woensdag 17 december 2014

0442 Dictee woensdag 17 dec 2014 (5): dictee BN DeStem √

Dictee - dictees [0442]

Klein Dictee der Nederlandse Taal – BN DeStem

Grappig dicteetje uit BN DeStem ter voorbereiding op het Groot Dictee vanavond - december 2014

1. Spellingsextremisten en interpunctiefetisjisten opgelet: wie meedoet aan dit Klein Dictee is vanavond beter opgewassen tegen het Groot, vooropgesteld dat de correcte spelwijze niet wordt opgezocht via geëigende digitale kanalen of een tablet – anders is het kiezen tussen ei en ij Appletje-eIT'je – en vermijd ook ge-e-mailde afkijkerij.

2. Voor redacteuren van periodieken – onder wie schrijver dezes – is de eindejaarsperiode überhaupt een beangstigende beproeving: drijft de spatielocatie in ‘goedheilig man* ons niet tot waanzin, dan doen de conventionele christelijke hoogtijdagen dat wel, met hun quasiconsequente aanwending van kapitalen en koppeltekens.

* Thans - 2020 - VD goedheilig man, GB ook nog aaneen!

3. Toch valt het gemor daaromtrent in het niet bij gejeremieer over de tenaamstelling van de fijnbesnaarde Fijnaartse finalisten van The Voice of Holland; menig gepijnigd collega peinsde hardop over de uitspraak van OG3NE ** – met zo’n naam maak je nog eerder een kentekenplaat dan een cd, verzuchtte er een ostentatief.

** Nederlandse meidengroep!

4. Niet elk nieuwsfeit leent zich overigens voor opname in deze opgaaf: frequent geweifel van Herman Wijffels is een twijfelgeval.

5. Minister Kamp daarentegen lijkt bij elke geagendeerde excursie naar onze contreien getroffen door antiperistaltische neigingen: hij liet verstek gaan toen Philip Morrisbanen in rook opgingen en maandag werd de spanning rond het 380 kV-tracé hem te veel – laten we de bewindsman voortaan minister Kramp noemen.

6. Desalniettemin wijden wij ons welgemoed aan de zelfindoctrinatie van de lettervolgorde in Woord van het Jaar dagobertducktaks.

7. Wie excelleerde in bovenstaande exorbitante exercitie mag door naar de volgende ronde: voor hem of haar klinkt straks het sonore stemgeluid van ex-journaalcoryfee Philip Freriks; de rest kan zich alvast verkneukelen op mooiere midweekse gewoonten, zoals een uitgebreide avonddis of een dito cohabitatie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten