maandag 1 december 2014

0406 Dictee woensdag 03 dec 2014 (9): dictee 804 (deel 3) √

Dictee - dictees [0406]

Oefendictee 804 (deel 3)

Dictee 804, alinea 7-10.

7. Waaruit is coltan [zeldzaam erts: co­lum­biet + tantaliet] samengesteld? In de commedia dell'arte kom je steevast Harlekijn en Colombine tegen. Vanuit het Engels: commies zijn communisten. Commenten doe je op een website. Een commis de cuisine [zelfde mv.] is een leerling-kok onder de directe leiding van de chef de partie [mv. chefs de partie of chef de parties - GB, VD]. Verhouden een aide de cuisine en een chef de cuisine zich net zo? Het hotel heeft een compleet nieuwe batterie [mv. + s] de cuisine [complete keukenuitzet] aangeschaft. Hebben alle popmuzikanten groupies? Het Commissariaat voor de Media heeft ingegrepen. Is iemand belatafelen hem op zijn commode geven? Nee. We kennen commissie- [bepaalde handeling] en omissiedelicten [strafbaar iets nalaten]. De Commonwealth is het Britse Gemenebest, de Commonwealth of Australia de Australische statenbond. Die Commune [Parijs, 1789] was geen commune. Hij werd communi consensu [met algemeen goedvinden] bejubeld. Zij zijn in communio bonorum [gemeenschap van goederen] gehuwd.

8. Dit stuk moet comodo [rustig] gespeeld worden. De dicteecommunity stond écht op z'n kop! Zou een etentje ervanaf kunnen? Wat gaat dit op zijn elfendertigst … De personificatie van de Oost-Indische Compagnie (de OIC, de VOC was de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en de WIC de West-Indische Compagnie) was Jan Compagnie. Muller en Compagnie wordt vaak afgekort als Muller en cie. of Muller & co. CNY is de genormeerde valuta-aanduiding voor de renminbi yuan (munteenheid van China). Non-comparitie kan vervelende gevolgen hebben, net als no-show [beide; niet verschijnen]. Bij
Emmer-Compascuum moet je denken aan gemeenschappelijke weidegrond. De kompel [mijnwerker] kreeg een compel [aanmaning]. Een goede taalgebruiker heeft competence [competentie: kennis van de moedertaal]. Soldaten noemen een compagnie een compie. Een dcc is een digitale compact cassette.

9. Zijn compliceclubje groeit alsmaar. Een compliment à crochet is een soort boemerang. Beschrijf het verschil eens tussen comprehensief [brugklasidee] en categoriaal onderwijs [havo, vwo, gymnasium, etc.]. Een compte-rendu is een financieel verslag. Vind je die c-print mooi [grafische kunstvorm met computer]? Een CT-scanner is een computertomograaf. Een comtoise(klok) was oorspronkelijk een hangklok, slingerklok uit de Franche-Comté. Een conan is genoemd naar Conan de barbaar. Conche [mengmachine]: je kunt er chocola mee maken (dat moet je meemaken), concha [doopschelp]: je kun ermee dopen. Wat een concieze [k, s, z] weergave! De bekendste concilies zijn het Concilie van Trente en het Tweede Vaticaans Concilie. De conchologie (conchyliologie) gaat over conchifera [k, ch] (schelpdieren) en conchyliën (schelp-, schaaldieren). Het computerwinkelen raakt meer en meer in. Hij is non compos mentis (niet goed bij zijn verstand).

10. De bekendste concordantie op de Bijbel is de Nederlandse Concordantie van Abraham Trommius, 1672-1691. Concordia discors: tweedrachtvolle eendracht. Musique concrète is concrete muziek. Bespreek de begrippen 'concretum pro abstracto' ['vlam' voor 'liefde'] en 'abstractum pro concreto' ['bewaking' voor 'gevangenbewaarders']. Een contrail [oh, ee] is een condensatiestreep (condensstreep). Verwar een verderf zaaiende condenser [voor ontploffingen] niet met een condensor (gasverdichter). Een conditioner is een crèmespoeling. Mag ik je conduitestaat eens even zien? Wat is een condor [4 onder par] bij golfen? Zwitserland, de VS en Australië zijn voorbeelden van statenbonden. Confituren zijn in suiker ingelegde, gekonfijte vruchten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten