zaterdag 27 december 2014

0457 Dictee woensdag 24 dec 2014 (9): dictee 808 (deel 1) √

Dictee - dictees [0457]

Oefendictee 808 (deel 1)

Dictee 808, alinea 1 t/m 3.

1. Dik doen is dikdoenerig zijn. Dikkertje Dap zat op de trap … en was een dikkerdje. Met 10 dimes heb je weer een dollar. Di meliora: God beware (me, godbewaarme). Hoeveel dimples heeft een golfballetje? Veel. Diner plus lunch is dinch. Deze diner [Andorrese munt] kun je niet nuttigen. Bij Ding an sich moet ik aan een noumenon [idee - Plato] denken. Een dink is een dropshot vlak achter het net. Op de derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. Hoeveel s'en zitten er in 'businessclass'? Dit spionnetje zit in de spionage. De kosten gaan de pan uit rijzen: het gaat de spuigaten uitlopen. Ik sta in de weg met mijn auto, die is dus een sta-in-de-weg. Een dipylon is een zekere hoge grafvaas zonder bodem. Hij is eerder dirty-minded dan open-minded. We eten vandaag directklaarsoep (instantsoep). Discalsen [ongeschoeide karmeliet] zullen toch af en toe wel op de blaren lopen?

2. Hoe zou jij disneyficatie omschrijven? Op grafstenen stond wel D.M.S.: Diis Manibus Sacrum . Het dislokeren wordt ook wel disloque genoemd. Arabische mannen zie je wel dishdasha's [lang gewaad] dragen. Het DPS is het disfunctioneleperceptiesyndroom. Maak morgen maar een MRI-scan. Met dissrap kun je iemand dissen. Volgens mij lijkt CDA-bashing daar een beetje op. Een dissolve is een zeker filmbeeld. De Orde van de Distel is een Schotse ridderorde. Bij distichomythie zeggen beide sprekers om beurten een distichon. Wanneer noem je een tempel een distyle [2 zuilen voor gevel]? Daar is die dit-en-datse vent weer. Je vindt daar meerdere dive-unders [weg of spoorweg onder andere door]. Een club kan een divot [stukje graszode - mee slaan] veroorzaken. De dixiecraten hadden op hun openluchtcongres dixi's [toilet]. Een djaksa was een inheemse officier van justitie op Java en Madoera in voormalig Nederlands-Indië.

3. De djamboe bidji is de guave, je hebt ook nog de djamboe monjet. Een jeres is in de typografie een deelteken. DMMP is dimethylmethylfosfonaat en een belangrijke grondstof voor o.a. sarin, een zenuwgas. D.O.C. staat voor denominazione d'origine controllata [Italiaanse wijn]. Onze behuwdzoon [schoonzoon] is ziek. Docimasie [z] is essayeerkunst. We hebben de doctor designatus [promoveert binnenkort] en de doctor ecclesiae [kerkleraar] en verder nog vele doctores (zoek maar op, wie, wat waar, hoe): (Doctor) Angelicus, Divinus, Evangelicus, Extaticus, Illuminatus, Mirabilis, Scholasticus, Seraphicus, Singularis, Solemnis, Subtilis, Universalis en Venerabilis. En vergeet doctor Clavan niet, noch Doktor Eisenbart! Breek me de bek niet open: dodecacarbonyltriruthenium. In zijn dobli zag hij een adembenemend mooi doblootje. Allerzielen is dodendag. Een dodo is een dodaars.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten