrale heruitgave geïnspireerd voelt een literaire [GB ook: tt] thriller te schrijven over een eigengereid meisje met wespentaille dat tijdens haar verblijf in een psychiatrische kliniek verzeild raakt in een psychose vol mijten en teken.

5. Uit angst te gaan lijden aan de ziekte van Lyme ijlt zij in haar zijden pyjama over het terrein van Dijk en Duin naar De Hoep waar zojuist een exotische spinnenexpositie is geopend.

6. Vol adrenaline botst zij tegen de vitrine van de tarantula die zijn tentakels al verlekkerd uitspreidt om het stresskipje te consumeren.

7. Door het ijlings ingrijpen van een suppoost die net met een ragebol het plexiglazen domein van de venijnige zwarte weduwe van spinrag wil reinigen, wordt het meisje behoed voor een ondermijnende behandeling met antibiotica van de farmaceutische industrie.

8. Onmiddellijk trakteert de chef-kok van het belendende perceel Johanna’s Hof haar op een geraffineerd diner met een delicatesse als langoustines  die geïnfecteerd lijken met de salmonellabacterie waardoor ze alsnog het loodje dreigt te leggen.

9. Dit ecologisch verantwoorde, maar toch enerverende boek zal de Nederlandse literatuur [GB ook: tt] een kosmopolitische uitstraling geven en het oubollige gezwets van Bomans teniet doen.

10. Ook de valse aantijgingen tegen de literaire [GB ook: tt] thriller zullen gelogenstraft worden door de grandioze stijl waarin dit eigentijdse werk is geboekstaafd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten