zaterdag 6 december 2014

0415 Dictee woensdag 03 dec 2014 (18): dictee 805 (deel 1) √

Dictee - dictees [0415]

Oefendictee 805 (deel 1)

Dictee 805, alinea 1 t/m 3.

1. De een was nog confuser dan de ander. Het Wener Congres is het Congres van Wenen, dat andere Congres moet je in de VS zoeken. De lange conjunctuurgolf is de kondratieffgolf. Een conserf (geneeskrachtige stroop) heeft als meervoud 'conserven'. Niet verwarren met conferven (draadwieren, watermos)! Een consigliere is een raadsman van de maffia. Ik zal je consilio manuque (met raad en daad) terzijde staan. Kan een consolateur [kunstpenis, lett.: trooster] ook een consolateur des misères [trooster bij ellende] zijn? Wat is consolebouw [bouwkunde]? Hij en zijn konsoorten (consorten) gingen ter kerke. Tot de constantenverzameling behoren de constante van Boltzmann en die van Planck. Wat bedoel je met 'consternatiebureau' [verbastering van consultatiebureau]? Onze website is onder construct [constructie: wordt gebouwd]. Napoleon stond aan het hoofd van het Consulaat [regeringsvorm] als eerste consul. Wat hield de Akte van Consulentschap (1766) in? Ge­hei­me over­een­komst (3 mei 1766)
waar­door de her­tog van Bruns­wijk als ad­vi­seur van stad­hou­der Wil­lem V bleef op­tre­den na diens meer­der­jarig wor­den. 


2. Alles was beter consule [oe ee] Planco (in mijn jonge jaren). De Consumentenautoriteit is onderdeel van EZ. Wil je me asap contacten [èh/ah]? Waterpokken is een contagieuze [besmettelijk] ziekte. De contante waarde wordt aangeduid met CW. Wat doet de afdeling contentieux van de Raad van State? Een cms is een contentmanagementsysteem. Zij wonen in contigue [aan elkaar grenzend] woningen. We zijn continu bezig. Bespreek de begrippen (conto de) reis [oude munteenheid Portugal] en conto corrente [rekening-courant]. Het geheimzinnige proces van X tegen Y bleek dat van K. tegen W. te zijn. Is die contra-enquête echt nodig? Ik acht dat contra bonos mores: in strijd met de goede zeden. De 'anglaise' en de 'écossaise' zijn contradansen. De Kroon is contrair gegaan. Een contre-épreuve is een zogenaamde tegendruk. Hij is een echte controlefreak (controlfreak). Een controlestaat is een bigbrothermaatschappij.

3. De beklaagde (contumax in dit geval = die laat verstek gaan) werd bij contumacie [bij verstek] veroordeeld. Bekende conventies zijn de Nationale Conventie en de Berner Conventie. Een convertible [converteerbare obligatie - kan onder zekere voorwaarden tegen aandelen ingeruild worden] is convertibel. 'Convertor' [chemische omzetting, ook van signalen] en 'convector' [verwarmingstoestel] zijn niet echt synoniemen. Een conveyer is een transporteur. Een convoyeur is de begeleider van een transport, met name van een konvooi. Hij is een coole gast, vet cool, supervetcool zelfs. Vooraf warming-up, achteraf coolingdown. In Vlaanderen kunnen coördinaten ook personalia zijn. Je zal maar copoclefiel zijn … [verzamelaar sleutelhangers] Een copier kopieert. Hé, heb ik dat, een copia verborum [grote woordenkennis]? Mooi woord: copepode, roeipootkreeftje. Een cope [uh] is een rechthoekige kavel. De COPD is de chronic obstructive pulmonary disease, een bepaalde chronische longziekte. Een coño is in jongerentaal een schoft. De coronairarterie is de kransslagader.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten