zaterdag 16 april 2022

2681 Dictee maandag 18-04-2022 (2) – dictee Groot Hengeloos Dictee 2022

Dictee – dictees [2681]


Groot Hengeloos Dictee 2022

(geen titel) (auteur: Jaap Scholten)

 

23 oktober 1956 

Liefste,

1. Dokter Salomons is een magiër. Toen hij in 1954 vanuit Twente in Abessinië [Ethiopië] arriveerde, waren er hier een paar kininepillen [vroeger: tegen koorts en malaria] en drie pincetten waarvan twee vastgeroest. En moet je nu zien! Met een petieterig team behandelt hij duizenden Tigreeërs [internet: Tigrinya, Tigray, Tigré - Tigréërs lijkt beter - evt. Tigrayers] en Amharen [Amhara, Amhaars]. Cholera, dysenterie en bilharzia [schistosomiasis, tropische infectieziekte], iedere calamiteit lost hij efficiënt op. De mohammedaanse Oromo's [internet: etnische groep in Ethiopië] komen zelfs met hun dromedarissen naar zijn spreekuur.
2. De naar formaldehyd(e) [desinfectiemiddel] stinkende vestibule van de polikliniek is net de beestenmarkt in Goor. Omdat gonorroe en syfilis [geslachtsziekten] alomtegenwoordig zijn, krijgen wij een tweemaandelijkse vaccinatie met penicilline. In de sociëteit rondom het biljart bakkeleien de Storkjongens [vgl. Philipslamp] of dit wel de juiste preventie is tegen venerische ziektes. De Overdinkelse Boomkamp, die graag de gesoigneerde heer uithangt, legt dan minutieus uit waarom dit procedé scandaleus [GB, VD ook: schandaleus – andere uitspraak] is.
3. Het regent pijpenstelen en de luchtpost uit Hengelo komt maar niet. De plantage is een onmeunige [VD: heel erg] smeerpruttel (?). Soms kunnen we met de paarden uitrijden en zien we koedoes [nyala, antilope] en cheeta’s wegstuiven tussen de eucalyptussen en acacia’s. Van de week probeerde een krokodil de merrie van Klumpers (?) bij de snufferd te grijpen. Het scharminkel sprong op en maakte een pirouette [laatste ‘tuh’ uitspreken, VD].
4. Tot voor kort wist niemand waar de rivier bleef. Zo’n aparte Engelsman is met een groep met kalasjnikovs bewapende Somaliërs gaan zoeken. Hij ontdekte dat de Awash [rivier Ethiopië] in een zoutmeer verdampt. Is dat niet miraculeus? Volgens mij bestaat dat alleen hier in Ethiopië. Wij denken altijd maar dat alle rivieren de zee in stromen [niet: instromen, onovergankelijk!]. Mooi niet dus.
Duizend pakkerds,

 Je Rinus


Geen opmerkingen:

Een reactie posten