vrijdag 1 april 2022

2656 Dictee maandag 04-04-2022 (1) dictee – Dictee van de dag (533)

Dictee – dictees [2656]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 324, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (533)

1. Tabouleh (GB ook: taboulé) is een salade uit de Libanese keuken. Mijn ex-eega is emeritus predikant. Het was shocking [ergerlijk, choquant] om te zien, hoe gechoqueerd (geshockeerd) zij was. Vroeger kocht mijn vader tabak van de Weduwe van Nelle. Bij het fonduen (ik fondu, jij fondude, wij hebben gefonduud) gebruik je een fonduevork [znw.; fonduvork (w.w.) = om te fonduen]. Bij het stressen raak je in de stress en je stresscoach helpt je de stresssymptomen te bestrijden. Geaggregeerde agressie leidt tot inexplicabele woedeaanvallen, beter nog: woede-explosies. Een kokardebloem heeft op een rozet lijkende bloemen. In het westen van Ierland (West-Ierland) vind je de Ierse Westkust (internet – w lijkt correct: westkust van Ierland), in het oosten vindt men echter de Ierse zeekust (internet, mogelijk ook: Zeekust – aardrijkskundig fenomeen – zeker als het over de Ierse Zee gaat!).

2. Quizvragen. Waar vond in 2003 de UEFA Cupfinale (eigennaam) plaats? En wie won in 2008 de P.C. Hooftprijs? Het is niet mijn
pakkie-an, maar het is een idee-fixe dat je een passe-partout nodig hebt om die art deco te bekijken. Er waren veel oudgedienden op de reünie van de oud-leerlingen. Anti-elitair is nog niet antiautoritair. Zijn panhellenisme en het pan-Arabische gedachtegoed wel verenigbaar? De doofstomme mannenbroeders maakten al klinkerbotsend,
uche-uche
, een hoestend geluid. Ze hielden van froufrou. Op de laatste CDA-bijeenkomst hebben heel wat CDA'ers tegen het gedoogakkoord met Wilders gestemd. Ze vertoonden een bobogedrag alsof de ecosubsidie voor het kunstgrasveld al binnen was. Het leek wel een gestoorde havoklas of dito
vwo-afdelinkje.

3. De geneesheer-directeur ging met de tolk-vertaler naar het pathologen-anatomencongres. De geestelijke gezondheidszorg en de sociale woningbouw waren de klos bij de bezuinigingen. Hoe groot is die enkelereisafstand? De teraardebestelling vond plaats in een roestvrijstalen (rvs) kist. De uithuisplaatsing riep weerstand op. Als reactie op de dommeblondjesmoppen konden de slachtoffers ervan zelf alleen maar domme [pauze] blondjesmoppen uitbrengen. De rode [pauze] verfpot was een rodeverfpot. De secretaresse van het Prins Bernhard Cultuurfonds kreeg van haar bureauchef een
slechtnieuws-sms'je: haar ex-collega was de zwart-witfilm, die de getuige à decharge mee had moeten nemen, kwijtgespeeld (B.-N.). Op een waar/niet-waarvraag zijn maar twee antwoorden mogelijk. De klaar-terwijl-u-wachtsleutelwinkel ging definitief dicht.

4. De sergeant-majoor was letterlijk een sta-in-de-weg bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren. Een Windows XP-gebruiker geniet vele voordelen, maar kan alleen als hij proactief is als ambtenaar, gebruikmaken van de 5%-regeling bij ziekte.
Feyenoord-Ajax eindigde in een 5-4-overwinning voor de thuisclub. Wiens supporter zou schrijver dezes zijn? De Postbus 51-folder verschafte helderheid. Het Spellingbesluit-2005 geeft – als het goed is – helderheid over de schrijfwijzen van SBS 6-programma's,
125cc-motoren en 8mm-camera's. Op het roc (regionaal opleidingscentrum – wel eigennaam: ROC Zeeland, etc.) ontstond nogal wat reuring. Die ging over de re-integratie en de coördinatie van de homo-emancipatie van de micro-economisch zwakkeren. In de multicultisamenleving co-existeren Sierra Leonezen en
Midden-Amerikanen broederlijk en zusterlijk naast elkaar. De alzheimerpatiënt – hij had ook nog de ziekte van Parkinson – bekeek met argusogen het Gillettemesje [nog merknaam – niet te verwarren met gil, gilletje = ook Bargoens: diefstal, inbraak]]. Zijn harrypotterbril viel meer op dan zijn Armanicolbertje.

5. Ik ben gedoopt in de Mozes en Aäronkerk [eigennaam, Waterlooplein, Amsterdam]. Mijn compagnon, zeg maar gerust kompaan, is een Onze Taallezer. De brave hendrik vond Sinterklaas een hele piet en de jarige jet was in feite een razende roeland. Hij werd – de duivel hebbe zijn ziel – gehaald door Magere Hein. Hij is opgegroeid voor galg en rad en maakt nu deel uit van Jan Rap en zijn maat. Heeft hij zich vervolgens ontwikkeld tot een pietlut, een jandoedel of een pietje-precies? Als je veel spellingfouten maakt, sta je voor Piet Snot. Er is een top 300 van meest fout gespelde woorden. Hier volgt een bloemlezing: blocnoteje, asterisk, barbecueën, akkoord, aggregraat, acne's, een aanwensel (vgl.: voorwendsel), een mannelijke gsm-abonnee, ab(r)acadabra, een lokale locatie, piramide, ergens geen peil op kunnen trekken (vgl. pijl-en-boog, paard-en-wagen), muesli, Jan en Piet als logés, Marie en Klaar als logees, Jan en Elsje als logés, preses, pyjama, quitte of dubbel, quizzaal, reünie, sekseoverschrijdend sexappeal, scepticisme over het septisch zijn, gedrensd en gedreind, dwarslaesie en lambrisering.

6. Niettegenstaande personeelsafvloeiing ging het alsnog bergaf met de nv. Dankzij Karel krijgt Evert dan wel Frits het stipendium. Hij doceerde aardrijkskunde, Frans en zo. Hij zei nog eens, dat hij nooit ofte [ook: en te – enté is een heraldiekterm] nimmer zou buigen of barsten. In casu laat ik het maar lopen, bedacht hij ineens, en toch was het raamwerk van het bouwwerk in spe nog intact. In verreweg de meeste gevallen had hij gelijk: een compromis [verkleinwoord: -je (ihs) of -tje (ie)] was dus nog ver weg. Vandaar dat alle gevolgen van dien voor zijn rekening komen. Bij het ter zake komen bleek onder meer dat hij per se wethouder Cultuur (met dus de cultuurportefeuille) wilde worden. Voor zover je zo meteen gaat slapen: ik had je allang welterusten gewenst, en je had daar zodoende en zowaar weleens [GB, toelichting: ook los] op kunnen reageren. Drie maal drie is negen, dat heb ik je nu al driemaal verteld. Een maximumbedrag is een maximaal bedrag.

7. Ik weet allang, dat hij hier al lang woont. Hij zei allesbehalve vriendelijk: "Je krijgt van alles behalve de documenten." De trainer is er evengoed debet aan, dat Jan even goed is als zijn neef. Is me dat even veel: hij heeft evenveel als ik. Hoever ben je? Je weet net zo goed als ik, hoe ver het is. Ingeval u rook ziet, dus in geval van brand, mag u de lift niet gebruiken. Dat is beslist niet waar, nietwaar? Jouw tegoed op de bank heb ik nog van je tegoed. Doordat de firma tijd te kort had [tekortkwam], is het tekort nog verder opgelopen. Teneinde een epidemie te voorkomen moest de vaccinatiecampagne snel ten einde komen (voltooid worden) Ten minste drie bedrijven gingen failliet, als je dat tenminste interesseert. Je bent tenslotte maar één keer jarig, zei hij ten slotte. Het te veel betaalde kan tot een teveel leiden. Is de zojuist begonnen optelling zo juist? Zolang de lepel in de brijpot stond, zo lang duurde het allemaal. Ga jij zo maar weg, ik red me wel. Vertrek je zomaar, zonder iets te zeggen? De kinderen maakten zo min mogelijk lawaai, net zomin als hun ouders. Wij doen zo veel mogelijk zoveel zaken zelf. Zij die te voet gingen, zagen anderen voorbijgaan.

8. Nou, vooruit, dan nog maar wat uit die top 300-lijst: lineair, liniaal, litteken, labyrint, kongsi, haastje-repje, hasj, hartstikke, incluis, koeioneren, met gevlei in het gevlij komen, geprivilegieerd, geiser, foerageren, fourneren, fietsster, feniks, facsimile's, elan, een boeddha als Boeddhabeeld van Boeddha, een chic huis in een chique buurt, cipressen, comitévergadering, coryfeeën, deinen op de golven van de zee en zich distantiëren van je dieet, waardoor je diarree krijgt en je je naar de dichtstbijzijnde wc-gelegenheid moet verplaatsen. Hij was een groot handelaar onder de groothandelaren. Het was een eersteklas hotel onder de eersteklashotels. Wat de spreker debiteerde was niet alles- maar weinigzeggend, beter nog: nietszeggend, zeker niet: veelzeggend.

9. De kortaangebonden man had zijn hond kort aangebonden. Hij kon geen plaats vinden en daarom zal de logeerpartij niet plaatsvinden. De eerste totstandkoming van een baby is een prachtvoorbeeld van tot stand komen. Is stofzuigen eigenlijk geen lucht zuigen? Ben ik tekortgeschoten, omdat ik niet meteen ben overeind geschoten? Ik wil wel prijsgeven, dat je het door mij aandacht geven wel kunt vergeten. Wil je de boel op orde houden, dan moet je wel maathouden. Ook een leraar moet weten van orde houden. Iemand lastigvallen kan heel verkeerd vallen. Soms moet je met iemand slaags raken met als doel: hem kwijtraken. Ik moest ruimte maken in mijn agenda, teneinde genoeglijk en rustig ten einde te kunnen kennismaken met hem.

10. Ten besluite van dit dictee wat varia. Op de bonnefooi ging de bullebak van een bruidegom naar de burgemeester. Ammehoela, na één hassebassie krijg je al het apezuur en lig je op apegapen. De harrewarrende lorejas had een hazewindhond en hield van klessebessen en hittepetitterig doen. De pierewaaier vertroetelde zijn poppedeintje. De truttebol en tuttebel preludeerden op de zinnebeeldige ukkepuk in het hunebed. De kazemat bevindt zich bij het voormalige ravelijn. Het takkeweer had veel weg van een takkenbosgestookt vagevuur.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten