zaterdag 27 december 2014

0458 Dictee woensdag 24 dec 2014 (10): dictee 808 (deel 2) √

Dictee - dictees [0458]

Oefendictee 808 (deel 2)

Dictee 808, alinea 4 t/m 6.

4. Dodekop heeft volgens mij de meeste synoniemen: almagra, caput mortuum, colcothar, Engels rood, Parijs rood, Persiaans rood, Perzisch rood, poleerrood, polijstrood, Spaans rood en Venetiaans rood. Doemetoch, spreek ik 'doemens' weer verkeerd uit. Doerra is kaffer- of negerkoren. De alarminstallatie werkt d'office [vanzelf, automatisch]. Een dogla is een persoon van gemengd creools-Hindoestaanse afkomst. Hoor de doksen [doks = eend] snateren. Triest, maar je moet naar dokter Beffie [geslachtsziekte]. Zijn vrouw, geen domineese, is aan het dokterfranken, niet aan het sonjabakkeren: 't is me wat met die diëtetiek en dan is het nog geen moermandieet. Wat is een kopman zonder domestiques [knecht]? Zij is dominatrix in een bdsm-relatie. Een dominicaner monnik zit in een dominicaner- of dominicanenklooster. Black Thursday heet ook wel de Zwarte Donderdag.

5. Spreek snel uit: dominomus. Een donjuan wordt ook wel een dongiovanni genoemd. Het donum exitiale Minervae is het paard van Troje. De doom en gloom is een onheilsdreiging. Hij heeft een goedgevulde portemonnee. Doorbijten is nog niet doodbijten. Geef een voorbeeld van een door-bepaling. Die tunnel, we zijn eronderdoor gegaan. Zijne en Hare Doorluchtigheid, Hunne Doorluchtigheden, gaven acte de présence. Kun je van een doornen haag een doornenkroon maken? Doorwaternat is door en door nat (door- en doornat). Wil je die brief even door-x'en? De doowop is verwant met gospel en rock-'n-roll (en kenbaar aan het ‘shoobydoowop’). Hij is idolaat van balletje-balletje. Die leraar heeft acht (8) jaar geleden gedopt. .

6. De dopregeling (letterwoord van doorstroming onderwijspersoneel) is een eenmalige VUT-regeling voor leraren vanaf 55 jaar. Doppleriet is in de delfstofkunde een bruine tot zwarte, colloïdale humusafzetting. Na een staaroperatie krijg je een dopverband. In de Bommelboeken van Marten Toonder komt een dorknoper voor. De Dorpsstraat moet je tegenover de Wetstraat zien. Dorstlessend is de dorst stillend. In een dory kan je roeien. Als voorbeelden noemen we het dossier Bouwfraude en het dossier-Dutroux. DOS is een disk operating system. Als je dos-à-dos danst, is dat rug tegen rug, rug-aan-rug. Wat doet een dotcom(bedrijf)? De douairière is douanière geworden. Leg eerst de douchemat neer voordat je jezelf doucht. Hoeveel Dougalls sterns heb je geturfd? Een doula [niet-medisch bijstaan kraamvrouw] is geen gynaecologe.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten