zaterdag 13 december 2014

0435 Dictee woensdag 10 dec 2014 (18): dictee 806 (deel 1) √

Dictee - dictees [0435]

Oefendictee 806 (deel 1)

Dictee 806, alinea 1 t/m 3.

1. Je moet dat niet letterlijk, cum grano salis [met een korreltje zout], nemen. De cumi's [culturele minderheid] zijn weer het haasje. Hoe belangrijk is de curbmarkt [buiten beurstijd]? Er werd een curfew [avondklok] ingesteld. Het crm is het customer relationship management. Een custardappel is een cherimoya. Wat is ze cute, wat een cutie! De kynoloog [hondenkenner] ging naar het cynodroom [hondenrenbaan]. Hij heeft een lelijke CMV-infectie [cytomegalovirus] opgelopen. Het czs, het centrale zenuwstelsel, blies de 'c' uit. Een blauwkous is een bas-bleu. Baart een leporidestel hazen of konijnen? Kruisingen te kust en te keur: T-kruising, ashera(kat) (als huisdier gehouden kruising van drie katachtigen: de serval uit Afrika, de Bengaalse luipaard- of tijgerkat uit Azië en de gewone huiskat, bimi (broccoli met een Chinese koolsoort), boomer (chihuahua en maltezer), bostonterriër (buldog en boxer) en de kojak (nerts en sabel).

2. Aconitine is akoniet. Het wapen van Monnickendam is van zilver met een monnik op een grasgrond. Bij het monnikschap hoort een monnikskap, gedragen (capuce - door een monnik) of gekweekt (uit de ranonkelfamilie). De Schieringers of Vetkopers waren een partij in de veertiende en vijftiende eeuw in Friesland, waartoe voornamelijk mensen uit het volk behoorden. Die moet je niet verwarren: de (het) Opus Dei, een rooms-katholieke conservatieve spirituele organisatie, en het opus Dei, een koorgebed. Je kunt er donder op zeggen dat ik de krant ga opzeggen. Spreek je 'been' met een zacht- of scherpheldere e uit? De sloeharing komt uit Scandinavië, niet uit het Sloe. Vrijwel alle congressen zijn nu gesocialized. Smoddekoppen dragen geen smoddenbescherming bij het eten. Sluis' inwoners hebben maar al te vaak Sluise onderonsjes.

3. Ontleed aan het Zweeds: alk (vogel), allemansrecht, desman (soort van bisamspitsmuis of watermol uit Zuid-Rusland), dook (dauw), drakar (Vikingschip), green (znw.) en grenen (bnw.) (grove den), joelfeest (winterfeest op de kortste dag), kaasschaafmethode, knäckebröd, kubb(spel) (omgooien van houtblokken met stokken), kulturhus (cultuurhuis), lodicator (instrument om de spanningen in een schip te meten), mandometer (met een computer verbonden weegschaal, gebruikt bij de behandeling van obesitas), moped (bromfiets), een Zweeds rek (wandrek), rendier (evenhoevig zoogdier uit de hertenfamilie met breed uitlopend gewei; ook het wijfje draagt een gewei - Rangifer tarandus), Noord-Germaans (tak van het Germaans die het Deens, Faeröers, IJslands, Noors en Zweeds omvat), Lap en Lapland.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten