maandag 1 december 2014

0405 Dictee woensdag 03 dec 2014 (8): dictee 804 (deel 2) √

Dictee - dictees [0405]

Oefendictee 804 (deel 2)

Dictee 804, alinea 4 t/m 6.

4. Coccidiosis [kohk-sie] is een hoenderziekte veroorzaakt door kokken [ook: cocci, enk.: coccus]. Bloody mary, daiquiri en gin-fizz zijn cocktails. Die cockteaser [vrouw die man opgeilt] speelde in op zijn cockring [penisring]. Hoed je voor cocottetypes [prostituee]. Code rood is alarmfase drie. De codex argenteus is het enige handschrift van Wulfila's Gotische Bijbelvertaling. Het codex constitutionum was een van de vier delen van het onder keizer Justinianus tot stand gekomen Corpus Juris Civilis, verbindend sedert 534. Het Standaardnederlands is een voorbeeld van een standaardtaal. Kun je van coeurs de boeuf [ook: coeur de boeufs] goed soep maken? Ik vind hem reuzecoewl (reuzecool). Volgens mij is een cofferdam [bij tandheelkunde, scheepsbouw: klein droogdok] geen dam. Descartes zei het al: cogito, ergo computer (toevoeging: RL) sum. Oude radiotoestellen hadden een coherer. Coilen [coil = spi­raal­tje van rag­fijn pla­ti­na­draad dat via een
katheter door de bloed­baan naar een zwak­ke uit­stul­ping in de vaat­wand wordt ge­trans­por­teerd
]
kan levensreddend zijn. Een legioen was een cohortenleger.

5. Een coin de feu is een huisjasje. Coir [koo-juhr] is de handelsnaam voor kokosvezels als stof. Wat stelt coïre met een coitus interruptus nou helemaal voor? De cola wordt gemaakt op basis van kola-extract. Een collation is een zekere lichte maaltijd. Een CDO is een collaterized debt obligation (zoek maar op!). Die collega-econoom is mijn collega proximus. De Hoge Colleges van Staat zijn de Staten-Generaal, de Raad van State, de Algemene Rekenkamer en de Kanselarij van de Nederlandse Orde. De collegianten of Rijnsburgers waren volgelingen van de drie gebroeders Van der Codde te Warmond. In een collider worden materie en antimaterie op elkaar afgeschoten. Een collie [hond] kun je moeilijk als colli (mv. van collo) verzenden.

6. Die collierdraagster [kohl-jee] moet wel vermogend zijn. In België kennen ze het colloque singulier [zwijgplicht over gesprek met koning(in)]. Met collyrium kan een oogwassing (geen oorwassing!) bedoeld worden. Die vijfde colonne [aanhangers vijandelijke macht in eigen land] vormt een bedreiging. Wie heeft dat colorfieldpainting eigenlijk bedacht? Een COM is computer output on microfilm. Een combine is een maai-dorsmachine (GB). Hoe zijn combinoren  gecombineerd? Met hoge schoenen. Met een cometarium maak je kometenbanen aanschouwelijk. Een comedo is een mee-eter, maar geen gast. Wat betekent, en hoe schrijf je 'coming backservice' [verdeling bedrijfslasten over de jaren]? En heeft dat te maken met een comeback? Nee. Dit is een comfy [comfortabel] zitkussen. Cometten is comète spelen. De Comédie-Française is de door de staat gesubsidieerde schouwburg in Parijs (officieel: Théâtre-Français). Wat doen in België Comité I (inlichtingendiensten) en P [politiediensten]? Commercen is commerce spelen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten