zaterdag 27 december 2014

0459 Dictee woensdag 24 dec 2014 (11): dictee 808 (deel 3) √

Dictee - dictees [0459]

Oefendictee 808 (deel 3)

Dictee 808, alinea 7 t/m 10.

7. Is een dovemansgesprek een gesprek met dovemansoren of aan dovemans deur? Door die douw viel hij met zijn neus in de dauw. Hoe staat de Dow-Jones ervoor? In Downing Street vindt men geen downies. Hij was weer down-to-earth, maar zijn sollicitatie ging wel down the drain. De doyenné du comice is een geelbruine, zoete en sappige handpeer. Doza's vullen vakken, wanneer, dat is wel duidelijk [donderdag, zaterdag]. Zou de gelekoortsverwekker stegomyia ook myiasisverwekker zijn? De paus is de stedehouder Gods op aarde. Via zeven steppingstones (stapstenen) konden de kinderen het watertje oversteken. Wat waren de tafelen der Wet? De Wmo is in Nederland de Wet maatschappelijke ondersteuning. Aan haar strapatsen zou je het niet zeggen, maar ze kwam uit een ultraorthodox, strenggelovig, streng gereformeerd gezin.

8. Je ziet hier een strikte strofebouw. Die sudoku'tjesboekjes waren succès fous, successtory's. Op het suprême moment, op het moment suprême, blokkeerde hij. Heel curieus: soerateksten op surahkleding als amulet, talisman, tegen de surraziekte. Het bedrijf werd surseance verleend. Volgens GB schrijf je 'surplustje' [uu] of 'surplusje' [uhs] [uitspraak]. Een stukadoor is een stucwerker, die ook stucplafonds stuukt en stucco lustro bewerkt. Een SWOT-analyse (strengths, weaknesses, opportunities, threats) is een analyse van de sterkte en zwakte van een onderneming, alsmede van de kansen en de bedreigingen in de markt. Zie je die Sydneyer daar op zijn sydniër [paard]? Heeft Portugal sdr's (special drawing rights)? Een voertuig kan dan een draagas hebben, maar wat is een draaggas?

9. Met iemand de draak steken is nog geen draaksteken. Wat, een 21 juliviering zonder drache nationale [regenbui]? Neem je demee [zo meteen] die dragee nog wel? Ken jij een Middelnederlands drama? Hé, jasses, toch niet weer van die drandussen … Een AOW'er is een soort dreestrekker, die trekt van Drees. Op Chanoeka spelen zij met drejdels [draaitolletje]. Bij een ileus treedt drekbraking op. De synthipop, daar kan Liesje niet mee spelen. Syncytia zijn tot massa's samengesmolten cellen. Vroeger huisvestten ze daar een paar Tadzjikistaanse vluchtelingen uit Tadzjikistan. Tagliatelle [uitspraak!] is een Italiaanse lintvormige pasta. Dat het daar tafeltje-dek-je is, dankt zijn naam aan de spreuk 'tafeltje dek je'. Zouden we dat op Taalunieversum kunnen vinden? Die Chinese tayer [tropisch gewas met stengelknol] is nog taaier dan ik dacht. Naar welk takatoekaland [exotisch land] gaan jullie?

10. Ze bewogen zich als vogeltjes zo vrij – denk aan takahe's – door de lucht; jammer, mis: die kunnen niet vliegen , net als emoes. De Drenten drentelden door Drenthe en genoten van het drenthe- of zwitserlevengevoel. Wat voor dreun is een rumble [geluid trillingen platenspeler]? Een dreuzel is in de Harry Potterboeken iemand die niet kan toveren. Een driebond is een triple alliantie. Een driedekker is een 17e-18e-eeuws oorlogsschip. Een drie-eilandenschip heeft een kampanje. Lekker: drie-in-de-pannen. Wanneer zat de priesteres van Delphi op de drievoet van de Pythia? Op Drievuldigheidsdag wordt de Heilige Drievuldigheid herdacht. Een Amsterdams drijfsijsje is schertsend een eend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten