maandag 22 december 2014

0453 Dictee woensdag 24 dec 2014 (5): dictee 807 (deel 1) √

Dictee - dictees [0453]

Oefendictee 807 (deel 1)

Dictee 807, alinea 1 t/m 3.

1. Kende je de decibel adjusted (dBa) al? Het dbso (België) is het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De DCD of dyspraxie is de developmental coordination disorder. Bij cd's is DDD digitaal opgenomen, digitaal gemixt, digitaal op de cd-master vastgelegd. Moeten we nog steeds vrezen voor een ddos-aanval (distributed denial of service)? De DDR was de Deutsche Demokratische Republik en DDT is dichloordifenyltrichloorethaan. Mooie uitdrukking: 'de alieno liberalis, riemen snijden uit andermans leer. Ik heb het ook maar de auditu, van horen zeggen. Ze deed een debaclevoorspelling. Deadliften is een onderdeel van powerliften. Het debarkement vond aan de débarcadère plaats. Wat wordt er in debije gemeten? Elektrisch dipoolmoment van een molecule - D. Debiliseren is verdommen. Bon gré, mal gré, willens nillens, nolens volens, nou, dan maar de bonne grâce = goedschiks.

2. De onvermijdelijkheid van de dood wordt wel aangeduid met 'debitum naturae'. Zeg het nou maar de but en blanc [op de man af]. Kun jij dat wel onthouden: debris is ruimteafval, débris is puin? Een decalcomanieplaatje is een calqueerplaatje. In één keer goed uitspreken: decalumen. De Decamerone is een boek van Boccaccio. Onverwacht ophouden met kamperen is ook een soort van decamperen. Ze neemt deel aan de decatlon. Decarbonyleren en decarboxyleren verschillen slechts gradueel (het gaat om één O-atoom: CO en
CO2 ). De cetero [overigens] ben ik van mening dat die decharge onterecht is. Die halo is een deceptio visus [gezichtsbedrog]. Er verdwijnt al zoveel, nou deze déchéance nog! Wat zijn 'dechers' [10 stuks huiden] en wat is de uitspraak [dee-chuhr]? De decimator universalis is de dood. Zie artikel 5 decies [lid 10]. Zijn dochter was een niet-benijdenswaardige declassee.

3. De déclaration des droits de l'homme is de (universele) verklaring van de rechten van de mens. Dat is de concert [in overleg, gezamenlijk] besloten. Een decujus is een erflater. Wat is een deësis [afbeelding van Christus met Maria en Johannes de Doper] in de Byzantijnse kunst? Bij een defilé wordt er gedefileerd. Ze moeten het schip nog degaussen [demagnetiseren]. Dit berichtje was zo lullig, ik heb je gedefriend [ie, èh] (ontvriend). Hij is het wel degelijk. Voor dit leer heb ik dégras [voor invetten] nodig. Leg het begrip deixis [verschillende taalbetekenissen in concrete gevallen - vgl. deiktisch] eens uit. Spreek snel uit 'dekaak'. Dekweefsel is epitheel. Het Engelse 'delay' [laag van organisatie] dekt niet helemaal ons délai [uitstel]. Het product van de g.g.d. [grootste gemene deler] en het k.g.v. [kleinste gemene veelvoud] van twee getallen is gelijk aan het product van die getallen zelf. Dat is nou echte deli [delicieus] deli [tabak]. Er is delicieuse [gebak] bij de koffie. Kijk, dat is nou echt mooi oud delfts. De delicta juventutis meae [jeugdzonden] werden mij vergeven. Deltavormig is driehoekig als een delta (deltoïdeus).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten