zaterdag 30 april 2022

2701 Dictee dinsdag 03-05-2022 (2) – dictee Groot Rozenburgs Dictee 2022

Groot Rozenburgs Dictee 2022

(geen titel) (auteur: Johan de Vries)

 

1. De drieënzeventigjarige [reglement: letters!] immuungecompromitteerde [niet in wdb.] obese dame had, in het gezondheidscentrum, een afspraak bij de diëtiste, die een koolhydraatarm dieet [geen trema, Leidraad GB, 7.4] voor haar had gecreëerd.

2. Het kostte de vrouw door een recent geplaatste thalliumprothese [znw., GB, VD] de nodige moeite om van haar e-bike af te stappen.

3. Gelukkig lukte het uiteindelijk, want haar schizoïde persoonlijkheid had, ondanks de vele antipsychotica, geen langere opsluiting geaccepteerd.

4. De COVID-19-vaccinatie [VD] met het Pfizervaccin [niet in VD, merknaam, hoofdletter] luchtte haar op en gaf rust, want een langere quarantaine zou tot rampscenario’s hebben geleid.

5. Nu kon ze morgen ook naar de tattooshop om de naam van haar eeneiige tweelingzus [ook eeneiigetweelingzus = ((eeneiige tweeling) + zus)] op haar linkeronderarm [GB] te laten tatoeëren.

6. Die had haar geappt met de vraag of ze nog langs het nieuwe Hospice Nathrine [daar was de opbrengst van het dictee voor bestemd, naam in uitnodiging en vooraf op het scherm] kon gaan, om de voorgenomen palliatieve sedatie [kalmerende middelen in terminale fase] van hun oriëntaalse [= oosterse] neef met een verpleegkundig specialist te bespreken.

7. Haar fervent bingewatchende [langdurig onafgebroken tv-kijken] zus netfixt [al deze internetachtige ww. met kleine letter!] liever dan dat ze op deze oud-Koninginnedag [= 30 april … , dag van dit dictee] de open dag van het Blankenburgtracé [straat, voormalig dorp Rozenburg] zou bezoeken.

8. Jammer, want achter de façade [schijn, voorzijde van iets, waarachter je iets anders zou vermoeden - ç zorgt voor uitspraak s] van steigers(!) gaat een immense [onmetelijke, ontzaglijke] cascade [stortvloed, vloedgolf, waterval] van ijzerconstructies schuil.

9. Straks wil ze over de Boulevard [straatnaam Rozenburg], langs het oude Baken, [vroeger verpleeghuis Rozenburg] naar de Landtong [schiereiland tussen Calandkanaal en Nieuwe Waterweg] rijden althans, als de geüpdatete software van haar scootmobiel werkt.

10. Daar op de Punt [het puntje van de Landtong] wil ze nog even herinneringen ophalen aan de demonstraties tegen de megawindturbines, die nochtans geen effect hebben gehad.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten