dinsdag 30 december 2014

0462 Dictee woensdag 31 dec 2014 (2): dictee 809 (deel 1) √

Dictee - dictees [0462]

Oefendictee 809 (deel 1)

Dictee 809, alinea 1 t/m 3.

1. De jongste bediende werd op den dril gezet [voor gek lopen op 1 april]. Een vates [geen mv.] is een ziener, voorspeller, profeet. Een drinkuit is een stortebeker. Aldrin en dieldrin zijn drins. Een drip is in Nederland een dynamisch  route-informatiepaneel (bord boven een snelweg waarop verkeersinformatie wordt getoond). Ja, makkelijk, als je in de driver's seat verkeert. Ze heeft een morose [somber - ze is moroos] natuur, zeker niet geërfd van haar maffioze vader. Druzen en droezen duiden hetzelfde volk (en religieuze sekte) aan. Hij is geheel gevangen in chimères [hersenschim]. Drogmetica zijn drogisterijartikelen en cosmetica. Ging het bij het droit du seigneur (jus primae noctis) om veel, of kon dat ook via de eerste huwelijksnacht (het recht van avondkout, soms wel op een koude avond) afgekocht worden? Onze koning Willem-Alexander heeft geen droit de réponse [recht om te antwoorden op openbare kritiek]. Een drogreden is een sofisme.

2. Daar heb je drolletje drie (van Krommenie of van Overschie). Wat zijn drôleries [komische beeldjes]? Een drôle de guerre is een phoney war, toch? Laat je toch niet in met die dromerijen (rêverieën). Wat is dat toch een droge klaas. Een odium in longum jacens is een langgekoesterde(!) haat. Een oneiroloog legt dromen uit. Die koe heeft droop (wrang - uierziekte). Een drop-out [outcast, mislukkeling] is geen dropdown [rolmenu]. Bij een dropping moet de weg terug gevonden worden! Drosera is zonnedauw en een droschke is een vigilante. Hoeveel van die Dr. Strangeloves moeten er eerst nog opstaan? Hij druipstaartte beschaamd. Hoeveel hectopascal (hPa) was dat? Heeft het NBG zelf bijbeldrukkers in dienst? Hij zit flink in den drum [moeilijkheden]. Een druppel van Leidenfrost is een druppel in sferoïdale toestand. Is drum-'n-bass een jungle? Ja. De druppelreactie is de stillireactie. Druppel- of calimerohelm.

3. Een DTC is een Dutch Treasury certificate (door De Nederlandsche Bank uitgegeven schatkistcertificaat) en de DTe is in Nederland de Dienst Uitvoering en Toezicht Energie (organisatie die toezicht houdt op de energiemarkt). Ik weet het: dit is een dubbelpunt (VD ook: dubbelepunt en Taaladvies ook: dubbele punt). Zelf ben ik dubbellinks. Een dubbeltjesaandeel is een pennystock. De Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie is de Donaumonarchie (GB: dubbelmonarchie = Donaumonarchie). Zijn er nog dublinclaimanten in de zaal? De dubstep is een van oorsprong Britse stijl in de popmuziek die is beïnvloed door o.a. drum-'n-bass, dub en 2 step (muziek - niet te verwarren met twostep, de stepdans!). Duce [k] et auspice de mp: onder leiding van de minister-president. Ducttape is zeer sterk, waterdicht plakband gemaakt van textiel. Een flamencozanger of -gitarist moet duende [inspiratie] bezitten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten