donderdag 4 december 2014

0410 Dictee woensdag 03 dec 2014 (13): dictee Castricum 2014

Groot Dictee Castricum december 2014: Sint en Maarten (Auteur: Hanneke Klinkert)

NB Geannoteerd dictee beschikbaar: leentfaar@zeelandnet.nl of laat je op de maillijst 'Annotaties' zetten voor automatische toezending.
De 'goedheiligman' is al gewijzigd in 'goedheilig man': dat was écht fout!

1. Een nerveuze Sint-Nicolaas inspecteert, gekleed in zijn majestueuze habijt met gefronste wenkbrauwen zijn lege portemonnee in het goed geoutilleerde appartementencomplex Sans Souci.

2. Na een enerverende zeereis over de schuimende golven van de Atlantische Oceaan met een mammoettanker vol hinnikende paarden en gitzwart geschminkte pieten in maillots onder authentieke kostuums van fluorescerend geel velours, afgebiesd met goudbrokaat, was hij met boegeroep ontvangen op de Prins Hendrikkade in Amsterdam door een korps van antiracistische leuzen tetterende geblankette majorettes.

3. Hoewel de sint niet wilde dispereren en door de secularisatie, na een ambitieuze carrière als religieus bisschop van Myra, omgeschoold was tot profaan mecenas van Europa, vond hij het hartverscheurend dat zijn Zwarte Pieten zo hardhandig getreiterd en gekastijd werden dat hij onmiddellijk op zijn iPad googelde of hij elders enthousiaster ontvangen kon worden.

4. Nadat de marechaussee ge‐sms’t was, manoeuvreerde deze de stoet langs de applaudisserende menigte noordwaarts naar het
IJ-veer.

5. Vandaar racete een reddingsboot van de KNRM met het illustere gezelschap over het Noordhollands Kanaal tot de contouren van het Uitgeestermeer opdoemden waar de goedheilig man onthaald werd op een concert van kwinkelerende regenwulpen, karekieten, kieviten, grutto’s en futen, dat hem meer fascineerde dan muziek van componisten als Brahms en Haydn.

6. Bij Akersloot stonden al limousines van Bob's Party Saloon klaar die de sint en zijn equipage met luid geclaxonneer verwelkomden en hem naar het met guirlandes versierde winkelcentrum in Castricum transporteerden.

7. Aldaar las de armzalige heilige op zijn iPhone ontgoocheld een e-mail van zijn frauduleuze impresario dat hij failliet was en nu zelf de zwartepiet.

8. Gelukkig wordt hij opgevangen door de empathische locatiemanager van de dichtstbijzijnde particuliere serviceflat die in arren moede stagiaires van het Jac. P. Thijsse College en het Bonhoeffercollege op zijn dak stuurt om hem financieel soelaas te bieden.

9. Deze geëngageerde leerlingen doneren altruïstisch het boek ‘Een vlucht regenwulpen’ dat zij in het kader van de actie ‘Nederland leest’ zelf cadeau kregen.

10. Wellicht prefereren ze de flamboyante personages uit ‘Schuim’, de recentste roman van Robert Anker, boven de solipsistische adolescent uit het oeuvre van ornitholoog Maarten ‘t Hart.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten